nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pazite kako shranjujete živila

30. 6. 2016; 08.33
Avtor: Maja Poljšak
živila hrana zelenjava
Da se nam hrana ne bo pokvarila, najsi bodo to suha ali presna živila ali kuhane jedi, jih moramo pravilno shraniti.

Da se nam hrana ne bo pokvarila, najsi bodo to suha ali presna živila ali kuhane jedi, jih moramo pravilno shraniti. V toplih poletnih mesecih je to še toliko pomembnejše, saj je v zraku vse polno klic, ki hrano hitro okužijo in si z njo nakopljemo prebavne težave ali se celo zastrupimo.

Žal ni vedno vidnih znakov, kakor so plesni, slab vonj in podobno, ki nam jasno povedo, da je hrana pokvarjena. Če je le mogoče, vso surovo in kuhano hrano shranimo v hladilnik, pred tem pa jo damo v posode, ki se dajo dobro zapreti. Sveže skuhane jedi, na primer juhe, enolončnice in mesne omake, ki jih ne bomo takoj pojedli, na hitro ohladimo in jih nikoli ne puščamo, da se počasi ohlajajo na štedilniku. Tudi vse, kar je pakirano v embalaži iz tetrapaka, pločevinkah, tubah in kozarcih, na primer sokovi in druge pijače, majoneza, gorčica, marmelada, kisle kumarice in podobno, moramo po tem, ko smo originalno embalažo odprli, hraniti v hladilniku. Glede tega, v koliko dneh moramo ta živila porabiti, pa se ravnamo po navodilih, ki so napisana na embalaži.

Vsa živila in kuhane jedi shranimo v hladilnik v dobro zaprtih posodah. Sadje in zelenjavo hranimo v spodnjih predalih, meso pa na spodnji polici, kjer je najhladneje. Ostanke jedi na krožnikih ali v skledah dobro pokrijemo s prozorno plastično folijo. Prav tako pokrijemo tudi skledice s pudingom, ko jih damo hladit v hladilnik.

prejšnji članek
Lepa Brena pri 55 letih jemlje dih v kopalkah
Svet slavnih
Lepa Brena pri 55 letih jemlje dih v kopalkah
naslednji članek
Znana slovenska voditeljica nabira kilograme, zdaj je jasno zakaj
Svet slavnih
Znana slovenska voditeljica nabira kilograme, zdaj je jasno zakaj