stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravne rešitve zoper nadležne krvosese

30. 4. 2020; 01.00
Avtor: Z.F.
pršilo proti komarjem

Repelente lahko uporabljajo tudi nosečnice in otroci, starejši od dveh let. foto: Dreamstime

Čudoviti pomladni dnevi kar kličejo po sprehodih v naravi in tekanju po travnikih in obljudenih gozdnih poteh. A pri tem nikar ne pozabimo, da so se prebudili tudi klopi in druge žuželke, ki lahko še tako čudovit sprehod spremenijo v nočno moro.

Kljub nasvetom, da se v času razsajanja koronavirusa raje držimo doma za štirimi stenami, nas toplo spomladansko sonce nezadržno vabi v naravo, ki se je že pred nekaj tedni skorajda v celoti prebudila. S čudovitimi pomladnimi cvetovi in ozelenitvijo so se prebudili tudi nekateri nevarni in nadležni organizmi, ki nam lahko povzročijo marsikatero težavo. Zato se je pred njihovimi piki ali ugrizi dobro ubraniti. Mi smo poiskali nekaj receptov za pripravo naravnih pršil, katerih priprava je enostavna, ne vsebujejo človeku nevarnih snovi, saj ne vsebujejo nevarnih kemikalij, in imajo prijeten vonj.  

Naravno pršilo proti klopom

Za pripravo potrebujete manjšo stekleničko z razpršilnikom, eterično olje geranije in 350 mililitrov vode. Eterično olje lahko kupite v lekarnah in bolje založenih trgovinah. Svetujemo vam uporabo 100-odstotno naravnega eteričnega olja. Vodo najprej dobro prevrite, ohladite na sobno temperaturo, nato pa prelijte v stekleničko. Dodajte 12 kapljic eteričnega olja geranije in pred vsako uporabo dobro premešajte. Eterično olje ima sicer zelo široko uporabo. Deluje kot adaptogen – izboljša prilagoditev telesa na stres. Uporabite ga lahko tudi za masažo ali aromaterapijo in pri pripravi naravnih krem za obraz.

Mazilo zoper klope in komarje

Za pripravo potrebujete pet žličk hladno stiskanega kokosovega olja, pet kapljic poparka virginskega nepozebnika (hamamelis) in 40 kapljic eteričnega olja citronele. Poparek pripravimo tako, da 10 gramov posušenega zelišča stresemo v liter vrele vode in namakamo največ 10 minut. Nato precedimo. Poparek lahko uživamo tudi pri težavah z ožiljem ali pri hemoroidih. V svojem primeru bomo pet kapljic poparka zmešali z raztopljenim kokosovim oljem in dodali eterično olje citronele. Vse sestavine bomo med seboj dobro premešali in shranili v manjši posodici na navoj. Pripravljeno mazilo pred sprehodom namažemo okoli gležnjev, na zapestja, za ušesa in po vratu.

prejšnji članek
Ledvične bolezni: Ljudje pogosto ne vedo, da so bolni
Zdravje
Ledvične bolezni: Ljudje pogosto ne vedo, da so bolni
naslednji članek
Virtualna predstavite polfinalistk za miss Slovenije 2020
Svet slavnih
Virtualna predstavite polfinalistk za miss Slovenije 2020