stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Aktivirajte svojega notranjega zdravnika

21. 3. 2016; 01.30
Avtor: Mateja Blažič/revija Bodi zdrava
Aktivirajte svojega notranjega zdravnika
Ko odkrijemo, kaj nas v življenju osrečuje, lahko sprostimo svoje moči samozdravljenja za ohranjanje zdravja ali da se spet postavimo na noge. Počivajo namreč v vseh nas, samo sprožiti jih moramo.

Naše telo zmore veliko več, kot si predstavljamo. Ne da sploh opazimo, se namreč obnavlja samo vse življenje: v vsaki sekundi se obnovi 50 milijonov celic, prav tako kot jetrno tkivo koža zaceli poškodbe in ureznine, kosti – tudi mavec samo pomaga pri celjenju.

Kljub temu pogosto jemljemo zdravila ali obiščemo zdravnika že za malenkosti in mu ne zaupamo, da se zmore pozdraviti. A številne raziskave potrjujejo, da lahko naše notranje zdravilne moči omilijo ali celo pozdravijo dve tretjini bolezni, celo najhujše.

Občutek zdravja pa je močno povezan z našimi pričakovanji, kar preseneča strokovnjake v znanstvenih študijah. Tako lahko kava brez kofeina dvigne pulz in krvni tlak, že samo če poskusne osebe mislijo, da jo pijejo. Še bolj znan je eksperiment teksaškega zdravnika, ki je 120 pacientom zares operiral koleno, 60 pa je pod narkozo samo napravil nekaj rezov in ničesar drugega. Dve leti pozneje je bilo 90 odstotkov pacientov zadovoljnih s posegom in so lahko premikali koleno in se gibali, ne glede na to, ali so bili v resnici operirani ali ne. Naša prepričanja torej vplivajo na zdravljenje.

Nova spoznanja

Moč pozitivnega mišljenja je prvič predstavil francoski lekarnar in utemeljitelj sodobne avtosugestije Emile Coue. Pri tem se trenira podzavest, da je prepričana o nečem, je spoznal. Opazil je namreč občutno večjo možnost ozdravljenja, če je prodanemu preparatu dodal zagotovilo, da bo bolnik po njem vsekakor spet zdrav. Teorija se je razvijala in danes se ji pridružujejo tudi nekateri sodobni raziskovalci, ki prav tako menijo, da prepričanje o ozdravitvi lahko pripomore k le-tej.

Zdrav optimizem in mantre

Hkrati so zdravniki spoznali, da pacientov optimizem pomaga k nastajanju večjega števila imunskih celic in k hitrejši ozdravitvi. Raziskave na maratoncih so pokazale, da se pri teku sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki omilijo bolečino in krepijo imunski sistem. Pozitiven pogled na življenje tako ne vpliva samo na subjektivno občutenje bolečine, ampak tudi na merljive telesne učinke, kot je na primer aktiviranje z bolečino povezanih živčnih celic v možganih. Zato je smiselno vsak dan pred spanjem ponavljati mantro: »Vsak dan mi gre v vseh pogledih bolje in bolje.« Coue ob akutnih težavah svetuje, naj položimo roko na boleče mesto in ponavljamo, dokler ne čutimo izboljšanja: »Izzveneva, izzveneva.«

Čudeži

V medicinski literaturi je zabeleženih tisoč primerov ozdravljenega raka, tako imenovane spontane remisije. Kljub prognozam in različnim diagnozam so ti bolniki ozdraveli, v največ primerih celo brez obsevanja in kemoterapije. Zdravniki opažajo, da je pojav povezan predvsem s kožnim rakom, rakom na ledvicah in limfomi. Najverjetneje je k izboljšanju pripomogel zgodnji odziv imunskega sistema, ki se je boril proti tumorjem. Druga razlaga gre v smeri, da so se še nediferencirane rakave celice razvile v normalne ali je bil prekinjen dotok krvi v tumor. Tudi hormoni imajo pomembno vlogo pri tem. Bolniki sami pa pravijo, da so vzeli zdravljenje aktivno tudi v svoje roke. Toda kljub temu je treba biti previden. Mnogi med njimi so vse lastne metode zdravljenja kombinirali z uradnimi terapijami.

Moč samozdravljenja

Rešitev je preprosta: pozitivno razmišljajte! Uživajte v trenutkih sreče in čim pogosteje počnite, kar vas veseli. Občutki, kot so veselje, ponos, ljubezen, spodbujajo nastajanje hormonov sreče, ki okrepijo telesne moči.
Če izgubite kompas v vrtincu vsakdanjega življenja, pa vam lahko pomaga vprašanje: kaj mi res koristi in kaj škoduje? Kaj spodbudi, da se mi zdi zjutraj svet čudovit kraj? Kdaj imam dovolj energije za šport? Kaj se mora zgoditi za moje zadovoljstvo? Lahko se spomnite tudi na pretekle trenutke, ko ste se tako počutili. Lahko se lotite hipnoterapije s pomočjo terapevta, če želite še izmojstriti to tehniko. Četudi se znajdete v stresnih situacijah, si vzemite nekaj trenutkov, globoko vdihnite in izdihnite in si predstavljajte, da ste sproščeni na mirnem kraju.

Ne prezrite signalov, ki vam jih pošilja telo. V otroštvu so vas položili v posteljo že ob glavobolu in bolečinah v trebuhu, kot odrasli pa se še kar ženete dalje. Poslušajte svoje telo – budisti temu pravijo učenje pozornosti. Naše telo namreč nenehno komunicira z nami, samo poslušamo ga ne, in sicer s signali, kot so utrujenost, bolečina in nelagodje. Prav tako bodite pozorni na to, katere težave lahko pozdravi samo, katere pa potrebujejo zdravstveno ukrepanje. Obstajajo tudi tehnike, ki nas povežejo z našim telesom in uravnotežijo porušeno povezavo. Taki so na primer določeni šamanski rituali. Doma pa se lahko preprosto umirite in poslušate, kaj vam govorijo telo in občutki. Pri meditaciji z dihalnimi tehnikami se na primer bogato založimo s kisikom, znižamo krvni tlak in srce nam začne počasneje biti. Redna meditacija omili bolečino in depresijo, saj deluje kot antidepresiv, samo brez stranskih učinkov.

Potrpljenje

Meditacija nas uči potrpljenja. Prav to pa je pogosto potrebno pri zdravljenju, saj veliko težav pogosto izzveni že s časom, ko telo v miru opravi samozdravljenje. To drži tako za gripozna obolenja kot bolečine v hrbtu. Vsekakor tega ne morete uporabljati pri hujših obolenjih, na primer infarktu.
Včasih pomaga tudi že samo pogovor z zdravnikom, ki nas pomiri in motivira za proces samozdravljenja. Včasih so to vlogo pogosto prevzele babice, ki so nam skuhale kokošjo juhico in nam zagotovile, da se bomo kmalu počutili bolje.
Ko se torej povežemo s seboj, spoznamo svoje občutke in jih sprejmemo ali nekoliko počakamo s pozitivno naravnanostjo, vemo, da lahko zaupamo svojemu telesu. Toliko več zmore, kot si predstavljamo.

Notranja moč – tako prebudimo notranjo sposobnost zdravljenja

Kraj: Miren kraj v stanovanju, kjer se sprostimo in pomirimo.


Način: Razvijte svoj način sproščanja in ga izvajajte nekaj minut dnevno: na primer z zaprtimi očmi globoko dihajte, poslušajte glasbo, meditirajte, izvajajte jogo …
Prehrana: Enkrat tedensko si skuhajte najljubšo jed oziroma njeno bolj zdravo različico. Zamenjajte živalske maščobe z rastlinskimi in sladkor z medom.
Nujna pomoč: Premislite, kaj je vedno pomagalo, kadar ste bili bolni kot otrok (kokošja juha, obkladki).
Spanje: V katerih pogojih dobro spite? Vključite jih v svoje življenje. Vas partner moti pri spanju? Ločite spalnici.
Fantazirajte: Prepuščajte se sanjarjenju, sladkajte se s svojimi željami.
Samoodločanje: Ostanite vedno sami oblikovalec svojega življenja. Če boste izgubili suverenost nad njim, jo boste težko pridobili nazaj. Moč samoodločanja krepi imunski sistem.
Dnevnik sreče: Zapišite trenutke, ko ste bili srečni in zdravi. Ne le časovno, ampak tudi vzroke za to stanje. Kakšno je bilo vreme, kaj se je zgodilo, kako ste se počutili? Vsaj en mesec pišite dnevnik in prepoznajte, kaj vse vas osrečuje.

prejšnji članek
Werner obnorel Štajerke, Štajerci pa ...
Svet slavnih
Werner obnorel Štajerke, Štajerci pa ...
naslednji članek
Vas lovi gripa ali ste ujeli prehlad?
Zdravje
Vas lovi gripa ali ste ujeli prehlad?
#obraziavenija
obraziavenija