stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krvavitev po spolnem odnosu nikar ne ignorirajte

25. 8. 2020; 03.00
Avtor: Tea Dečman
seks, spolnost, postelja, strast, par, ljubezen

seks foto: Profimedia

Vsak netipičen pojav lahko kaže na to, da je nekaj narobe. Raje preventivno obiščite ustreznega zdravnika in ne čakajte brez ukrepanja.

Nobena krvavitev po spolnem odnosu ni normalna, vendar to ni nujno znak za preplah, pravijo ginekologi. Če se krvavitev pojavi ob spolnem odnosu, je lahko povezana z vnetjem materničnega vratu, lahko pa jo sproži tudi tumor, bakterijska infekcija ali celo zunajmaternična nosečnost. Tudi krvavitev tik po spolnem odnosu je lahko znak bolezenskih sprememb materničnega vratu, lahko gre za vnetje ali pa za nastanek predrakavih sprememb, včasih je lahko vzrok za krvavitve po spolnem odnosu benigni izrastek na materničnem vratu, lahko pride tudi do okužb v nožnici. Vzrokov je lahko še več, zato je dobro, da obiščete ginekologa, ki bo s pregledom materničnega vratu izključil vsa pomembna bolezenska stanja.

Glivično vnetje je težava številnih

Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, da mora ženska preventivni pregled opraviti na tri leta, a vseeno ni nič narobe, če je obisk pogostejši.

Do krvavenja pri spolnem odnosu torej lahko pride tudi zaradi različnih okužb, med katerimi so zelo pogosta glivična vnetja, strokovno imenovana vulvovaginalna kandidiaza. Z glivičnimi vnetji se srečujejo ženske različnih starostnih skupin, so pa za to obolenje bolj dovzetne tiste najstnice in ženske, ki imajo sladkorno bolezen ali kakšno imunsko supresijo. Gre za eno najpogostejših vaginalnih okužb, kar tri četrtine žensk pa se s takšnim vnetjem nožnice sreča vsaj enkrat v življenju. V 80 odstotkih je glavni povzročitelj vnetja gliva kvasovka, glavni znaki vnetja pa so srbečica, pekoča bolečina in pojav kosmičastega gostega izcedka na spodnjem perilu. 

Kako pogosto bi morale obiskati ginekologa?

Pravila zdravstvenega zavarovanja sicer narekujejo, da mora ženska preventivni pregled opraviti na tri leta, a vseeno ni nič narobe, če je obisk pogostejši. Idealno bi bilo, če bi ženske v normalnih okoliščinah to naredile vsaj enkrat na leto. Ginekološki pregled naj bo torej preventiven in ne kurativen, saj lahko tako preprečite nastanek številnih težav.

prejšnji članek
S poletnimi juhami do vitkejše postave
Zdravje
S poletnimi juhami do vitkejše postave
naslednji članek
LIFE IP Care4Climate: z glasbo do prehoda v nizkoogljično družbo
Zdravje
LIFE IP Care4Climate: z glasbo do prehoda v nizkoogljično družbo