nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Spoznajte blagodejne in sproščujoče učinke iglic

25. 12. 2022; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
eterična olja iglavci

eterična olja iglavci foto: Dreamstime

Stanovanje je okrašeno s smrekovimi in borovimi vejicami, vse diši po zimskem gozdu in počutje doma je toliko bolj sproščujoče ...

Že naši predniki so se zavedali zdravilnih učinkov iglavcev. Žal se po navadi na njihovo blagodejno delovanje spomnimo samo pozimi oziroma med prazniki, čez leto pa nanje kar lepo pozabimo. A ni treba, da je tako. Oglejmo si učinke posameznih igličastih dreves.

Pinija

Zrak je prijetno odišavljen, topel in blag kot balzam. Naše misli so jasnejše, telo in duša pa poživljena. V homeopatiji je zelo priljubljena. Vonj pinije nas navda z dobro voljo in prežene slabe misli.

Bor

Že Hipokrat je ugotovil, da je borovo olje zelo učinkovito. Z njim preženemo bolečine v mišicah, ublažimo živčnost, dobro pa deluje tudi na rane, da se hitreje celijo. Za kopel potrebujete štiri pesti borovih iglic: pet minut jih kuhajte v dveh litrih vode, pustite stati 15 minut in nato vodo prelijte v kopel. Zaradi zdravilnih eteričnih olj so borove iglice koristne tudi za inhalacijo: dve ali tri žlice iglic kuhajte pet minut v litru vode in nato inhalirajte paro (od 10 do 15 minut na dan). Borove inhalacije blažijo kašelj pa tudi lažje oblike bronhitisa.

Korejska jelka

Korejska jelka je iglavec s široko stožčasto krošnjo. Že na manj kot meter visokem drevesu se razvijejo valjasti vijoličastomodri storži. Svež in divji vonj korejske jelke pomlajuje dušo in odpravlja izčrpanost.

Zlata orientalska smreka

Bolečine v mišicah in sklepih lahko preprosto odpravite z oljem iz zlate orientalske smreke, ki hkrati spodbudi krvni obtok. Nekaterim je zelo všeč med iz te smreke, ki je odličen proti prehladu.

Evropski macesen

Evropski macesen je med našimi iglavci posebnost, saj je edini, ki mu jeseni iglice odpadejo. Uporablja se proti raznim kožnim boleznim. Njegovo eterično olje pa prostor navda s svežim in poživljajočim vonjem.

Rušje

Še posebej je učinkovito pri prehladu. V vročo vodo dajte tri vejice rušja in eno vejico ciprese ter inhalirajte od 5 do 10 minut. Odlično tudi za v savno.

prejšnji članek
5 živil, ki najbolj škodujejo prebavi
Zdravje
5 živil, ki najbolj škodujejo prebavi
naslednji članek
Joker Out že posneli svojo evrovizijsko pesem
Svet slavnih
Joker Out že posneli svojo evrovizijsko pesem