902468_105-pred-oradami
Svet24.si

Školjkarjem ogromno škode povzročajo požrešne orade, ki popolnoma opustošijo školjčišča

1715359556-dsc04278-1715359333876
Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za nezadovoljne s SDS je nejasen, meglen." #video

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zaviralci apetita: Hrana, ki jo telo dlje časa prebavlja

31. 8. 2023; 03.00
Avtor: MAJA KRAJNC / revija Bodi zdrava
toksini, dieta

Kako se izognti želji po sladkem? foto: shutterstock

Zaviralci apetita so pravzaprav hrana, za katero telo porabi več časa, da jo prebavi. Dlje ko se ta hrana prebavlja, dlje je v našem prebavnem sistemu. To pa pomeni, da je naša prebava dlje časa zaposlena, zaradi česar smo dlje časa siti. Rečeno po domače: dlje ko se hrana prebavlja, manj imamo želje po novem obroku.

Pekoča paprika

Prav tista, iz katere delajo pekoče čili omake. Raziskave namreč kažejo, da rdeča pekoča paprika zavira apetit in pospešuje porabo kalorij. Zanimivo, da je njen učinek še večji pri ljudeh, ki pekoče paprike sicer niso navajeni uživati redno. Samo polovica čajne žličke pekoče paprike v prahu, ki jo dodate jedem, lahko močno pripomore k vaši prebavi in zaviranju apetita.

Pekoča paprika foto: Shutterstock

Pusto meso

Raziskava v zborniku Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics je potrdila, kar številni trenerji in strokovnjaki za prehrano poudarjajo že dlje časa: visokokakovostne beljakovine vas bodo nasitile za dlje časa in poskrbele, da po njih še dolgo ne boste potrebovali hrane. Pusta govedina, svinjina in perutnina živali pašne reje so zaloga najkakovostnejših beljakovin. Če vam meso ne diši, lahko prav tako kakovostne beljakovine najdete v leči, fižolu, čičerki in zeleni zelenjavi, kot so špinača, brokoli, grah in ohrovt.

Pusto meso foto: Shutterstock

Mandlji

Če vas med obroki zgrabi lakota, jo potešite s pestjo surovih mandljev. Raziskave so namreč potrdile, da so surovi mandlji odlični zaviralci apetita. Po treh dneh rednega grizljanja pesti surovih mandljev med zajtrkom in malico so udeleženke raziskave iz leta 2015 potrdile, da so veliko bolj site in nimajo več želje po dodatnih prigrizkih pred malico.

mandlji foto: Shutterstock

Grško seno

Verjetno ste že slišali za čaj iz grškega sena, zlasti če ste že bili doječa mati. Grško seno namreč spodbuja tvorbo mleka in tako uravnava proces dojenja. Manjša korejska raziskava pa je pokazala, da je čaj iz grškega sena odličen tudi kot zaviralec apetita. Skupina čezmerno težkih žensk, ki je sodelovala v raziskavi, si je po pitju čaja na krožnik naložila veliko manj hrane kot tista skupina, ki je pila placebo.

Grško seno foto: Shutterstock

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju! foto: revija Bodi Zdrava

prejšnji članek
Zakaj se pred menstruacijo pojavi velika želja po čokoladi
Zdravje
Zakaj se pred menstruacijo pojavi velika želja po čokoladi
naslednji članek
Samohipnoza: Zmanjšuje bolečine in ublaži stres
Zdravje
Samohipnoza: Zmanjšuje bolečine in ublaži stres