stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posadimo si aloe vero: rastlina nesmrtnosti, imenovana tudi kri bogov

29. 1. 2021; 03.00
Avtor: Z.F.
aloe vera

foto: Profimedia

Kdaj ste nazadnje svoj dom popestrili s kakšno rožo? Tokrat pišemo o aloe veri, ki ni samo okras, temveč tudi zdravilna rastlina, ki ima poleg visokega deleža vode tudi koristne snovi in reši marsikatero težavo.

Aloje prihajajo iz Afrike, Madagaskarja, Južne Amerike, Indije, najdemo pa jih tudi v Sredozemlju in dandanes že pogosto tudi kot okrasne rastline na okenskih policah. V družino aloj spada veliko različnih vrst, a med temi niso vse zdravilne, res pa je, da vse spadajo v skupino sukulent, in ne v skupino kaktusov, kot mnogi mislijo. Pri nas je najbolj poznana vrsta aloe vera, ki jo sicer strokovno imenujemo Aloe barbadensis in Aloe arborescens. Aloe vera ima od svoje druge sorodnice rozetasto obliko rasti, raste hitreje in ima večje ter bolj mesnate liste kot Aloe arborescens, prav tako raste brez stebla. Pomembno je tudi, da pri aloe veri uporabljamo samo gel iz notranjosti lista, medtem ko pri Aloe arborescens lahko uporabimo kar cele liste. Aloe vera je tudi nekoliko zahtevnejša, predvsem potrebuje več pozornosti pri razmnoževanju s poganjki, zalivamo pa jo za odtenek manj. Primerna je predvsem za zunanjo uporabo.

Aloe vera sicer izvira iz Afrike, njej sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in v Indiji. foto: Dreamstime

Gojimo jo lahko doma

Sicer ni občutljiva na škodljivce, a jo občasno lahko napade kapar ali volnate uši. Najboljša preventiva je zagotavljanje ustreznih razmer in takojšnje ukrepanje, ko zaznamo, da se z rastlino nekaj dogaja.

Obe vrsti lahko gojimo doma in tako ena kot druga preneseta okvirno najnižjo temperaturo, ki ne pade pod pet stopinj Celzija, medtem ko je optimalna temperatura za rast med 20 in 30 stopinjami Celzija. Nikar ne pozabite, da potrebujejo aloja veliko sonca, zato jo postavite na sončno do polsenčno lego. V toplejših mesecih jo presadite na prosto. Da je osvetlitev premajhna, boste prepoznali po izgubi značilnih belkastih peg na listih.

Za okras ali zdravilne pripravke?

Če se boste odločili alojo gojiti za zdravilne pripravke, se je treba projekta lotiti povsem od začetka. V tem primeru veliko pozornosti namenimo tudi izbiri zemlje, v kateri bo rasla, prav tako izbiri gnojil. Vse, kar boste uporabili pri vzgoji, naj bo čim bolj ekološko in naravi prijazno. Najbolj ji ustreza mešanica humusa, ilovnate zemlje in kremenčevega peska, občasno ji lahko dodate nekaj ekološkega gnojila za sukulente. Če boste alojo uporabljali le kot okrasno rastlino, lahko v trgovini izberete substrat za sukulente. Pri sajenju na dno zmeraj nasujte nekaj peska, ki bo preprečil zastajanje vode, kar prepreči gnitje korenin in s tem propad rastline.

Posadimo jo lahko na domačem vrtu. foto: Profimedia

Velikost lončka

Kot vemo, se aloja lahko močno razraste, zato je najpreprostejši način, kako izbrati pravilno velikost posode, ta, da dolžino najdaljšega lista aloje delimo na polovico. Če je dolžina lista torej 30 centimetrov, bo premer dna lončka s 15 centimetri povsem zadoščal. Ko rastlina poraste, jo brez težav razmnožimo z mladimi izrastki. Sicer je mogoče razmnoževanje tudi s semeni, a je ta način bistveno daljši in počasnejši, pa tudi zahtevnejši.

Aloe vera foto: Revija Zeleni raj

prejšnji članek
Raiven navdih za novo pričesko našla v fiktivni junakinji
Svet slavnih
Raiven navdih za novo pričesko našla v fiktivni junakinji
naslednji članek
Pretresen Željko Bebek, umrla je Selma, kriva za veliki hit skupine
Svet slavnih
Pretresen Željko Bebek, umrla je Selma, kriva za veliki hit skupine