blagajna, denar, kraja
Svet24.si

V centru Ljubljane sta otroka učila tatinske spretnosti

grad-poženik
Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega sodelavca Urške Klakočar Zupančič

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj so možgani tako zelo skrivnostni?

16. 6. 2024; 04.00
Avtor: MATEJA GORNIK / revija Bodi zdrava
možgani

možgani foto: Profimedia

Možgani so zapleten organ, ki nas nenehno navdihuje s svojo sposobnostjo razmišljanja, učenja in oblikovanja naših izkušenj. Kot najpomembnejši nadzorniki v telesu nadzorujejo naše gibanje, čustva, spomin in celo naše sanje.

Dolgoletnim prizadevanjem znanstvenikov navkljub ostajajo možgani deloma skrivnostni, saj še vedno ne razumemo vseh njihovih nalog in procesov. Vso zgodovino so možgani sprožali številna vprašanja in izzive ter razkrili le delček svojega neizmernega potenciala. Tudi danes, kljub napredku v znanosti, so še vedno vir številnih vprašanj in neskončnega odkrivanja.

Anatomija in delovanje možganov

Anatomija možganov je izjemno kompleksna, saj gre za najbolj zapleten organ v človeškem telesu. Sestavljeni so iz več milijard nevronov, posebnih živčnih celic, ki prenašajo električne signale po telesu. Ti nevroni tvorijo zapletene mreže, imenovane nevronska omrežja, ki omogočajo možganom izvajanje različnih funkcij.

Možgani so razdeljeni na več predelov, vsak s svojimi specifičnimi nalogami. Eden od možganskih režnjev je na primer odgovoren za naše gibanje in koordinacijo mišic, hipokampus pa recimo za oblikovanje in shranjevanje spomina.

Drugi pomembni deli vključujejo možgansko skorjo, ki je odgovorna za visoko raven kognitivnih funkcij, kot so razmišljanje, načrtovanje in jezik, ter možgansko deblo, ki nadzoruje osnovne življenjske funkcije, kot so dihanje, srčni utrip in spanje. Glavna žleza, ki nadzoruje delovanje možganov, je hipofiza. Leži v osrednjem delu možganov, pod možgansko skorjo, in izloča hormone, ki uravnavajo različne telesne funkcije, vključno s presnovo, rastjo, reprodukcijo in uravnavanjem drugih žlez v telesu. Celoten sistem možganov je izjemno zapleten in dobro usklajen, saj omogoča izvajanje številnih nalog in vzdržuje homeostazo v telesu. Vsak del možganov ima svojo specifično vlogo, vendar so vsi medsebojno povezani in delujejo skupaj za zagotavljanje nemotenega delovanja telesa in uma.

Koliko odstotkov možganov uporabljamo?

Morda ste že slišali trditev, da ljudje uporabljamo le majhen del svojih možganov, vendar ta trditev ni povsem točna. Vsak predel možganov in vsak nevron ima specifično vlogo pri izvajanju različnih nalog. Čeprav se v nekem trenutku ne uporablja celotna možganska zmogljivost, lahko rečemo, da uporabljamo različne dele možganov za različne dejavnosti. Nekatere naloge zahtevajo večjo aktivnost določenih delov možganov, druge pa vključujejo druge predele. Poleg tega možgani opravljajo številne funkcije tudi v mirovanju ali med spanjem. Med spanjem na primer konsolidirajo spomin, kar pomeni, da možgani obdelujejo in utrjujejo informacije, ki smo jih pridobili čez dan. Čeprav je torej res, da morda ne uporabljamo vedno vseh možganskih zmogljivosti hkrati, je vsak del možganov pomemben in ima svojo vlogo pri izvajanju različnih nalog in funkcij. Ljudje tako domnevno uporabljamo približno 10 % svoje možganske zmogljivosti, vendar ta številka ni znanstveno potrjena.

Česa so sposobni možgani in kako jih upravljati

Možgani so zelo prilagodljiv organ, ki se lahko spreminja in razvija vse življenje. S pravilnim treningom lahko izboljšamo svoje kognitivne sposobnosti in optimiziramo delovanje možganov na različnih področjih.

Ena od ključnih zmožnosti možganov je prilagajanje na spremembe in učenje novih veščin. Raziskave kažejo, da lahko redna telesna aktivnost, zdrava prehrana in duševne vaje, kot je učenje novih jezikov ali igranje glasbenih inštrumentov, pozitivno vplivajo na možgansko delovanje.

Telesna aktivnost denimo spodbuja pretok krvi v možgane, kar lahko izboljša kognitivne funkcije, kot sta spomin in koncentracija. Prav tako lahko uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti in omega-3-maščobnimi kislinami, podpira zdravje možganov in zmanjšuje tveganje za nevrološke bolezni. Poleg tega so možgani sposobni tvoriti nove nevronske povezave in mreže, kar omogoča prilagajanje na nove izzive in okoljske spremembe. To pomeni, da lahko s pravilnim treningom in vzdrževanjem duševne aktivnosti izboljšamo svoje kognitivne funkcije ter zmanjšamo tveganje za starostno pogojene nevrološke bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen.

Prav tako lahko s pravilnim upravljanjem stresa in čustev izboljšamo tudi splošno dobro počutje in delovanje možganov. Tehnike sproščanja, meditacija in redna telesna dejavnost so lahko koristni načini za zmanjšanje stresa in ohranjanje zdravega uma. Ti pristopi skupaj omogočajo posamezniku, da kar najbolje izkoristi svoje možganske zmogljivosti in doseže najvišjo raven delovanja ter blaginje.

Spreminjanje navad z delovanjem možganov

Možgani imajo ključno vlogo pri spreminjanju navad. Gre za proces, ki vključuje preoblikovanje možganskih vzorcev in ustvarjanje novih nevronskih poti. Možgani so izjemno prilagodljivi, kar je znano kot nevroplastičnost, to pa pomeni, da se lahko njihova zgradba in delovanje spreminjata glede na izkušnje, učenje in okolje.

Ena izmed metod za spreminjanje navad je osredotočanje na pozitivne spremembe in uveljavljanje novih vzorcev vedenja. To lahko vključuje postopno uvajanje novih rutin, postavljanje ciljev in spremljanje napredka. Pomembno je tudi razumevanje motivacije za spreminjanje navade ter identifikacija sprožilcev, ki lahko vodijo v želeno vedenje.

Prav tako lahko uporabimo različne tehnike, ki spodbujajo nevroplastičnost, kot so kognitivne vaje, meditacija, telesna aktivnost in učenje novih veščin. Te dejavnosti spodbujajo tvorjenje novih nevronskih povezav in omogočajo možganom, da se prilagodijo na nove izzive.

Spreminjanje navad pa lahko zahteva čas, vztrajnost in potrpežljivost. Z delom naših možganov lahko postopoma oblikujemo nove, bolj zdrave vzorce vedenja, kar nam omogoča, da živimo bolj izpolnjeno in zdravo življenje. Časovni okvir za spreminjanje navad je precej individualen in odvisen od različnih dejavnikov, ki vključujejo vrsto navade, osebno motivacijo, okoljske pogoje in notranje dejavnike. Za oblikovanje nove navade naj bi bilo potrebnih približno od 21 do 30 dni, vendar se proces spreminjanja lahko razlikuje med posamezniki. Medtem ko nekateri hitro sprejmejo nove navade, drugi potrebujejo več časa. Ključno je biti potrpežljiv, dosleden in predan procesu oblikovanja novih navad. Vsak napredek, ne glede na to, kako majhen je, je korak naprej v pravo smer.

možgani foto: Profimedia

Frekvenca možganov: Umetnost usklajevanja naših notranjih valov

Frekvenca možganov je kot nevidni dirigent našega notranjega orkestra, ki usklajuje naše misli, čustva in dejanja. Podobno kot različni toni glasbe možganski valovi vibrirajo s specifično frekvenco in odražajo različna stanja zavesti.

· Beta valovi (12–30 Hz), naši hitri valovi razmišljanja, nas držijo v stanju budnosti, pripravljenosti za premikanje in ukrepanje.

· Alfa valovi (8–12 Hz) so nekoliko počasnejši in nas vodijo v sproščeno stanje, kjer lahko izkusimo notranji mir in kreativnost.

· Theta valovi (4–8 Hz) nas zazibajo v stanje globoke sprostitve in ustvarjalnosti.

· Delta valovi (0,5–4 Hz) nas ponesejo v globok spanec, med katerim se naše telo in možgani obnavljajo.

Vendar frekvenca možganov ni samo pasivno stanje, ki ga spremljamo. Z različnimi tehnikami, kot so meditacija, dihalne vaje in poslušanje binavralnih ritmov, lahko vplivamo na to, kako naši možgani vibrirajo. S pravilno prakso lahko naučimo svoje možgane, kako preiti iz stresa v sprostitev, iz tesnobe v mirnost, iz kaosa v harmonijo.

Kot mojstri svojega notranjega orkestra imamo moč, da uskladimo frekvenco možganov in dosežemo optimalno delovanje in blagostanje. S pravilno skrbjo za možgane lahko dosežemo notranje ravnovesje in mir, ki nas vodi k bolj izpolnjenemu in zdravemu življenju.

Povezava med možgani, zavestjo in podzavestjo

Zavest in podzavest sta kompleksna konstrukta, ki sta tesno povezana z delovanjem možganov. Možgani imajo ključno vlogo pri oblikovanju in vzdrževanju zavesti ter obdelavi informacij, ki izvirajo iz podzavesti.

Zavest je sposobnost, da smo pozorni nase in na okolico ter se zavedamo svojih misli, čustev in dejanj. Delovanje zavesti je povezano z aktivnostjo možganskih regij, kot so korteks, talamus in limbični sistem. Te regije skupaj tvorijo kompleksno omrežje, ki omogoča zavedanje in integracijo informacij iz različnih senzoričnih sistemov.

Podzavest pa je del uma, ki deluje pod pragom zavesti. Vključuje procese, ki potekajo avtomatično in nezavedno, kot so dihanje, srčni utrip in regulacija telesne temperature. Možgani so odgovorni za obdelavo in interpretacijo podzavestnih informacij ter za njihov vpliv na naše vedenje, čustva in odločitve. Raziskave kažejo, da lahko spremembe v možganski aktivnosti vplivajo na zavestno doživljanje in vedenje ter na podzavestne procese, kot so sanjanje in avtomatski odzivi na dražljaje.

Kreiranje življenja s pomočjo možganov

Možgani močno vplivajo na naše dojemanje sveta in vedênje. Kreiranje svojega življenja s pomočjo možganov vključuje različne tehnike, kot so vizualizacija, pozitivno prepričanje in afirmacije.

1. Vizualizacija: Sposobnost vizualizacije omogoča možganom, da ustvarijo žive in realistične podobe v naših mislih. S tem lahko ustvarimo mentalne slike svojih ciljev, želja in sanj, kar nam pomaga ohranjati motivacijo in usmerjenost k njihovi uresničitvi.

2. Pozitivno prepričanje: Naše misli in prepričanja močno vplivajo na naše čustveno stanje in vedenje. Pozitivno prepričanje o sebi, svojih sposobnostih in svetu okoli nas lahko spodbudi možgane k ustvarjanju pozitivnih izkušenj in odzivov na življenje.

3. Afirmacije: Afirmacije so pozitivne izjave, ki jih ponavljamo sami sebi, da okrepijo vero vase in svoje cilje. S ponavljanjem afirmacij možgane pozitivno programiramo, kar lahko vodi do večje samozavesti, boljšega počutja in večje motivacije za doseganje ciljev.

Čeprav te tehnike lahko pomagajo pri ustvarjanju pozitivnih sprememb v življenju, ni dovolj, da samo vizualiziramo ali ponavljamo afirmacije. Potrebna sta tudi delovanje in prizadevanje za uresničitev svojih ciljev. Možgani so osrednji organ, ki nas s svojo zapleteno naravo in sposobnostjo nenehno navdihuje. Čeprav ostajajo nekatere njihove funkcije še vedno skrivnost, se s sodobnimi raziskovalnimi metodami in tehnologijo vsak dan približujemo boljšemu razumevanju njihovega delovanja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Isaac Palma svoj čas najraje posveča družini
Svet slavnih
Isaac Palma svoj čas najraje posveča družini
naslednji članek
Triki za hitro in enostavno likanje
Zdravje
Triki za hitro in enostavno likanje