Rdeča grenivka foto: Dreamstime
Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, na Kubi, v Argentini, Grčiji in Španiji.
Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.
Vsestranska grenivka
Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšalo tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.
Vsebuje tudi veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B, veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale, rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A, bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.
foto: Profimedia
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.