stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravna kura za urejanje holesterola

27. 10. 2021; 02.00
Avtor: Lara Jelen
japonski dresnik, tinktura

japonski dresnik, tinktura foto: dreamstime

Povišan holesterol pesti marsikaterega Slovenca. Ga je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti z rastlinami ? Zeliščarica Monika Mulej z zeliščne kmetije Hanuman je prepričana, da nam z njimi lahko uspe. Če le vemo, kako, kdaj in zakaj poseči po njih.

Povišan holesterol je v glavnem povezan z jetri in krvnim obtokom, pojasnjuje sogovornica. Zato so nam lahko v pomoč predvsem zelišča, ki s svojimi učinki pomagajo izboljšati delovanje jeter in izboljšajo pretočnost krvi. »Najpogosteje ljudje s povišanim holesterolom posegajo po semenih pegastega badlja, tinkturi artičoke, česnu. Sicer pa bi v to skupino lahko dodali tudi zelo zdravilne liste oljke, vsestransko uporaben rman, zanimiv je tudi japonski dresnik,« meni. Da pa si lahko izberemo najprimernejšo kombinacijo, je dobro, da poznamo razlike med njimi.

Pegasti badelj pri zamaščenih jetrih

»Sladkasta semena pegastega badlja se najpogosteje uporabljajo pri težavah z jetri. Zelo dobro obnavljajo tkivo, hkrati pa imajo zelo dobro sposobnost čiščenja jeter, saj pomagajo pri razgradnji strupov oziroma težje razgradljivih snovi. Spodbujajo tudi delovanje presnove. Ker se hrana tako bolje in hitreje prebavi, kri pa bolj očisti, je v krvi manj holesterola.« Semena pegastega badlja priporoča predvsem tistim, ki imajo zamaščena jetra, previsoko telesno težo ali težko zdržijo le pri zdravi hrani. Še posebej so dobrodošla, če uživate alkohol ali imate močneje obremenjena jetra. Semena se uživajo čimbolj sveže mleta v hrani, od eno do dve čajni žlički na dan, najbolje v fermentiranih napitkih, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije.

Pegasti badelj foto: Profimedia

Artičokini listi, če imate počasno prebavo

Artičokini listi so druga učinkovita pomoč za zniževanje ravni holesterola. »Artičoka nima tako močne sposobnosti obnavljanja tkiva, ampak zaradi visoke vrednosti grenčin (tudi po okusu je izredno grenka) zelo dobro spodbuja delovanje presnove, še posebej spodbudna je tudi za jetra. Za uravnavanje holesterola jo uvrščamo med naša najboljša zelišča. Še posebej primerna je za ljudi, ki počasi prebavljajo hrano, imajo težave z napenjanjem, slabim apetitom, slabostjo. Suhe liste artičoke lahko uživamo kot čaj ali tinkturo. Kot rečeno, je izredno grenkega okusa, zato je za mnoge pitje čaja kar velik izziv, saj je treba spiti vsaj dve skodelici dnevno. Precej lažje je po grlu spraviti tinkturo, ki jo pijemo trikrat na dan.«

foto: Zarja Jana

Česen je najučinkovitejši svež

Na zmanjšanje holesterola v krvi dobro vpliva tudi česen. »Njegova vloga je spet malo drugačna, saj vpliva predvsem na krvni obtok. Spodbuja pretok ter čisti kri in ožilje. Redči kri. Zelo dobro greje telo. Primeren je za ljudi, ki jih rado zebe, imajo povišan krvni tlak, tromboze ali drugače zamašene žile. Najučinkovitejši je svež. Če si ga lahko privoščite vsak dan vsaj en strok (lahko tudi več), boste veliko naredili za ožilje. Pa tudi dišali boste po njem skoraj ves dan. Če si tega ne morete privoščiti, raje posezite po tinkturi. Velja dodati, da česen tudi dobro spodbuja presnovo in čisti črevesje (tudi pred zajedavci). A je dražeč za želodec in ga zato nekateri slabše prenašajo.«

Ne podcenjujte oljke!

Če česen ni ravno vaša najljubša izbira, potrebujete pa nekaj za čiščenje krvi, lahko izberete čaj ali tinkturo oljke. »Zelo dobro čisti kri, s svojimi grenčinami pa spodbuja delovanje jeter. Hkrati gre še globlje in čisti limfni sistem. Z njeno pomočjo mnogi obvladujejo krvni tlak, sladkor v krvi, holesterol. Tako dobro čisti telo, da potegne nečistoče celo iz sklepov in zmanjša vnetja – tako lajša artritise, artroze. Nemalokrat je pri svojem čiščenju tako intenzivna, da se po nekaj dneh jemanja pojavi glavobol in boleče grlo. Zato je treba v času jemanja oljke piti čim več vode. Za nagrado nas tako očisti, da se po kakšnih dveh tednih počutiš prenovljen z več energije. No, včasih to opazimo šele po tem, ko prenehamo s pitjem.«

rman, cvet foto: Dreamstime

Vsestransko uporaben rman

»Rman je ena naših najbolj zdravilnih rastlin, je dejal Ašič, in res je vsestransko uporaben. Spodbuja in uravnava krvni obtok, čisti kri, spodbuja presnovo in je zato zelo dober spremljevalec naravnega urejanja holesterola.« Monika Mulej nam je zaupala, da ga sama sicer uporablja bolj v kombinaciji, lahko pa ga izberemo tudi za glavnega pomočnika. Jemlje se v obliki čaja ali tinkture.

Japonski dresnik nam na uslugo

Za konec zeliščarica omeni še invazivni japonski dresnik, ki se tako vztrajno širi ob naših potokih, rekah in travnikih. O njem ste že gotovo brali, povezujejo ga z mnogo koristmi za zdravje. Urejanje holesterola v krvi sicer ni ravno njegov glavni adut, pravi Mulejeva, vendar pa spodbuja delovanje krvnega obtoka in presnove. »Spodbuja tudi delovanje jeter in tako pomaga pri čiščenju toksinov iz telesa. Sicer se uporablja za krepitev in pri obolenjih živčnega sistema ter proti boreliji.« Je pa jasno, kajne? Če ne spremenimo življenjskega sloga, so vse druge naravne rešitve, naj bodo še tako učinkovite, zgolj začasne.

Japonski dresnik foto: Revija Zarja

Tritedenska kura z zelišči ZA UREJANJE HOLESTEROLA

Na zeliščni kmetiji Hanuman imajo svoj recept za tritedensko kuro, ki vam je lahko v pomoč pri povišanem holesterolu. Za začetek začnimo svoji hrani vsak dan dodajati od eno do dve žlički mletih pegastih semen, svetuje Monika. Sočasno si pripravimo tinkturo iz naslednjih sestavin:

40 odstotkov suhih mletih listov artičoke


20 odstotkov suhih mletih listov oljke
20 odstotkov svežega zdrobljenega česna
10  odstotkov suhega mletega rmana
10 odstotkov mletih klinčkov, zdrobljenega janeža, mlete kurkume

»Vse sestavine damo v steklen kozarec, ga napolnimo skoraj do vrha in prelijemo s 45-odstotnim žganjem. Damo v omaro in enkrat na dan pretresemo. Po treh tednih precedimo in pijemo tri tedne trikrat na dan po 25 kapljic. Kdor ima močno povišan holesterol, lahko pije tinkturo neprekinjeno tudi do pol leta. Potem je treba prekiniti za vsaj teden dni. Zatem lahko nadaljujemo z jemanjem še tri tedne, čemur ponovno sledi en teden premora. Cikle ponavljamo, dokler je treba. Za tri tedne potrebujemo približno 100 ml tinkture. Hranimo jo na temnem in suhem mestu. Uporabna je vsaj tri leta.«

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

prejšnji članek
Ko se pojavi zidna plesen, ne čakajte, takoj ukrepajte
Zdravje
Ko se pojavi zidna plesen, ne čakajte, takoj ukrepajte
naslednji članek
Kako učinkuje pitje gline?
Zdravje
Kako učinkuje pitje gline?
#nasazenazenska
nasazenazenska