Osnovna ideja za izpeljavo raziskave*, ki jo vodil dr. Ceccarelli iz univerze v Rimu, je temeljila na razumevanju vloge probiotičnih bakterij v imunosti. Te namreč izločajo encime in protivnetne snovi, ki modulirajo imunski odziv oziroma imajo vlogo pri imunski odpornosti telesa na viruse. Corona virus se v telesu razmnožuje preko ACE2 receptorskih mest, s katerimi pa so gosto posejana pljuča in črevesje. To so mesta, preko katerih virusivstopijo v celice in se širijo po telesu. Predpostavlja se, da je širjenje virusa in okužba pri starejših, diabetikih, bolnikih s povišanim krvnim pritiskom in kroničnimi obstruktivnimi boleznimi hitrejša prav zaradi neravnovesja črevesnih bakterij in pomanjkanja snovi, ki preprečujejo vstopanje in širjenje virusov po telesu.
V raziskavo je bilo vključenih 200 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. 112 bolnikov je prejemalo različna sredstva za lajšanje simptomov (nizkomolekularni heparin, hidroksiklorokin, azitromicin, tocilizumad ali kakšno drugo protivirusno zdravilo). 88 pacientom pa so poleg te terapije dodali še oralno zmes mlečno-kislinskih probiotikov. V skupini, ki je prejemala poleg standardne terapije še bakterioterapijo s probiotiki je preživelo 3-krat več pacientov kot v skupini brez nje. Na podlagi te raziskave je dr. Cecarcarelli potrdil svojo hipotezo o vlogi probiotičnih bakterij pri modulaciji imunskega odgovora na vstop virusov. Po njegovem mnenju je dopolnilna bakterioterapija (dodajanje mlečnokislinskih probiotikov) ključen faktor za boljše preživetje bolnikov s covid-19.
Črevesne bakterije nas ščitijo pred pripenjanjem in širjenjem škodljivih mikrobov in virusov v telo. Z gosto poselitvijo črevesne sluznice onemogočajo vstopanje bolezenskih mikrobov. To pa še ni vse, s svojimi izločki tudi hranijo sluznico in okrepijo črevesno pregrado.
Probiotiki podpirajo razvoj in delovanje imunskega sistema saj izdelujejo protimikrobne snovi, ki ovirajo preživetje in razvoj škodljivih črevesnih bakterij, proizvajajo pa tudi nekatere vitamine in snovi, ki ugodno delujejo na črevesno sluznico. Stabilno ravnovesje črevesne mikrobiote je pomembno za dobro počutje in imunski sistem. Torej gre za žive mikroorganizme, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja.
Kot zanimivost: Nekatere črevesne bakterije proizvajajo tudi encime. Eden takih je laktaza, encim, ki razgrajuje mlečni sladkor (laktozo). Oseba, ki nima dovolj teh bakterij, bo imela pri uživanju mlečnih izdelkov drisko in jo bo napenjalo.
Pomembno je, da ima probiotik čim širši spekter mlečno-kislinskih bakterijskih kultur, saj se njihovo delovanje na prebavo in imunski sistem dopolnjuje. Boljši izdelki s probiotiki imajo dodan še prebiotik - hrano, ki izboljša delovanje probiotikom ter certifikat kakovosti. Za tiste, ki stavite na veganske izdelke, pa je dobro, da je izdelan z vegansko formulo.
Preveri Top Probiotik-10 s 25 milijard koristnih bakterij >>
* G. Ceccarelli et la: Oral Bacteriotherapy in Patients With COVID-19: A Retrospective Cohort Study
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.