stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nasveti za prve morske počitnice z malčkom

3. 7. 2023; 04.00
Avtor: MAJA FURMAN / revija Bodi zdrava
shutterstock_323520545

Na dopust se dobro pripravite. foto: Shutterstock

Da bodo trenutki, preživeti na morju in soncu, čim lepši in nepozabni, je prav, da se nanje pripravimo.

Prvi obisk morja z otrokom je priložnost za ustvarjanje srčnih morskih spominov. Čas, ki pomeni nekakšno prelomno posvečeno obdobje, je zelo pomemben za tkanje trdnih družinskih in partnerskih vezi. Da bodo trenutki, preživeti na morju in soncu, čim lepši in nepozabni, je prav, da se nanje pripravimo. Predvsem imejmo v mislih zdravje in varnost naših malih zakladov. Temu dodajmo še sproščenost, zaupanje, da bo vse dobro, in starševsko ljubezen – in prve poletne počitnice na morju bodo popolne.

Pri prvih stikih otroka z vodo bodimo previdni. Predvsem bodimo pozorni na temperaturo vode, ta naj bo od 28 do 30 stopinj Celzija. Ker morje po večini ne doseže takšne temperature, se priporoča čofotanje v bazenčku, ki ga napolnimo z morsko vodo in pustimo, da se čim bolj ogreje. Dojenčki so namreč zelo občutljivi za podhladitve ali pregretja telesa. Čofotanje v vodi prilagodimo otrokovim odzivom in otroka nikoli ne pustimo brez nadzora. In kdaj otrok že lahko čofota? Strokovnjaki pravijo, da takoj, ko je že sposoben nadzorovati položaj glavice, torej med 3. in 4. mesecem starosti. Za malčkovo uživanje v vodi lahko uporabimo tudi plavalne pleničke. Izbira teh je odvisna od otrokove teže in tega, kako pogosto se malček kopa. Lahko jih po enkratni uporabi zavržemo ali pa se odločimo za pralno različico in jo uporabimo večkrat.

Otroke dobro zavarujmo pred soncem

Malčkova koža je zelo občutljiva, zato je pomembno, da jo dobro zaščitimo pred soncem. Otrok naj bo oblečen v lahka bombažna oblačila, ki pokrivajo njegovo kožo; nadenimo mu pokrivalo, najbolje táko, ki pred soncem zaščiti tudi njegov vrat in ramena. Uporabljajmo sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, torej 30 in več. Krema naj kožo ščiti tudi pred žarki UVA in UVB. Nanašati jo je treba izdatno vsaki dve uri oziroma vsakič, ko se malček skobaca iz vode. Priporočljivo je, da je krema iz mineralnih sestavin, brez kemičnih snovi. Kljub vsej zaščiti se z malčkom zadržujmo v senci in se izogibajmo gibanju na soncu predvsem med 10. in 16. uro.

Zabavno kratkočasenje

Tudi igra na plaži naj bo prilagojena lahkotnemu poletnemu vzdušju. Obvezna oprema za kratkočasenje z otrokom na plaži sta kanglica in lopatka. Postavljanje gradov iz peska in risanje po pesku so prijetne aktivnosti, ki sprožijo našo in otrokovo domišljijo ter razvijajo otrokove ročne spretnosti. Temu lahko dodamo iskanje najlepšega kamenčka na plaži, ki ga nato otrok okrasi z barvicami ali flomastri. Iz kamenčkov lahko gradimo stebre, sestavljamo črke, jih spremenimo v figurice, s pomočjo katerih otroku uprizorimo predstavo ali pripovedujemo zgodbo. Otroku pojmo in berimo. Pomembno je, da je čas, ki ga preživimo skupaj, kakovostno izpolnjen z našo prisotnostjo in ljubeznijo.

Prva pomoč

Čeprav so počitnice čas miru, sprostitve in brezskrbnosti, je prav, da se pripravimo tudi na morebitne nevšečnosti, ki nas lahko presenetijo. Pomembno je, da imamo s sabo kakšen analgetik za otroke, sredstvo proti alergijam in repelente, ki so primerni zanje. Ne pozabimo na termometer in kakšen obliž, na vatirane paličice in pripomočke za čiščenje otroškega noska. Prav bo prišlo tudi kakšno hladilno mazilo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

prejšnji članek
Žan Sercič o razhodu in osebnem razvoju
Svet slavnih
Žan Sercič o razhodu in osebnem razvoju
naslednji članek
Pet vaj za več prijaznosti
Zdravje
Pet vaj za več prijaznosti