stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Koronavirus: Se lahko prenaša prek hišnih ljubljenčkov?

7. 3. 2020; 02.00
Avtor: STA
ženska pes

Pri domačih živalih okužba s koronavirusom sars-cov-2 še ni bila potrjena. foto: Pexels

Zaenkrat ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek domačih ali hišnih živali ali živil živalskega izvora. Kljub temu pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) svetujeta ljudem, da v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe, so spomnili v upravi za varno hrano.

Organizaciji priporočata ukrepe, kot so redno umivanje rok z milom ter izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust, so danes pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Med priporočili so tudi izogibanje stikom s potepuškimi živalmi, glodavci, pticami in netopirji. Na upravi so zagotovili, da stanje spremljajo in bodo, če se pojavijo nova dejstva, z njimi sproti seznanjali javnost.

Še nekaj več priporočil povzema ljubljanska veterinarska fakulteta. Kot so navedli, izvor virusa še ni znan, se pa domneva, da prvotno izvira iz živali, najverjetneje iz pasavcev. Virus se je prilagodil človeku in zaenkrat je znano, da se prenaša le s človeka na človeka.

WHO priporoča splošne higienske ukrepe pri rokovanju z živimi živalmi in živalskimi proizvodi, tudi posebno previdnost ob stiku z bolnimi živalmi ali pokvarjenimi živalskimi proizvodi. Čeprav ni dokazov, da se sars-cov-2 prenaša s hrano, WHO priporoča previdno ravnanje s surovim mesom, mlekom in živalskimi organi. Živila, ki jih uživamo surova (sadje in zelenjava), pa temeljito operemo.

Zaenkrat ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek domačih ali hišnih živali ali živil živalskega izvora. foto: Profimedia

Pri domačih živalih okužba s koronavirusom sars-cov-2 še ni bila potrjena in ni dokazov, da se ljubiteljske in druge vrste domačih živali lahko okužile. Nobenih dokazov tudi ni, da bi kakšna vrsta domačih živali predstavljala rezervoar virusa sars-cov-2 in da bi se ta virus lahko prenašal z živali na človeka.

Znane pa so okužbe živali z drugimi koronavirusi, zato strokovnjaki svetujejo, da se oseba, ki preboleva akutno okužbo dihal, izogiba stiku z domačimi živalmi. Če se oseba ne more izogniti stiku z domačimi živalmi, naj nosi obrazno masko in si pred in po stiku z živaljo umije in razkuži roke.

Če bo domača žival zbolela, potem ko je bila v stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom, na fakulteti svetujejo, da lastniki pokličejo veterinarja in se dogovorijo za obisk. "Ne obiskujte veterinarske klinike, ne da bi se prej posvetovali s tamkajšnjim osebjem," so posvarili. Preventivnega cepljenja, ki bi živali obvarovalo pred okužbo s sars-cov-2, ni.

Osebam, ki so v domači karanteni oziroma samoizolaciji, svetujejo, da živali obdržijo pri sebi. "Živali naj se ne, oziroma naj se čim manj, gibljejo zunaj," so dodali. Osebam, pri katerih je bila potrjena okužba s sars-cov-2, pa svetujejo, da se izogibajo stiku z živalmi.

Na NIJZ so že prejšnji teden navedli, da trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala preko domačih živali, živine ali živil. "Ocenjujemo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno. Podatkov o tveganju pri rokovanju/uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa sklepamo, da je tveganje majhno," so poudarili.

Koronavirusi za preživetje potrebujejo živega gostitelja (žival ali človeka). V hrani ne morejo uspevati, so še dodali.

prejšnji članek
Kako meditacija vpliva na imunski sistem?
Zdravje
Kako meditacija vpliva na imunski sistem?
naslednji članek
Gorka Berden o položaju žensk
Svet slavnih
Gorka Berden o položaju žensk
#obraziavenija
obraziavenija