Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Arnika - opevana kot lek, a tudi strupena

17. 8. 2023; 01.00
Avtor: Sonja Grizila
Arnika

Arnika foto: Shutterstock

Do konca avgusta bo predvsem na gorskih travnikih še mogoče najti arniko, toda pozor: sodi med zaščitene rastline, zato jo je seveda prepovedano nabirati.

 Pa tudi težko je najti pravo arniko (obstaja kar 30 vrst in vse niso zdravilne), za povrh je kar precej podobnih rož z rumenimi cvetovi, ki nimajo nobenih zdravilnih lastnosti. In vendar je arnika ena od najpomembnejših zeli v ljudskem zdravilstvu, opevana kot čudežni lek, pri čemer predniki niso vedeli, da je tudi precej strupena. Ženske so jo rade pile v obliki čaja zaradi menstruacijskih in poporodnih krvavitev, te so se sicer hitro ustavile, kljub temu pa so se počutile zelo slabo. Torej nauk –pripravki iz arnike se uporabljajo samo zunanje. Kupujemo jih v lekarnah, kjer nas bodo praviloma vprašali, za kaj jih potrebujemo.

    Zakaj torej vseeno o arniki? Če jo torej le kje staknete, svežo ali posušeno, vedite, da imate v rokah močno, pa tudi nevarno zdravilo.  Eterična olja, ki jih vsebuje, dezinficirajo, zdravijo in preprečujejo vnetja, celijo rane, ustavljajo krvavitve, prekrvijo kožo in sluznice, lajšajo bolečine v sklepih in mišicah, pospešijo celjenje zvinov in zlomov. Uporabljamo jo pri pikih žuželk, ožigih meduz, zastaranih opeklinah, turih, vneti koži in podobnih nevšečnostih. Kako?

Arnikine cvetove prelijemo s kropom, pustimo stati 20 minut, precedimo in v tekočino namočimo gazo, z njo potem obložimo poškodbo in pustimo, da se gaza posuši. S čajem izpiramo tudi vneto grlo in ustno votlino, tudi afte lahko zdravimo z njim, vendar moramo tekočino po grgranju izpljuniti.  Arnika lahko poškoduje srce, jetra, ledvice, želodec in še kaj drugega, če jo uporabljamo notranje.

    Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 32, 8. avgust, 2023.

Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju! foto: revija Jana

prejšnji članek
Odstranjevalci ličil iz domače kuhinje
Moda&Lepota
Odstranjevalci ličil iz domače kuhinje
naslednji članek
Nika Zorjan: Težko obdobje je končano!
Svet slavnih
Nika Zorjan: Težko obdobje je končano!