nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Grenivka - naravni križanec z Barbadosa

6. 12. 2020; 03.00
Avtor: Revija Maja Liza
rdeča grenivka

Rdeča grenivka foto: Dreamstime

Zgodovina grenivke se začenja šele leta 1830, ko so jo priznali kot samostojno vrsto agrumov, a vse do leta 1950 ni bilo mogoče znanstveno utemeljiti, da je dejansko križanec. Preverimo, kako zdrav sadež, ki se ponaša s pravo zakladnico pektina.

Grenivko ali grapefruit so v 18. stoletju odkrili na Barbadosu, kjer so jo poznali kot »prepovedani sadež«. Zadnja teorija botanikov je, da je grenivka naravni križanec pomaranče in pomela, citrusa, ki so ga iz Indonezije prinesli na Barbados v 17. stoletju. Danes grenivke gojijo predvsem na Floridi, v Izraelu, Južni Afriki, Braziliji, na Kubi, v Argentini, Grčiji in Španiji.

Ena grenivka zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je neločljivo povezan z imunskim sistemom, zato lahko hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, zmanjša in omili simptome prehlada.

Grenivka foto: Profimedia

Vsestranska grenivka

Grenivka vsebuje veliko pektina, topne vlaknine, ki pomaga pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Pol litra grenivkinega, pomarančnega ali jabolčnega soka na dan naj bi z zvišanjem pH urina in izločanjem citronske kisline zmanjšalo tveganje za nastanek kalcijevih oksalatnih ledvičnih kamnov.

Vsebuje tudi veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B, veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale, rožnate in rdeče sorte vsebujejo betakaroten, prekurzor vitamina A, bioflavonoide (rastlinske zaščitne snovi), vlaknine in druge učinkovine, ki ščitijo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja.

foto: Profimedia

prejšnji članek
Kaj pomenijo sanje o denarju?
Zdravje
Kaj pomenijo sanje o denarju?
naslednji članek
Recept: Cimetova maska za posvetlitev las
Zdravje
Recept: Cimetova maska za posvetlitev las
#obraziavenija
obraziavenija