nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sanje razkrivajo simptome bolezni

22. 12. 2018; 02.00
Avtor: sn
zrcalo

Če se govorico sanj naučimo prepoznavati, nam bo v bližnji ali daljni prihodnosti lepše. foto: Profimedia

Kadar sanjamo, je na delu naša podzavest – v njej pa je vse zapisano. Če smo na svoje sanje pozorni in si jih znamo pravilno razložiti, lahko grožnjo bolezni zaznamo že desetletje, preden se pojavi.

Ljudska verovanja v napovedovanje bolezni prek sanj so stara že tisočletja, vse bolj pa jim pritrjujejo tudi strokovnjaki. Simboli iz sanj so lahko opozorilo za tuberkulozo, depresijo, srčni infarkt … Obstajajo celo konkretni dokazi, kako različne vrste sanj, najsi gre za ponavljajoče se, živopisane ali moraste, opozorijo veliko pred prvimi simptomi.

Srce in more

Strokovnjaki opozarjajo

Kadar sanjate, da vam grozi velik val ali da zamujate letalo, ste z eno nogo že zakoračili v stres.

Če vas pogosto mučijo nočne more, običajno opozarjajo na prihajajoče težave s srcem. Na Nizozemskem so izvedli raziskavo na več kot 6000 ljudeh in trditev se jim je povsem potrdila. Povezavo med nočnimi morami in srčnimi obolenji so objavili celo v uglednem glasilu Journal of Medicine in poželi veliko hvale.

Situacija pa je lahko tudi obratna. Britanski znanstvenik Jim Horne namreč opozarja, da moro lahko povzročijo določena zdravila za uravnavanje krvnega pritiska – ta širijo žile in s tem menjajo ravnotežje kemikalij v možganih, kjer se more ustvarjajo.

Bes in agresija

Vsak teden imamo do 42 sanj, a zapomnimo si povprečno le tri.

Kadar nas v sanjah prevevajo neprijetni občutki, podkrepljeni z besom in agresijo, si to lahko razložimo kot prihajajočo migreno. Če pogosto ali celo vsako noč sanjate, da vas preganjajo ali ste napadeni, in se nato prebudite v stresu, gre lahko za zgodnje znake bolezni možganov ali celo nevrodegenerativnih bolezni, kot sta alzheimerjeva ali parkinsonova bolezen.

Kaj pa alkohol?

Opozorilne sanje, da nam bo začel pešati spomin oziroma da nas bo doletela demenca, se lahko pojavijo desetletje, preden težava izbruhne. Tudi v tem primeru gre za grozljive občutke preganjanja. Posebej živopisane in doživete sanje pa lahko nastopijo, kadar smo dolgo v noč popivali, proti jutru pa delovanje alkohola slabi in tako povzroči kemične spremembe in nenavadne sanje.

Logično je, da si ženske v menopavzi zapomnijo več sanj.

Hormoni v menopavzi

Mnogo žensk z vsega sveta je potrdilo, da jim je menopavza prinesla tudi nenavadne sanje – veliko bolj žive in pisane, kot so jih bile vajene. To pa ni nič nenavadnega, saj gre za naravno igro hormonov. V menopavzi si ženske sanje tudi bolje zapomnijo in tudi tu je razlaga logična: sanj se lahko spomnimo samo, če se zbudimo med sanjanjem. Ženske v menopavzi se ponoči zaradi oblivanj vročine pač pogosteje zbujajo.

prejšnji članek
Seksi Ilka pokazala golo kožo
Svet slavnih
Seksi Ilka pokazala golo kožo
naslednji članek
Dalmatinska eleganca za praznike v Novem mestu
Svet slavnih
Dalmatinska eleganca za praznike v Novem mestu