nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

3 zapleteni koraki do vitamina D – in preprosta pot

14. 12. 2020; 04.30
Avtor: Promocijsko sporočilo
Vitamin D

Vitamin D foto: Shutterstock

Vitamin D v resnici ni "pravi" vitamin, saj za njegovo uživanje ne potrebujemo hrane. Naravna sončna svetloba omogoča, da naše telo ustvari vitamin D in celo uniči njegove prekomerne količine.

Ker je od dovolj velike količine vitamina D v našem telesu odvisno marsikaj, je dobro vedeti, kako vse se njegovo pomanjkanje lahko pokaže.

Najbolj tipični znaki za pomanjkanje vitamina D vključujejo: depresijo, tesnobo, pomanjkanje dobrega razpoloženja, nihanje razpoloženja, oslabljen imunski sistem, težave z zobmi, težave s sklepi in kostmi, debelost in nezmožnost hujšanja, šibkost v mišicah, bolečine v mišicah, rahitis pri otrocih in še bi lahko naštevali.

Kako v telesu nastane vitamin D?
Postopek je kar zapleten.
1. korak: holesterol v telesu se pretvori v 7-dehidrohoterol, ki je predhodnik vitamina D3.
2. korak: ko smo izpostavljeni UVB sevanju, se 7-dehidrohoterol v koži, pretvori v vitamin D3.
3. korak Vitamin D3 je treba hidroksilirati v jetrih in v ledvicah, da postane aktiven in prevzame svojo endokrino funkcijo.

Kaj zavira nastajanje vitamina D v koži?
Skozi steklo se D vitamin ne absorbira, saj steklo blokira skoraj ves UVB, kar preprečuje nastanek vitamina D.
Enako se dogaja s sončno kremo. Če nanesete kremo za sončenje s 15-kratnim SPF, boste zmanjšali količino vitamina D v telesu za približno 99%.
Aktivirani vitamin D ima serumsko razpolovno dobo 2-3 tedne, njegova proizvodnja v koži pa je omejena na 10.000-20.000 ie vsak dan. Če se v poletnemu soncu 20 minut vozite s kolesom, proizvedete 100-krat več vitamina D, kot pravijo določeni strokovnjaki, saj takoj, ko koncentracija vitamina D v serumu doseže 150 nmol/L, se vsak presežek inaktivira.
Proizvodnja vitamina D preko sonca se spreminja skozi vse leto, odvisno od tega, kje živimo.

Idealni vitamin D3
V Sloveniji je možnost izpostavljanja gole kože Soncu samo poleti, zato smo v oskrbi z vitaminom D za razliko od tistih iz južnejših krajev prikrajšani.
A tudi na domačem tržišču imamo vitamine in minerale z visoko vsebnostjo hranil v tekoči obliki kot prehransko dopolnilo Holistic D3 in K2. Pri holistic.si so svoj Vitamin D3 in K2 ustvarili po najvišjih farmacevtskih standardih: z GMP certifikatom, ki zagotavlja izvajanje dobre proizvodne prakse v nadzorovanih pogojih in z izjemno visoko vsebnost hranil – 3000 IU. Holistic prehransko dopolnilo D3 in K2 je primerno za vegane, brez glukoze, brez laktoze in brez GSO, je pa ljudem 'prijazno', saj mu je dodan okus vanilije.

prejšnji članek
Nastja Gabor delila prelepe družinske utrinke
Svet slavnih
Nastja Gabor delila prelepe družinske utrinke
naslednji članek
Težave s suho kožo, kihanjem in pekočimi očmi?
Zdravje
Težave s suho kožo, kihanjem in pekočimi očmi?