stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Postati porok: Pomen in finančna tveganja

28. 5. 2019; 01.00
Avtor: V.M.
posojilo, denar, posojanje

Fotografija je simbolična foto: Profimedia

'Bi bil moj porok za kredit?' Kaj slednje pomeni in kakšno finančno tveganje to prinaša vam, v kolikor se odločite, da ugodite prošnji.

Pristati na poroštvo vsekakor ni nekaj mimobežnega. Gre za pomembno odločitev, ki za vas predstavlja resno finančno odgovornost, o kateri mnogi ob podpisu niti niso ustrezno seznanjeni. Zaveza, ki jo sprejmete, namreč ni zgolj usluga prijatelju ali družinskemu članu.

»Poroštvo je resna, potencialno tvegana finančna obveza in ne znak dobre volje, kot jo nekateri razumejo. Bistveno je, da se potrošnik zaveda morebitnih posledic podpisa poroštva,« opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije in pojasnjujejo, da jeporok nekdo, ki jamči za kredit nekoga drugega. S podpisom poroštvene izjave se porok zaveže, da bo odplačal dolg, če kreditojemalec tega ne zmore.

Poroštvo je lahko način pomoči drugemu pri najetju kredita, vendar je bolj tvegano, kot si večina misli. foto: Profimedia

Subsidiarno in solidarno poroštvo

Zakonodaja določa dve osnovni obliki poroštev, subsidiarno in solidarno. Kot pojasnjujejo na ZPS, sme pri prvem upnik od poroka zahtevati izpolnitev obveznosti šele, če jih glavni dolžnik ne poravna sam, pri solidarnem poroštvu pa se potrošnik zaveže kot porok in plačnik. Upnik lahko v tem primeru zahteva izpolnitev obveznosti iz kreditne pogodbe bodisi od glavnega dolžnika bodisi od poroka ali od obeh hkrati.

Kakšno tveganje prinaša poroštvo?

»Pričakuje se, da bo kreditojemalec tisti, ki bo odplačeval kredit. Če ne more izpolniti svojih obveznosti, banka pozove k temu poroka. Pri solidarnem poroštvu lahko upnik pozove k plačilu bodisi osnovnega dolžnika bodisi poroka ali oba hkrati. Kadar je porokov več, je njihova obveznost solidarna, kar pomeni, da lahko banka katerega koli od njih terja za plačilo celotne terjatve,« povedo na zvezi ter nadaljujejo, da velja poroštvo za celotno dolžnikovo obveznost do banke in ostane veljavno do celotnega odplačila kredita.

Poleg načrtovanih plačil se od poroka zahteva tudi, da krije vse stroške ali obresti, ki nastanejo zaradi zamud pri plačilih kreditojemalca.

prejšnji članek
Študija: Ženske so v toplejših prostorih bolj produktivne
Svet slavnih
Študija: Ženske so v toplejših prostorih bolj produktivne
naslednji članek
Koga Sašo Stare mori s svojimi šalami?
Resničnostni šovi
Koga Sašo Stare mori s svojimi šalami?