njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vlaknine za boljšo prebavo

25. 7. 2024; 21.00
Avtor: N. K. / revija Bodi zdrava
vlaknine

Če imate težave z zadrževanjem blata ali če ste hudo zaprti, prevelika količina vlaknin lahko stanje še poslabša foto: Dreamstime

Vlaknine so neizčrpen vir zdravja in povezovalen del vsakodnevne zdrave prehrane. Vsak dan jih je treba zaužiti vsaj 35 gramov. Gre za neprebavljiv del hrane, saj potujejo skozi vsa prebavila in se nato skupaj s strupi in ostanki prebavljene hrane izločijo iz telesa.

Vlaknine ali balastne snovi so kompleksni ogljikovi hidrati, ki jih naše telo ne more prebaviti. Njihova naloga je, da razstrupljajo organizem, uravnavajo delovanje črevesja, podaljšujejo občutek sitosti, zelo učinkovito urejajo prebavo, znižujejo raven holesterola in pospešujejo hujšanje. Z zadostno količino vnosa vlaknin preprečujemo zastajanje odpadnih snovi v telesu. Vlaknine so blagodejne tudi za jetra, ki so glavna čistilna naprava v našem telesu. V jetrih se maščobna kislina izloči prek žolča in veže na vlaknine, odvečna maščoba pa se z vlakninami izloči prek črevesja. Čedalje več je tudi znanstvenih dokazov, da večje količine vlaknin spodbudijo izločanje hormona holecistokinina; ta pospeši izločanje encimov iz trebušne slinavke, ki pomagajo pri razgradnji hrane. Posledica je zmanjšanje apetita, zato zaužijemo tudi manj hrane. Vlaknine torej pospešujejo hujšanje in revitalizacijo telesa!

Hrana, bogata z vlakninami

Največ vlaknin vsebujejo zelenjava, sadje, oreščki in stročnice. Hrana, bogata z vlakninami, po večini vsebuje več kot 5 gramov vlaknin na porcijo. Med zelenjavo je največ vlaknin v brokoliju, špinači, blitvi, artičokah, korenju, zelju in grahu, sušenem grahu in fižolu, čičeriki in leči. Sadje z veliko vsebnostjo vlaknin je npr. suho sadje (marelice, slive in rozine), jagodičje (robide, borovnice, maline in jagode), pomaranče, jabolka in hruške. Med žiti pa največ vlaknin vsebujejo polnozrnati žitni izdelki, testenine in kosmiči. Veliko vlaknin je tudi v oreščkih in semenih, kot so npr. mandlji, lanena semena, arašidi in pražena soja.

Zakaj je pomembno uživanje vlaknin

Vlaknine so ključ do ohranjanja zdravja in lepe postave. Redno uživanje hrane, bogate s topnimi vlakninami, je blagodejno pri uravnavanju količine maščob v krvi, zniževanju holesterola v krvi in pri prebavnem procesu v želodcu. Vlaknine imajo zlasti za prebavo številne ugodne učinke. Velja pravilo: več ko zaužijemo vlaknin, boljša in hitrejša je naša presnova. Večja količina zaužitih vlaknin pa hkrati za polovico zmanjša željo po sladkem. Izmed vseh hranilnih snovi vlaknine najučinkoviteje ustvarjajo občutek sitosti, zato pojemo manj in v naši krvi pride do manjšega dviga krvnega sladkorja po jedi. Volumen hrane se z vlakninami nekoliko poveča, naš želodec se pozneje izprazni, zato smo tudi pozneje lačni. Premajhna količina vlaknin lahko povzroči resne težave s prebavo, kot sta na primer zaprtost in razdražljivo črevesje. Toda tudi prehrana s preveliko količino vlaknin lahko povzroči prebavne težave, drisko, vetrove in pomanjkanje nekaterih vitaminov. Vsekakor pa so vlaknine nepogrešljive za zdravo prebavo, pomagajo nadzorovati raven sladkorja v krvi, znižujejo holesterol ter nam s svojimi blagodejnimi lastnosti pomagajo doseči zdravo telesno težo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Legendarna zasedba Divlje jagode predstavlja že 13. album
Svet slavnih
Legendarna zasedba Divlje jagode predstavlja že 13. album
naslednji članek
Kvatropirci s skladbo, ki je dolgo čakala v predalu
Kultura
Kvatropirci s skladbo, ki je dolgo čakala v predalu

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.