vida-trotovšek
Jana

Vidinih 100 let: Smeh je pol zdravja

Izidor Krivec
Necenzurirano

Razkrivamo: tožilstvo blokiralo hrvaški prevzem Celjskih mesnin

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Značilni simptomi povišanega holesterola

5. 5. 2024; 02.00
Avtor: T.D.
bolečine-v-hrbtu

Bolečine v vratu in zatilju foto: Profimedia

Povišano vrednost holesterola v krvi lahko dokončno po krvnih preiskavah potrdi zgolj zdravnik, a vendarle obstaja nekaj tihih simptomov, ki nakazujejo, da imate povišan holesterol v krvi.

Ste morda na spodnji ali zgornji veki opazili rumenkaste neboleče bulice? Imenujejo se ksantelazme in so pravzaprav napolnjene z maščobo in holesterolom. Vašemu vidu ne škodujejo, prav tako ne motijo pri odpiranju in zapiranju vek. Gre zgolj za estetsko neprijetnost, če so tako izrazite, da jih opazite, in se da odpraviti z laserskim posegom. A s tem ksantelazem ne boste dokončno odpravili. To vam bo uspelo zgolj tako, da boste uravnali raven holesterola v krvi.

Siv obroč na roženici

Roženica je prosojni sprednji del očesa, ki prekriva šarenico, zenico in sprednji prekat. Pri starejših ljudeh je precej pogosto, da se na roženici okrog zenice pojavi temno siv obroč, ki mu strokovnjaki pravijo Arcus senilis. Pri starejših ljudeh gre za povsem naraven pojav, kadar pa se tak obroč pojavi pri mlajših ljudeh, je lahko znak povišanega holesterola. Obroč je namreč posledica nakopičenega holesterola, ki se je nabral v globljih plasteh roženice.

Hitro bitje srca

Pospešeno bitje srca je običajno neškodljivo, saj se praviloma pojavi po intenzivnem telesnem naporu ali čustvenem odzivu. Naše telo je praviloma zasnovano tako. Vendar pospešeno bitje srca ni neškodljivo, kadar se pojavi brez vzroka in iznenada. V takšnih primerih je po vsej verjetnosti posledica težav s srčno-žilnim sistemom, zato je nepojasnjeno hitro bitje lahko znak, da imate previsok holesterol.

Ščemenje v rokah in nogah

Seveda ne mislimo na tisto ščemenje, ki je posledica nepravilnega, dalj časa trajajočega položaja udov, temveč ščemenje, ki se pojavlja redno in na videz brez pravega vzroka. To ščemenje je lahko posledica povišanega holesterola v krvi, saj zamaši mikroskopske žilice v udih. Zaradi zamašitve tako živci v naših rokah in nogah ne prejmejo dovolj kisika, posledica tega pa je ščemenje.

Bolečine v vratu in zatilju

Bolečine, ki se pojavljajo v predelu vratu, imajo podoben vzrok kot ščemenje v nogah in rokah. Zaradi povišanega holesterola se nekatere manjše žilice zamašijo, kar lahko oslabi pretok krvi in kisika v glavo. Zaradi tega lahko občasno začutite nepojasnjeno bolečino v vratu in ramenih, pa tudi močne glavobole, ki so nakopičeni predvsem na zatilnem delu glave.

prejšnji članek
Kako vemo, da smo v nezdravem razmerju
Odnosi
Kako vemo, da smo v nezdravem razmerju
naslednji članek
Učinki in uporabnost: kokosovo olje za obraz
Moda&Lepota
Učinki in uporabnost: kokosovo olje za obraz