fižol foto: Dreamstime
Fižol so v Evropo v 16. stoletju prinesli pomorščaki, danes pa ga pridelujejo po vsem svetu. Kakorkoli pogledamo, je zelo priljubljen, razširjen, poleg tega ga je preprosto pridelati. Nekoč je veljal za hrano revežev, saj ga je mogoče preprosto hraniti tudi čez zimo in so si ga lahko privoščili ljudje, ki si sicer niso mogli privoščiti mesa.
Sorte in vsebnost beljakovin
Pri nas fižol delimo predvsem na visokega in nizkega ter na vrste po debelosti. Ste tudi pri vas vneto iskali »babice« in »dedke«? Za slednje smo imenovali debele vrste rjavo črnih in vijoličasto črnih zrn. Pri nas so priljubljene predvsem stare domače sorte, med katere spadajo maslenec, kiflar, jebelski pisanec, češnjevec in jeruzalemski. Katerokoli vrsto bomo izbrali, bomo svoje telo obogatili z beljakovinami in pomembnimi količinami kalcija, magnezija, folata, kalija, mangana in železa ter ogljikovih hidratov, ki so bogato naloženi v obliki škroba. Fižol vsebuje tudi provitamin A, vitamine skupine B in vitamina C ter E, zato naj bi imel zdravilne učinke. Skrbel naj bi za naravno zaščito pred mnogimi kroničnimi obolenji, debelostjo, zmanjševal naj bi nevarnost za obolelostjo za rakavimi obolenji in boleznimi srca. Pomlajeval naj bi celice, zniževal holesterol in bil odločna izbira za sladkorne bolnike. Nepogrešljiv je tudi pri prebavnih težavah, težavah z jetri, mehurjem in ledvicami, pomaga pri odvajanju vode iz telesa. Nikar ne pozabimo, da je sveži fižol nizkokaloričen, 100 gramov ima le okoli 31 kalorij.
Na voljo je vse leto
Fižol in stročnice so nepogrešljiva izbira predvsem pri vegetarijancih, saj so odličen nadomestek mesa. Vsekakor pa ne pozabite, da lahko v njegovi družbi uživamo vse leto. Na voljo je posušen, konzerviran in zamrznjen. Pri pripravi zmeraj pazite, da ga dobro prekuhate, saj lahko surov ali delno kuhan povzroči resnejšo alergijsko reakcijo. Okusen je kot samostojna jed, nepogrešljiv pa pri pripravi različnih drugih jedi, kot sta pasulj in jota. Pripravimo ga lahko z jajci, tuno, v solati, paradižnikovi omaki ..., začinimo ga s peteršiljem, česnom, ponudimo kot pire ali vloženega.
fižol, obrez foto: dreamstime
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.