nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naj bo njihov imunski sistem v najboljši formi!

6. 1. 2019; 02.00
Avtor: Tina Guček, Maja
deklica otrok gettyimages-924641688-170667a

Spanje je ena izmed najpomembnejših stvari, ki vplivajo na otrokovo zdravje. foto: Getty Images

Otroci so naš največji zaklad in ni hujšega za mamo kakor to, da opazuje in neguje bolnega otroka, ki kašlja, smrka, ima vročino in se slabo počuti.

Seveda moramo za imunski sistem skrbeti vse leto, pospešeno pa na jesen, da zimske tegobe naši otroci dočakajo čim bolje pripravljeni na vse bacile, ki nanje »prežijo« na vsakem koraku.

Dober imunski sistem je osnova za dobro počutje in zdravo telo, saj si ga lahko predstavljamo kot množico majhnih specializiranih vojakov, ki korakajo po telesu in iščejo sovražnika. Vojaki morajo biti tako »pametni«, da prepoznajo sovražnika in organizirajo najboljši napad nanj, in nato morajo biti tudi dovolj močni, da ga odstranijo iz telesa. In kaj vse slabi naš imunski sistem? Poleg mikrobov gripe, prehlada in drugih bolezni moramo omeniti še slabo in pomanjkljivo prehrano, onesnaženo okolje in pri otrocih absolutno tudi premalo kvalitetnega spanja.

Ključna je raznolika prehrana in dovolj zaužitih vitaminov in mineralov

Otrok, ki večino časa uživa vnaprej pripravljeno hrano, grizlja čips in piškote ter sem in tja poje še kakšno čokolado ali bombon, bo vsekakor slabše pripravljen na boj proti bacilom kot tisti, ki uživa uravnotežene zajtrke, doma skuhana kosila, ki vsebujejo dovolj sezonske in lokalne zelenjave, za malico pa namesto sladkarije dobi sladko sadje. Otroka (zlasti malo večjega) lahko tudi sami spodbujamo k bolj zdravi prehrani, tako da skupaj štejemo, koliko različne zelenjave in/ali sadja je tisti dan že pojedel.

Ko pomislimo na zdravo življenje, skoraj vedno pomislimo tudi na vitamine in minerale, ki bi jih morali uživati. Poleg tega, da jih zaužijemo s svežo zelenjavo in sadjem, je včasih potreben še dodaten vnos s kakovostnimi prehranskimi dopolnili, ki jih je na trgu resnično veliko. Eden najpomembnejših mineralov za delovanje imunskega sistema je cink, ki ga v telesu pogosto primanjkuje, za imunski sistem in odpornost pa sta pomembna tudi selen in baker, saj sodelujeta pri presnovi energije in sta sestavni del nekaterih encimov. Za najboljšo imunsko obrambo so seveda pomembni tudi vitamini, zlasti vitamin C, ki ga telo samo ni sposobno proizvesti in ga moramo v telo vnesti sami. Predvsem pri sintetičnem vitaminu C moramo biti pozorni predvsem na to, da se zelo hitro izloči iz telesa in zato je njegova absorpcija v telesu skorajda nezadostna. Vitamin C mora biti zato pridobljen iz naravnega vira, da se učinkovito absorbira.

Na zrak!

Otroci naj imajo tudi v hladnih dneh na voljo dovolj prostega časa, ki ga preživijo zunaj, na zraku. Pojdite na sprehod, pojdite drsat, če ni snega, se lahko otrok tudi pozimi vozi s kolesom … idej je veliko, le ne bodite ves čas zaprti med štiri stene. Tudi če je hladno, se mrazu lahko upremo s toplimi oblačili, zunaj pa ni treba preživeti dolgih ur. Že kratek čas na zraku lahko naredi čudeže, ko se vrnete domov, pa se stisnite skupaj in se pogrejte s toplim čajem.

Če živite v mestu, kjer je pozimi zrak bolj onesnažen, pojdite večkrat tudi na kak izlet na podeželje in se tam nadihajte svežega zraka. Verjemite, da to ne bo koristilo le otrokom, ampak tudi staršem.

Otrok naj dovolj pije in naj ima urejen ritem spanja

Vedno, predvsem pa takrat, ko je treba iz telesa odplakniti strupe, je pomembno, da otrok dovolj pije. Seveda pri tem ne mislimo na kupljene sadne sokove, temveč na vodo ali nesladkan čaj oziroma limonado. Sokovi naj bodo le za zares posebne priložnosti, v vsakem primeru pa se izogibajte gaziranih pijač.

Kot rečeno, je spanje ena izmed najpomembnejših stvari, ki vplivajo na otrokovo zdravje. Uvedite rutino, ki spremlja čas pred spanjem, da bo ta prijeten in sproščujoč. Tik pred spanjem naj otrok ne gleda risank in drugih elektronskih naprav, raje skupaj preberite pravljico za lahko noč. Tudi večerja naj bo vsaj kako uro prej, naj bo lahka in skromna. Spalnico zvečer pošteno prezračite, za prijetnejši spanec pa lahko v sobici prižgete tudi kakšno eterično olje, na primer sivko, ki pomirja.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.
prejšnji članek
Kako parfumu podaljšati obstojnost?
Moda&Lepota
Kako parfumu podaljšati obstojnost?
naslednji članek
Adiju Smolarju pomaga tudi bivša
Svet slavnih
Adiju Smolarju pomaga tudi bivša