nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepoznajte znake srčnega zastoja

16. 10. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
ozivljanje

Na leto se pri nas zgodi do 1700 srčnih zastojev. foto: Thinstock

Na leto se pri nas zgodi tudi do 1700 srčnih zastojev. Zelo veliko, kajne? Pa veste, kako prepoznati zastoj srca in kako v takem primeru ukrepati?

Srčni zastoj običajno nastopi nenadno, brez opozorila. Srce se ob tem preprosto ustavi in preneha črpati kri. V kolikor ukrepanje, torej oživljanje ni pravočasno, lahko oseba v zelo kratkem času umre. »Na leto se pri nas zgodi do 1700 srčnih zastojev. Zavedanje ljudi, da lahko oseba po srčnem zastoju v primeru, da ne začnemo oživljanja, umre v 10 minutah, je zato izjemno pomembno. Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov, stisi prsnega koša pa možnost preživetja povečajo za trikrat,« pojasnjujejo strokovnjaki Slovenskega reanimacijskega sveta in Rdečega križa Slovenije.

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Značilnosti nenadnega srčnega zastoja

Kaj se dogaja s človekom v primeru srčnega zastoja? Oseba se zgrudi, je neodzivna in ne diha. Bodite pozorni na naslednje značilnosti:

-globoka nezavest z zastojem dihanja

-v prvi minuti zastoja možni znaki nerednega dihanja, hropenja, hlastanja za zrakom

-utripa ne zaznamo

-možen pojav krčev

V kolikor prepoznate zastoj srca, pokličite 112 in nemudoma pričnite z oživljanjem. Šteje vsaka minuta, zato je zelo pomembno, da reagirate z izvajanjem stisov prsnega koša.

Svetovni dan oživljanja

16. oktobra obeležujemo svetovni dan oživljanja, ki se mu v Sloveniji s številnimi dogodki pridružujemo že četrto leto. Geslo letošnje akcije sporoča, da lahko oživlja skoraj vsakdo.

»Otroci od četrtega do osmega leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator,« pojasnjuje v sporočilu za javnost RKS.

prejšnji članek
Zgodba enega največjih športnikov vseh časov tudi na gledaliških odrih
Svet slavnih
Zgodba enega največjih športnikov vseh časov tudi na gledaliških odrih
naslednji članek
Helena Blagne: Jaz sem z možem že davno zaključila
Svet slavnih
Helena Blagne: Jaz sem z možem že davno zaključila