Zdravje
 

Živila, ki imajo močan diuretični učinek

7. 6. 2024; 13.00
Avtor: Tea Dečman
shujsevalna petersilj

Peteršilj vsebuje eterična olja, koristna za boljše odvajanje odvečne vode iz organizma. foto: Revija Zarja

Zadrževanje vode v telesu je bolj znano po medicinskem izrazu edem. Ta se pojavi, kadar se iz nekega razloga večina vode ne izloča, temveč kopiči v telesu.

Na edem v telesu opozarjajo otekline na rokah, nogah, sklepih in stopalih ter napihnjen trebuh. Če želite biti bolj zdravi, vitkejši in lepši, si lahko pomagate z nekaterimi živili, ki imajo močan diuretični učinek.

Kumara, korenje in zeleni čaj

Kumara - hrustljava, z vodo bogata zelenjava vsebuje hranila, ki pospešujejo izločanje sečne kisline iz ledvic. Vsebuje tudi kofeinsko kislino, ki pomaga izločiti odvečno vodo iz telesa. Ker so kumare nizkokalorična hrana, so odličen prigrizek za ljudi, ki želijo izgubiti težo. Korenje je bogato z antioksidanti in vitamini, ki spodbujajo razstrupljanje telesa. Vsebuje veliko kalija, ki pomaga vzdrževati zdravo raven holesterola in sladkorja v krvi. Za enega najmočnejših naravnih diuretikov pa velja zeleni čaj. Raziskave so pokazale, da redno pitje zelenega čaja pomaga zmanjšati količino telesne maščobe do 19 odstotkov!

Lubenica – slastna poletna osvežitev vsebuje 92 odstotkov vode, pa tudi minerale in vitamine z močnimi diuretičnimi lastnostmi. foto: dreamstime

Regrat, kopriva, lubenice in marelice

Regrat je rastlina, ki se je uporabljala kot naravni diuretik že v antičnih časih. Ekstrakt regrata se v evropski medicini uporablja za zdravljenje številnih neprimernih zdravstvenih stanj. Med zdravilnimi rastlinami imajo dokazane zdravilne učinke pri zastajanju vode tudi zlata rozga, kopriva in breza. Uživamo jih v obliki čajev, ki jih pripravimo tik pred pitjem. Koristni so tudi limonin sok, peteršilj in vsa živila, bogata s kalijem (banane, paradižnik, marelice, jagode, papaja, zelena, brokoli, špinača, stročnice).

Privoščite si tudi skodelico kave. K odvajanju vode iz telesa boste vsekakor pripomogli, če boste pili zeleni čaj, brusnični sok, regratov čaj, jedli lubenice, kumare, šparglje, tudi zeleno solato, paradižnik, redkvice, čebulo in hren. So pravi rudnik žvepla, ki pospešuje izločanje toksinov iz telesa; kokosova voda, ki hladi telo in vzdržuje ravnovesje elektrolitov v telesu; peteršilj, ki spodbuja delovanje ledvic (prevretek njegove korenine priporočajo pri težavah z ledvicami in kot blago odvajalo).

prejšnji članek
Na očeh se pogosto vidi, ali je z našim telesom kaj narobe
Zdravje
Na očeh se pogosto vidi, ali je z našim telesom kaj narobe
naslednji članek
Hura za dojenčke, hura za starše, hura za Hura klub!
Moda&Lepota
Hura za dojenčke, hura za starše, hura za Hura klub!

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.