nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Stol, ki je Slovenijo postavil na oblikovalski zemljevid

9. 7. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Rex 120

REX 120 foto: Marieke Verdenius

Če še niste slišali za slovenskega arhitekta, univerzitetnega profesorja in industrijskega oblikovalca Nika Kralja, pa ste zagotovo že slišali za katero izmed njegovih ikoničnih del v oblikovanju, zaradi katerih je postal poznan tudi drugod po svetu.

Ime Nika Kralja namreč najtesneje povezujemo s stolom Rex, ki ga uvrščamo med svetovno pomembne dosežke na področju industrijskega oblikovanja. Kralj je sicer v svoji karieri registriral več kot 120 patentov in modelov. Poleg kolekcije Rex pa je bil prepoznaven tudi po stolu Lupina, stolu Mosquito in stolu 4455.

Stanovanje notranje oblikovalke Nine v Izoli. Na fotografiji Rex naslonjač 75, stola Mosquito in miza Mosquito. foto: Marieke Verdenius

Kolekcija Rex


Kralj je na slovenskih tleh deloval ravno v obdobju razcveta modernizma iz sredine 20. stoletja. Po diplomi leta 1952 na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani se je zaposlil v tovarni pohištva Stol in tam deloval do leta 1956, kasneje pa je svojo kariero preusmeril v poučevanje na fakulteti. Takoj po zaposlitvi v podjetju Stol je Kralj kot vodja razvojne službe oblikoval še danes prepoznavni in priljubljeni stol Rex iz kolekcije Rex Kralj. Pohištveni izdelek je bil prvi stol, oblikovan za množično proizvodnjo v Sloveniji, izdelan v tehnologiji stiskane in luknjane vezane plošče. Postal je zgled ergonomsko in funkcionalno brezhibnega izdelka ter ikonični predmet oblikovanja po vsem svetu. Do danes naj bi po modelu izdelali že več kot dva milijona stolov. V programu Rex so bili še klubske mizice, ležalniki in gugalniki.

REX LOUNGE foto: Marieke Verdenius

Številni modeli
Osnovni model Rex 120, ki je bil najprej v celoti lesen, sestavljen iz usločenih letev iz vezanega lesa (kasneje so jih nadomestili s perforirano prostorsko zavito vezano ploščo), pritrjenih na masivni bukov okvir s pravokotnim profilom. Ročna naslona iz masivnega lesa in s porezkano okroglino na sprednjem delu sta statično povezana s poševnima zadnjima nogama. Leta 1953 so osnovni model nadgradili. Odpadli sta krajni konstruktivni prečki ob sprednjem robu sedeža in na vrhu hrbtišča, zamenjala pa sta ju nalepka. Opirali za roke sta bili narejeni iz krivljenega lesa. Model 101 pa je recimo narejen brez naslonov za roke. 
Najbolj znan model, ki ga izdelujejo še danes, je model 6564. Gre za nizki fotelj, ki so ga izdelovali v različnih izvedbah. 
Rex 5654 pa je bil zložljiva različica modela 120 in je bil leta 1958 patentiran kot posebna izvedba zložljivega fotelja. Pri njem so vsi elementi stola vzajemno povezani. 

Nova različica modela 'lupina' v modri barvi. foto: Marieke Verdenius

Nova različica modela 'lupina'. foto: Marieke Verdenius

Novo obdobje za ikonično pohištvo
Žiga Vrhovec in Tomaž Sešlar sta v ikoničnih kosih slovenskega oblikovanja videla možnost, da te klasične kose približata modernemu občinstvu. Leta 2011 sta ustanovila blagovno znamko Rex Kralj, s katero sta se poklonila tako arhitektu kot tudi njegovemu najbolj znanemu delu. Od ustanovitve dalje je bila zbirka izdelana s prenovljenimi modeli in razširitvami, nadaljevali pa so s pristopom brezčasnega videza. Nova blagovna znamka ni obudila samo najbolj prepoznavne kolekcije, ampak tudi stole lupina, mosquito, modela 1960 in 4455 ter vse skupaj nadgradila z novimi pristopi.

Rex Lounge 2 foto: Rex Kralj

prejšnji članek
Praznovale že 73 let
Moda&Lepota
Praznovale že 73 let
naslednji članek
Na mladino med počitnicami prežijo spletne pasti
Zdravje
Na mladino med počitnicami prežijo spletne pasti