stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Razbijamo mite o zdravju srca: 4 živila, ki jim morate reči ne

30. 5. 2023; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
gazirane pijače

gazirane pijače foto: Dreamstime

Mislili ste, da za zdravje srca morate izogibati mastni, slani in sladki hrani? No, najnovejše raziskave vpliva hrane na zdravje srca pravijo drugače.

Holesterol, nasičene maščobe, sol in sladkor že nekaj časa raje odstranjujemo iz prehrane, če že ne zaradi linije, pa zaradi zdravja srca. Veljajo za najbolj osovražene med hranili, ker naj bi našemu telesu povzročali največ škode. Zato smo se redno izogibali dodatnemu soljenju in sladkanju hrane, slanim prigrizkom, premastni hrani, mastnim kosom mesa, maslu, margarini in drugim maščobam ter sladicam. Vendar so v zadnjih nekaj letih na področju preprečevanja srčno-žilnih bolezni opravili kar nekaj raziskav, ki do zdaj veljavna, dokaj preprosta pravila spreminjajo. Izkazalo se je, da natrij, maščoba in holesterol v hrani le niso tako zelo škodljivi za srce, kot je veljalo. Da ne bo pomote, kadar se raven naštetih snovi v krvi poviša, se poveča tudi tveganje razvoja srčne bolezni, vendar so strokovnjaki dokazali, da uživanje teh snovi s hrano ne vpliva kaj dosti na njihove ravni v krvi. Kar preprosto pomeni, da uživanje nasičenih maščob ne bo nujno vplivalo na koncentracijo v krvi in tako ne bo vplivalo na zdravje srca. Morda vas bo presenetilo, katerim živilom se morate v resnici izogibati, če želite ohraniti srce v dobri kondiciji.

Gazirane pijače

Gazirane pijače večinoma veljajo za živila, ki vsebujejo ogromne količine tako imenovanih enostavnih sladkorjev. Večina raziskav s področja srčno-žilnih obolenj pa si je enotnih, da je prav sladkor najslabša izbira. Dokazano je, da še zlasti tisti v gaziranih pijačah zvišuje raven sladkorja v krvi in hkrati pripomore k vnetni dovzetnosti telesa. Vse to dodatno stresno deluje na stene arterij, kar poveča tveganje razvoja srčno-žilnih bolezni.

gazirane pijače foto: Dreamstime

Pečene sladice

Čeprav smo morda prepričani, da nam sladice, ki jih spečemo doma, ne morejo škodovati tako kot kupljene, prav tako vsebujejo precej nezdravega sladkorja. Beli ali rjavi sladkor, med, melasa, javorjev in koruzni sirup … Vse to je sladkor, ki dokazano povečuje oksidativni stres in sprošča proste radikale. To povzroča mašenje žil in hipertenzijo (visok krvni pritisk), posledica so srčni zastoji in druge srčno-žilne bolezni. Doma pečene sladice so še vedno sladice, zato je treba tudi te uživati zmerno in morda nekoliko prirediti recepte.

Predelani ogljikovi hidrati

Gre za industrijsko predelane ogljikove hidrate, ki jih navadno vsebuje predelana hrana, tudi tista, ki je morda jemljemo kot take, torej se nam zdi nenevarna. Kečap, solatni prelivi, kruh, omake za testenine, tudi hrana z manj maščobami ... vse to so predelani ogljikovi hidrati. Prenasičenost s sladkorjem in aditivi vašemu srcu ne dela usluge.

Slanina

Vojna glede tega, ali je meso škodljivo za zdravje srca ali ne, se bo verjetno bila še kar nekaj časa. Strokovnjaki se o tem še ne strinjajo povsem. In čeprav so nekatere raziskave že ovrgle trditve, da hrana z nasičenimi maščobami srcu škoduje, o mastnih kosih mesa tega še ne moremo z gotovostjo reči. Slanina, rebrca in podobni priljubljeni kosi mesa, ki vsebujejo več maščobe, so še vedno tvegana izbira, torej dokler to vprašanje ni dokončno razrešeno, je uživanje mastnega rdečega mesa bolje omejiti.

Gazirane pijače, ne glede na to ali so dietne ali ne, vsebujejo fosforno kislino, ki pospešujejo proces zobne gnilobe. foto: dreamstime

prejšnji članek
Kateri so najpogostejši vzroki za slab zadah?
Zdravje
Kateri so najpogostejši vzroki za slab zadah?
naslednji članek
Pri gozdnih jagodah izjemno zdravilni tudi listi in korenike
Zdravje
Pri gozdnih jagodah izjemno zdravilni tudi listi in korenike