foto: Profimedia
V raziskavi, ki so jo v sredo objavili v strokovnem časniku Gastroenterology, so raziskovali vpliv piva, jabolčnika, vina in žganja na populacijo mikroorganizmov v črevesju in druge kazalce zdravja pri 916 dvojčicah iz Združenega kraljestva.
Rdeče vino je imelo najboljši vpliv na zdravje črevesja
Povezano je bilo z nižjimi ravnmi debelosti in slabega holesterola. Nobene podobne povezave niso opazili pri pivu, jabolčniku ali žganju, le majhno pri belem vinu.
Vodja raziskave Caroline Le Roy je dejala, da so že prejšnje raziskave na živalih in laboratorijski poskusi pokazali, da rdeče vino izboljša črevesno mikrofloro, a do sedaj niso naredili še nobene večje raziskave na ljudeh.
"Bolj ko je naša črevesna mikroflora raznolika, bolje za nas. Lažje se bomo borili proti boleznimi in lažje presnavljali hrano," je dejala.
Neravnovesje med dobrimi in slabimi mikrobi lahko vodi do slabše imunske odpornosti, debelosti in visokega holesterola.
Ekipa raziskovalcev je opazila celo rahlo znižanje inzulina, kar je dobro, ker lahko preveč inzulina povzroči sladkorno bolezen, a sumijo, da to ni odvisno od mikroorganizmov v črevesju, temveč od nečesa drugega.
Ena od pomanjkljivosti raziskav, ki so osnovane na opazovanju ljudi, je, da ne pokažejo vzroka bolezni in da so lahko ugotovitve, da nekaj pozitivno vpliva na človeka, zgolj posledica naključja.
1 dcl rdečega vina vsebuje 80 kcal. foto: Profimedia
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.