stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sol je kriva za glavobole in pogoste obiske stranišča

27. 7. 2023; 04.00
Avtor: T.D.
ženska, žalost, zaskrbljenost, glavobol

Kaj bi na njenem mestu storili vi? foto: Shutterstock

Pogosto slišimo, da uživanje prevelikih količin soli ni zdravo. Toda koliko je preveč in kako to opazimo?

Kdor poje preveč soli, na stežaj odpre vrata boleznim visokega krvnega tlaka in kapi – takšno je pogosto mnenje. Slovenci naj bi za kar 140 odstotkov presegali priporočeni največji dnevni odmerek soli.

Je preveč soli škodljivo?

Nedavna kanadska raziskava je pokazala, da uživanje velikih količin soli zdravju ne škoduje tako zelo, kot smo domnevali. Nekaterim ljudem naj bi sol celo pomagala varovati zdravje srca in ožilja. Andrew Mente in njegovi sodelavci so v študijo zajeli podatke 95.767 ljudi, starih od 35 do 70 let, iz 18 držav. Rezultati so pokazali naslednje: jedilna sol postane problematična za zdravje, če je na dan zaužijemo več kot 12,5 grama.

Natrij kot krivec

Do visokega krvnega tlaka in pojava kapi po ugotovitvah znanstvenikov privede predvsem velika količina natrijevega klorida iz soli. Hkrati so odkrili dokaze, da uživanje manj kot 12 gramov soli na dan zmanjša možnost srčnega infarkta in zniža stopnjo umrljivosti. 

Kdaj je soli preveč 

Prvi znak, da pojeste preveč soli, je, da se vam zdi vsa hrana brez okusa. Predvsem vnaprej pripravljene jedi vsebujejo veliko soli in to postopoma otopi okus za slano. Če pojeste veliko take hrane, boste verjetno prej ali slej začeli dodatno soliti tudi sveže pripravljeno hrano, ker se vam bo zdela pusta in brez okusa. V veliki meri gre torej za navado. Če opazite, da jedi ves čas dodatno solite, morate zavestno zmanjšati količino zaužite soli in paziti na njene skrite presežke v že pripravljenih jedeh.

Občutek oteklosti

Sol nase veže vodo in te vodne zaloge imajo veliko različnih učinkov – začnete se rediti, počutite se napihnjene, imate otekle členke na prstih rok in nog. Ti simptomi se pogosto pokažejo v srednjih letih.

SOLJENJE foto: Dreamstime

Nepojasnjeni glavoboli

Ves čas vas boli glava, a ne najdete pravega vzroka. Bodite pozorni na to, ali se glavobol pojavi po tem, ko ste zaužili kakšno slano jed. Preveč soli spodbudi razširjanje krvnih žil v možganih in to je pogost povzročitelj glavobola.

Neprestano ste na stranišču

Japonska študija iz leta 2017 je pokazala, da zaužita sol pri starejših ljudeh okrepi tiščanje na vodo. Pridružijo se še motnje spanja in neprestana utrujenost. Ko so udeleženci raziskave zaužili za 25 odstotkov manj soli, se je zmanjšala tudi potreba po nočnem vstajanju in odvajanju vode. Poleg tega: če želite narediti kaj dobrega za svoje telo, od jedilne soli preidite k morski. V njej je več koristnih elementov in mineralov kot v običajni soli.

Ali se lahko rešim želje po soli?

Spodbudno je dejstvo, da se človeški organizem v razmeroma kratkem času brez težav prilagodi na manjšo, bolj zdravo vsebnost soli v prehrani. Raziskave s postopnim zmanjševanjem vnosa soli in vztrajanjem pri zmanjšani količini za 8 do 12 tednov so pokazale, da se je potreba sodelujočih po soli občutno zmanjšala; količina soli, ki so jo uživali pred zmanjšanjem, je zanje postala celo neprijetna.

prejšnji članek
Karim Merdjadi z vlogo v televizijsko serijo
Svet slavnih
Karim Merdjadi z vlogo v televizijsko serijo
naslednji članek
Stres počasi najeda zdravje
Zdravje
Stres počasi najeda zdravje
#nasazenazenska
nasazenazenska