Bolniki s celiakijo so bledi, pogosto slabo razpoloženi in utrujeni ter nimajo apetita. foto: Arhiv Bodi zdrava
Če držijo pred časom ugotovljene statistike, da ima celiakijo en odstotek prebivalstva, bi morali imeti v Sloveniji kar 20.000 celiakov.
Zaskrbljujoče podatke glede števila Slovencev, občutljivih na gluten do te mere, da lahko zaužitje zanje postane smrtno, je pred dvemi leti zabeležil projekt LQ-CELIAC pod vodstvom Mestne občine Maribor. Testiranje 1100 dijakov pomurskih in podravskih šol, ki so ga organizirali, je pokazalo, da je med njimi kar 15 potencialnih bolnikov. Pravega odgovora na vprašanje zakaj je celiakija danes tako razširjena, ni. Zdravniška stroka večje število celiakov razlaga predvsem z večjo prepoznavnostjo bolezni po zaslugi katere se bolniki hitreje odpravijo na pregled.
Kakšni so simptomi?
Po podatkih, objavljenih na spletni strani Slovenskega društva za celiakijo je tipičnih simptomov bolezni deset. Poleg pogostih stolic, ki so obilne, mastne in imajo neprijeten vonj so znak celiakije tudi pogosto bruhanje, teža, ki stagnira ali celo pada, velik in napet trebuh in dolge suhe okončine.
Bolniki s celiakijo so bledi, pogosto slabo razpoloženi in utrujeni ter nimajo apetita. Otroci s celiakijo zaostajajo v rasti. Bolezen se navadno razvije med 16. in 18. mesecem starosti oziroma nekaj tednov po prvem zaužitju žitaric. Ker simptomi niso vselej enaki, pri nekaterih pa jih celo ni ali pa so atipični, je ob sumu, da gre za celiakijo dobro čim prej opraviti zdravniški pregled. Pri celiakiji igra veliko vlogo dednost: bolezen so odkrili pri kar 10 do 15-odstotkih bratov, sester ali staršev bolnikov. »Pred šestimi leti smo dobili diagnozo celiakija, po vrhu vsega pa še alergija na jajca. Sprva zdravniki niso vedeli kaj jima povzroča zaprtost, driske, bruhanje, trebušne krče in napihnjenost. Po enem letu preiskav in mučnih obiskih v zdravstvenih ustanovah pa so le postavili pravilno diagnozo. Prvih nekaj mesecev smo se morali odpovedati tudi mlečnim izdelkom, tako da je bilo na začetku spopadanje s to boleznijo kar velik izziv,« se svoje izkušnje s celiakijo spominja mama dveh hčera s to boleznijo Maja Piskernik. Bolezen otrok jo je spodbudila, da je napisala in izdala knjigo receptov za celiake Čarovnija okusov – kuhajmo brez glutena, jajc in laktoze.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.