stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vrtičkarji, bodite pozorni na rastlinske bolezni in škodljivce

27. 4. 2020; 02.00
Avtor: STA
vrtnarjenje

fotografija je simbolična foto: Revija Zeleni raj

Ob lastni pridelavi, h kateri prebivalce poziva kmetijsko ministrstvo, je treba biti pozoren tudi na rastlinske bolezni in škodljivce. Sistem spremljanja nadzora teh pojavov je v Sloveniji dobro razvit, informacije so na voljo na spletu, vrtičkarji pa se lahko naročijo tudi na obvestila po elektronski pošti ali na mobilni telefon.

Napovedovanje pojava bolezni in škodljivcev je eno ključnih orodij za omejevanje njihovega širjenja in s tem nastanka velike gospodarske, okoljske in socialne škode, so poudarili na kmetijskem ministrstvu.

Javno službo zdravstvenega varstva rastlin so zaupali trem kmetijsko-gozdarskim zavodom in dvema inštitutoma: KGZ Maribor, KGZ Novo mesto, KGZ Nova Gorica, Kmetijskemu inštitutu Slovenije in Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Pojav bolezni in škodljivcev spremljajo na podlagi meteoroloških, bioloških in drugih podatkov.

Vedno več mladih vrtnarjenje dojema kot zabavno družabno aktivnost, ki nam ponuja zdrav način življenja. foto: Dreamstime

Iz meritev agrometeoroloških postaj, smiselno razporejenih po območjih Slovenije, ter z opazovanjem bolezni in škodljivcev na terenu, strokovnjaki javne službe ugotavljajo stopnjo ogroženosti nasadov in posevkov ter o tem obveščajo pridelovalce in jih usmerjajo k primernim ukrepom za obvladovanje bolezni in škodljivcev.

Ta obvestila vsebujejo informacije med drugim o vremenskih podatkih v zadnjem obdobju, razvojnih stadijih kmetijskih rastlin, pojavu in širjenju bolezni in škodljivcev ter priporočila o ukrepih varstva rastlin.

foto: flickr

Obvestila objavljajo na spletu, dostopna pa so tudi registriranim uporabnikom agrometeorološkega informacijskega sistema, ki deluje v okviru Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Na obvestila, ki jih lahko prejemajo po elektronski pošti ter na mobilni telefon, se lahko uporabniki naročijo brezplačno. Na voljo so za posamezne kategorije kmetijskih rastlin (sadjarstvo, vinogradništvo, poljedelstvo, ...) ali za posamezno skupino rastlin (pečkarji, koščičarji, krompir, čebulnice, ...).

Kmetijsko ministrstvo za premagovanje krize ljudem predlaga vrtnarjenje.

Kmetijsko ministrstvo za premagovanje krize ljudem predlaga vrtnarjenje. foto: Profimedia

prejšnji članek
Gojmir Lešnjak Gojc o samovšečnosti oblastnikov
Svet slavnih
Gojmir Lešnjak Gojc o samovšečnosti oblastnikov
naslednji članek
Tedenski horoskop: Ne zavrzite opore in nasvetov starejših ljudi
Horoskop
Tedenski horoskop: Ne zavrzite opore in nasvetov starejših ljudi