pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Krepi imunski sistem, blaži artritis, pomaga pri dietah in upočasnjuje procese staranja

24. 2. 2022; 03.00
Avtor: M.K.
ananas, rezine ananasa

ananas, rezine ananasa foto: Dreamstime

Kdaj ste si nazadnje privoščili ananas? Včasih je veljal za prestiž, a ni več tako. Njegov sladko-kiselkasti okus nam hitro prikliče v spomin poletje, je tudi zelo osvežilen ter – nikar ne pozabimo – zelo zdrav.

Ananas je okusen in zanimiv sadež in skoraj upravičeno bi ga lahko imenovali kralj sadja. Vsebuje veliko zdravju koristnih hranil, ki jih preprosto ne gre zanemariti. Njegova pradomovina je Paragvaj, kjer so mu prvotni prebivalci Tupi dodelili prvo ime, to je anana, kar pomeni odličen sadež. V Evropo je prvič prišel s Krištofom Kolumbom, ki ga je odkril na Gvadelupu in ga prinesel s seboj.

Simbol gostoljubnosti

Ananas spada v družino ananasovk, v kateri je približno 900 različnih vrst, a je edini užiten iz svoje družine. Predstavnike sicer najdemo na skalnih pobočjih in deblih, a niso zajedavske rastline. Gre za večletnico, ki ima okoli debelega stebla v rozeto razporejenih 30 suličastih in gladkih listov z bodičastimi robovi. Plodovi so pokriti z luskami, v notranjosti pa se skriva zlatorumeno meso. To je sočno in ima prijeten vonj in okus, ki je lahko sladko-kisel ali sladek. Ananas je dolgo veljal za simbol gostoljubnosti. Naj poudarimo, da ni cenjen le zaradi izjemno okusnih plodov, ki jih s pridom uporabljajo v kulinariki, temveč tudi zaradi množice koristnih učinkov na zdravje.

Zaradi dobrega okusa ga obožujejo tudi otroci. foto: Profimedia

Vir mineralov, vitaminov in koristnih encimov

Ananas je odličen vir vitaminov, mineralov ter encimov; v nasprotju z drugim sadjem se lahko pohvali s kar 15 različnimi minerali. Med njimi so kalcij, kalij, magnezij, fosfor, jod, železo in cink. Med vitamini najdemo predvsem A, B, in C, prisotnega je veliko biotina, vitaminov E in B12. Vsebuje tudi nekaj sladkorja in dragocene sadne kisline. Omenili smo encime, med katerimi je najpomembnejši bromelain, ki cepi beljakovine in pospešuje prebavo. Med drugim ananas po zaslugi tega encima v kulinariki uporabljajo za mehčanje mesa. Koristen je predvsem za tiste, ki imajo premalo želodčne kisline, sicer pa je odlično živilo za vse, ki hujšajo oziroma se želijo lotiti prečiščevalne diete.

Kako ga shranjevati

Ananas je v trgovinah na voljo vse leto, a se marsikdo nanj spomni prav v zimskih dneh, ko pogrešamo poletje in vsaj nekaj »tropskega«. Ker ananas k nam uvažajo, ga oberejo le napol zrelega. Vendar je njegova posebnost, da neha zoreti in se razvijati takoj, ko je odtrgan. Pri nakupu je zato vredno izbirati velike sadeže temnejše barve. Zrelost lahko preverite tudi s trganjem listov. Če list z lahkoto izpulite iz šopa, je sadež zrel, sicer bo potreboval še nekaj časa. Zrel sadež navadno tudi že močno diši. Pazite tudi, da ne bo imel na dotik mehkih delov in temnih pik, ki nakazujejo, da je že prezrel oziroma gnil. Prav tako ne kupujte ananasa, ki ima vonj po kislem. Če ste kupili nezrelega, pa ga nekaj dni pustite v toplem prostoru, da dozori. Ananas ni sadež, ki bi ga morali shranjevati v hladilniku, še manj v zamrzovalniku, saj mu mraz škoduje. Optimalno bo, če ga boste hranili na mestu, kjer temperatura ne pade pod 15 stopinj Celzija.

Nikoli ga ne mešamo z želatino

Ananas je tako kot večina sadja in zelenjave najbolj zdrav, če ga uživamo presnega. Sicer ga lahko uporabimo tudi za pripravo kompotov, raznih sladic, solat, ga popečemo in dodamo kot prilogo k mesnim jedem; s svojo sladko-kiselkasto aromo lepo zaokroži okus jedi z ribami in piščancem ter omili pekočino pri pikantnih jedeh. Pri ananasu uživamo le zlatorumeno meso, odebeljen kocen na sredini ni primeren za uživanje. Drži, da bomo imeli nekaj dela z razkosavanjem, zato je smiselno upoštevati nekaj napotkov. Če ga boste narezali celega, najprej odrežite listno krono, nato dno. Potem sadež razrežite po dolžini na štiri dele, pri vsakem pa odstranite notranji oleseneli kocen in izdolbite meso iz lupine, podobno kot če bi odstranjevali kožo. Ananas nato narežite na zgolj grižljaj velike koščke in postrezite. Če ga boste uporabili pri pripravi sladic, ga nikar ne mešajte z mlečnimi izdelki, jajci ali želatino. Če ga boste dodali želeju ali kremam, ki vsebujejo beljakovine, bo omenjeni encim bromelain slednje utekočinil. Tvegate pa tudi, da bodo kreme postale grenke. Če že, ga dodajajte na koncu, oziroma tik preden jed postrežete. Če ga želite uporabiti v želatinasti snovi, želatino pripravite s škrobom. Da bi dosegli čim boljši okus, ananas zmešajte z vaniljo, cimetom ali rumom. Pri pripravi mesnih jedi se dobro znajde v kombinaciji karija in ingverja ter limonske trave. Prav tako bo okrepil okus sojine omake, čebule, belega vina in pora.

Za zdravo in sijočo kožo

O izjemno koristnem delovanju ananasa na zdravje so dobro poučeni predvsem v lepotni industriji. Velja za kozmetično zelo iskano sestavino, saj kožo nahrani znotraj in zunaj. Ohranja njeno vlažnost, jo obnavlja in čisti. Dokazano upočasnjuje staranje, pomlajuje, osvežuje ter vrača sijaj in elastičnost. Nepogrešljiv je tudi za prebavo, saj jo spodbuja in pospešuje izgorevanje maščob, torej je tudi odličen borec proti celulitu in odvečnim kilogramom. Blagodejno vpliva na odpornost telesa in ga ščiti pred negativnimi posledicami stresa. Za zdravje kože in prebave ter oblikovanje telesa je ananas več kot pravi sadež. Uživajte ga predvsem svežega ali pa pijte sveže iztisnjen sok.

Posadite ga lahko tudi doma

Ananas je tako kot avokado rastlina, ki ljubiteljskim pa tudi profesionalnim vrtnarjem predstavlja izziv, nad katerim so navdušeni. Sadežu po nakupu odrežite listno krono, pri tem pa pazite, da boste odstranili vse dele mesa, saj ti povzročajo gnitje. Krono dajte v ozek kozarec ali lonček in dolijte le toliko vode, da bo spodnji del krone prekrila za nekaj milimetrov. Vodo redno dolivajte in preverjajte, ali je sadež že razvil korenine. Ko razvije nekaj močnih koreninic, ga posadite v zemljo, ki naj bo zračna in ne prevlažna. V dobrih pogojih bo ananas hitro rasel, a če boste želeli sadeže, boste potrebovali nekaj več vrtnarskega znanja in gnojil, ki jih potrebuje za razvoj ploda.

Pomoč pri artritisu

Pozitivni učinki ananasa se zagotovo najbolj kažejo pri lajšanju artritisa. Nepogrešljiv je pri blažitvi bolečin, ki spremljajo vnetje sklepov. Vsebuje precej redek proteolitični encim, bromelain, o katerem smo že govorili. Kot rečeno, sodeluje pri razgradnji beljakovin, deluje pa tudi protivnetno.

Okrepitev imunskega sistema

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C je izjemno pomemben za preprečevanje okužb, pomaga namreč krepiti imunski sistem. Pripomore tudi k povečanju števila belih krvničk, vitamin C pa je zelo močan antioksidant, ki organizem varuje pred škodljivimi prostimi radikali. Koristen je pri obnovi kože, saj sodeluje pri tvorbi kolagena – beljakovine, ki koži vrača napetost in prožnost. Z uživanjem ananasa lahko torej upočasnite procese staranja in hkrati izboljšate tonus kože.

Flambirani koščki ananasa (havajski ananas)

Sestavine: 1 zrel ananas, 2 žlici medu, 3 žlice maraskina ali podobne alkoholne pijače, 40 g kokosovega masla.

Priprava: Ananas narežemo na dva centimetra debele kolobarje, odstranimo trdo sredico in meso narežemo na četrtine. V ponvi raztopimo maslo in vanj položimo ananas ter ga na obeh straneh popečemo. Med peko ga oblivamo s sokom, ki se izloča. Maraskino zlijemo ob rob, a ne preveč, nato prižgemo alkohol. Sadeže flambiramo tako dolgo, da plamen ugasne. Flambiran ananas poberemo iz ponve in preložimo na krožnik. V ponev dodamo med, na hitro ga segrejemo in premešamo s preostalim sokom ter prelijemo po četrtinah. Postrežemo še vroče.

Ananas vpliva tudi na zdravje prsi. foto: Profimedia

Ananasov koktajl     

Sestavine: pol zrelega ananasa, sok dveh pomaranč, sok treh limet, 40 g drobno naribanega svežega ingverja, 180 ml džina, 200 ml metinega sirupa.

Priprava: Ananas narežemo na koščke in jih stresemo v električni sesekljalnik ter drobno sesekljamo. Kašo stresemo v vrč in primešamo nariban ingver, džin, pomarančni in limetin sok ter sirup. Dodamo led in napitek prelijemo v kozarce. Okrasimo z metinimi listki in rezinami ananasa.

Morska rižota z ananasom  

Sestavine: 250 g morskih sadežev, sveža limonska trava ali dva ščepca limonske trave, 1 cm svežega ingverja, 2 sladka krompirja, 200 g riža, 500 ml jušne osnove, 250 g svežega ananasa, 8 jakobovih pokrovač, kokosovo maslo, sol, poper.

Priprava: V ponev damo nekaj masla, razpustimo in dodamo morske sadeže. Pražimo in vmes dodajamo sesekljano limonsko travo in nariban ingver. Rahlo posolimo in popramo, dodamo še na kocke narezan krompir in kuhamo 20 minut ali več, da se morski sadeži skoraj povsem zmehčajo. Riž skuhamo v 400 ml osoljene vode. Medtem narežemo ananas in jakobove pokrovače. V drugi ponvi razpustimo preostanek kokosovega olja, prepražimo školjke in mešanico z morskimi sadeži ter na koncu dodamo ananas. Zalijemo s 500 ml jušne osnove in dodamo še kuhan riž. Premešamo in pustimo dušiti 5–10 minut. Po potrebi še začinimo.

prejšnji članek
Znane Ukrajinke, ki so si življenje ustvarile v Sloveniji
Resničnostni šovi
Znane Ukrajinke, ki so si življenje ustvarile v Sloveniji
naslednji članek
Ukrepajte, ko vaše sobne rastline prerastejo lonce
Zdravje
Ukrepajte, ko vaše sobne rastline prerastejo lonce
#obraziavenija
obraziavenija