palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Posledice kajenja za katere javnost ne ve

31. 5. 2018; 01.00
Avtor: V. M.
kajenje

foto: Pexels

31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka. Strokovnjaki opozarjajo na hude posledice uporabe tobaka, ki se jih kadilci ne zavedajo …

Letošnji dan obeležujemo pod geslom 'Tobak in bolezni srca in ožilja', pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, da sta kajenje ter pasivno kajenje eden najpomembnejših vzrokov za bolezni srca in ožilja. Zaradi slednjega vse kadilce spodbujajo k opustitvi kajenja, le popolna opustitev kajenja lahko namreč pomembno zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter druge bolezni, ki jih povzroča tobak.

Bodo usodne posledice predramile um?

Kot pojasnjujejo na inštitutu, zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. ''Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 % smrti zaradi bolezni srca in ožilja.'' Kadilci imajo tako dva do štirikrat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap, medtem ko pasivno kajenje poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni za 20─30 odstotkov.

Škodljive snovi v tobačnem dimu, ki ga vdihava kadilec, so vzrok številnih bolezni. foto: Profimedia

''Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije ima najvišjo prevalenco kajenja, to je 28 odstotkov. Že ena pokajena cigareta na dan poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Obstaja samo en nasvet - nikoli ne začnite kaditi. Če pa kadite, čim prej opustite kajenje. Dobra novica je, da je 15 let po opustitvi kajenja tveganje za koronarno srčno bolezen enaka tistemu pri osebi, ki ni nikoli kadila,'' je povedala Darina Sedlakova, vodja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) za Slovenijo.

So škodljive tudi elektronske cigarete?

V Sloveniji se pojavljajo tudi drugi izdelki, ki vsebujejo nikotin, npr. elektronske cigarete. Slednje uporablja višji delež mladostnikov kot odraslih, zato je zelo pomembno, da jih seznanjamo s tveganji in uporabo tovrstnih izdelkov preprečujemo.

''Posledic dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo. Vemo pa, da vsebujejo številne zdravju škodljive snovi in zato niso neškodljive. Na voljo ni dovolj podatkov o tem, ali so učinkovite kot pomoč pri opuščanju kajenja in jih zato ne priporočamo v te namene,'' pojasnjuje Helena Koprivnikar iz NIJZ.

Dolgoročno se s prenehanjem kajenja zmanjša tveganje za razvoj srčnih in žilnih bolezni, kapi, pljučnega raka in drugo.

Dolgoročno se s prenehanjem kajenja zmanjša tveganje za razvoj srčnih in žilnih bolezni, kapi, pljučnega raka in drugo. foto: Dreamstime

prejšnji članek
To leto modni guruji narekujejo takšno obliko obrvi
Zdravje
To leto modni guruji narekujejo takšno obliko obrvi
naslednji članek
Stalloneova bivša žena pri 55-letih petič noseča
Svet slavnih
Stalloneova bivša žena pri 55-letih petič noseča
#obraziavenija
obraziavenija