Zdravje
oglas
 

Kako se spopasti s težavami preobčutljivosti na gluten ali laktozo?

28. 10. 2019; 10.32
Avtor: Oglasno sporočilo
Utrujena zenska
Vsako leto več ljudi pri sebi zaznava simptome preobčutljivosti na gluten in laktozo – za življenje s tem stanjem je potrebnih kar nekaj prilagoditev, ki niso vedno enostavne.

KAKŠNO JE ŽIVLJENJE TISTIH, KI SO PREOBČUTLJIVI NA GLUTEN IN LAKTOZO?

Napihnjenost, vetrovi, zaprtost, diareja in kronična utrujenost so le nekateri simptomi, ki opisujejo življenje ljudi s preobčutljivostjo na gluten. Vse od zgoraj naštetega spremlja tudi posameznike, ki imajo težavo s presnovo laktoze in to zaznajo (30 minut – 2 uri) po zaužitem obroku, ki je vseboval laktozo. Po poročanju Gluten Intolerance Group naj bi bilo leta 2019 na gluten intolerantne 6-7 % svetovne populacije, poleg tega je določen odstotek tudi takih, ki se občasno spopadajo s simptomi preobčutljivosti. Laktoza pa ljudem predstavlja še večjo težavo, saj Genetics Home Reference navaja, da ima težavo s prebavo le-te kar 65 % vseh ljudi na svetu.
Na trgu je pri nas danes veliko obilje živil; tako surovin, kot tudi izdelkov, primernih za takojšnje uživanje - a so pogosto preveč sladkani, po večini pa vsebujejo in laktozo in gluten, kar ljudem s preobčutljivostjo močno otežuje nakupovanje in pripravo hrane. Na srečo se trg s specializiranimi izdelki, ki so prečiščeni teh alergenov narašča, ampak je še vedno potrebnega kar nekaj raziskovanja in prilagajanja, da najdemo izdelke, ki nam ustrezajo. Običajno se pri ljudeh z omenjenimi težavami izoblikujejo preference do določenih trgovskih centrov, ki imajo temu namenjene specializirane oddelke in si iz osnovnih surovin več hrane pripravljajo sami doma, kar je časovno potratno.

VSE ŽITARICE NISO »SLABE«

V sodobnih interpretacijah prehranskih piramid se razmerja, ki smo se jih učili pri pouku gospodinjstva v osnovni šoli, korenito spreminjajo. Vsako leto, z izidom novih študij nutricionistov in drugih prehranskih strokovnjakov, prihajamo do novih spoznanj. Nekatera živila, ki so nekoč veljala za škodljiva in so bila na krožniku vseh tistih, ki stremijo k zdravemu in uravnoteženemu prehranjevanju, nezaželena, so postala sprejemljiva ali celo priporočljiva in obratno.
Velja trend, da se je v obdobju hujšanja potrebno izogibati žitaricam, a te tukaj opozarjamo – strukturno vse žitarice niso enake! Ne bodo vse škodovale tvoji telesni preobrazbi, celo nasprotno: nekatere ti pri hujšanju lahko zelo pomagajo. Ovsena kaša ima visok odstotek vlaknin in nizek glikemični indeks, zato pri redni konzumaciji prispeva k borbi s kilogrami. Za mati vseh žitaric velja tudi kvinoja, ki ne vsebuje glutena, poleg tega pa je polna odličnih vitaminov, mineralov, vlaknin, aminokislin in flavonoidov.

foto: /

ZAJTRK JE NAJPOMEMBNEJŠI OBROK DNEVA

Dan je potrebno kvalitetno začeti, da ga lahko kvalitetno nadaljujemo! Zelo pomembno je, da si vzamemo čas za zajtrk, ne glede na to, kako zgodaj moramo pričeti svoj delovni dan. Se pa tukaj najpogosteje zatakne: kakovosten zajtrk morajo sestavljati zdravi ogljikovi hidrati in kvalitetne maščobe, ki jih po večini v končnih pakiranjih ne najdemo. Saj se zdi, da praktično vsaka najbolj slastna in hitra prehranska rešitev vsebuje vse troje: sladkor, gluten in laktozo. Zato se mnogi ljudje morajo odpovedati številnim produktom na trgu.

ČUDEŽNA CHIA SEMENA

Poleg tega, da so bogata z vlakninami in pospešujejo razgradnjo maščob, se ponašajo tudi z nizkim glikemičnim indeksom in izrednimi protivnetnimi lastnostmi. Vplivajo na zniževanje krvnega pritiska, pomagajo pri zniževanju slabega holesterola in celo pri uravnavi sladkorne bolezni. Za ženske so prava rešitev tudi v »tistih dnevih v mesecu«, saj prispevajo k blaženju menstrualnih bolečin. Če jih uživate že za zajtrk, ste svojemu telesu naredile veliko uslugo.

TUKAJ JE ZDRAVA ENERGETSKA BOMBA: REŠITEV Z MANJ SLADKORJA, BREZ GLUTENA IN LAKTOZE Z DODANIMI SUPERŽIVILI: ZA POPOLN ZAČETEK VAŠEGA DNEVA!

To je idealen obrok za vse vas, ki:

a) želite v svoje telo vnašati najkakovostnejše sestavine,
b) razumete čudežno moč superživil,
c) se izogibate sladkorju,
d) vas muči preobčutljivost na gluten,
e) vas muči preobčutljivost na laktozo!

Če se najdeš v zgoraj naštetih alinejah in si pogosto v naglici, predstavljamo popolno izbiro zate. Tukaj so revolucionarne Dr. Oetker Super kaše, ki so gotove le v nekaj minutah, okusne in bogate s hranilnimi snovmi, ki odlično služijo za zajtrk ali malico svoje telo pa si nagradil tudi s chia semeni, ki veljajo za izredno dragoceno superživilo in imajo številne pozitivne učinke na prebavo in presnovo. Dr. Oetker Super kaše PLUS lahko uživaš brez slabe vesti, saj veš, da si svojemu telesu ponudil najboljša hranila, poleg tega pa si poskrbel za boljšo prebavo in presnovo, saj v liniji Dr. Oetker Super Kaše PLUS lahko najdeš pravo izbiro zase, tudi, če iščeš produkte z nižjo vsebnostjo sladkorja, ali pa takšne, ki ne vključujejo glutena ali laktoze.

Privoščiš si jih lahko v 8 različnih okusih:

Super kaša PLUS kvinojina in riževa kaša z marelicami brez glutena
Super kaša PLUS ovsena kaša s temno čokolado (-30 % manj sladkorja)
Super kaša PLUS ovsena kaša z brusnicami in lanom brez laktoze
Super kaša z malinami in chia semeni
Super kaša z vanilijo in chia semeni
Super kaša s koščki posušenih jabolk, cimetom in chia semeni
Super kaša s koščki posušenih brusnic in chia semeni
Super kaša s čokolado in chia semeni

Svojo Super kašo in Super kašo PLUS iz Dr. Oetker-ja lahko najdeš v vseh bolje založenih prodajalnah.

prejšnji članek
SAMO ŠE 200 VSTOPNIC za DeeJay Time Back In Time v 90's & 00's ediciji!
Svet slavnih
SAMO ŠE 200 VSTOPNIC za DeeJay Time Back In Time v 90's & 00's ediciji!
naslednji članek
Tako je Adele shujšala 20 kilogramov!
Svet slavnih
Tako je Adele shujšala 20 kilogramov!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.