stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Opremite v slogu 20. stoletja

15. 7. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
jajce stol v prostoru

Jajce stol v prostoru foto: Dreamstime

Pod vplivom šole Bauhaus in delno tudi »mednarodnega sloga« iz začetka 20. stoletja se je leta 1933 razvil modernizem oziroma »mid-century« modernizem v notranjem oblikovanju, grafičnem oblikovanju, arhitekturi, dodatkih in urbanizmu, ki je v svetu, predvsem pa v Združenih državah Amerike, trajal vse do leta 1965. Danes ga označujejo kot enega izmed najpomembnejših gibanj v oblikovanju, njegov vpliv pa je viden tudi v sodobnih praksah.

STOL V OBLIKI JAJCA
Eden najprepoznavnejših kosov modernizma iz sredine 20. stoletja je zagotovo stol jajce, ki ga je leta 1958 oblikoval Arne Jacobsen. Zavit in oblazinjen stol je bil v osnovi oblikovan za Royal hotel v Københavnu. 

Stol v obliki jajca foto: Profimedia


Eero Saarinen 
Eero Saarinen je bil eden izmed najpomembnejših predstavnikov tega obdobja. Njegovo pohištvo iz pleksi stekla je priljubljeno še danes, najbolj ikonična pa je zagotovo zofa iz 18 barvitih okroglih blazin na kovinski konstrukciji, ki je bila kasneje predstavljena tudi v večjih različicah. 

Eero Saarinen stoli in miza foto: Profimedia


Pocivalnik
Charles in Ray Eames sta ikonični počivalnik ustvarila za podjetje Herman Miller.

Počivalnik foto: Profimedia


Skandinavski stoli
Pohištvo, predvsem stoli, v skandinavskem slogu so tudi v Sloveniji med najbolj priljubljenimi že nekaj let. 

Mid-century soba
Barve, odprt prostor in veliko svetlobe. Glavni kos opreme je moder stol, katerega slog izhaja ravno iz obdobja modernizma iz sredine 20. stoletja. 

Soba v slogu mid-century foto: Dreamstime


Jajce stol v prostoru
Prepoznaven kos – stol jajce – v prostoru v kombinaciji z ustreznimi barvami in belimi kosi. 

Diamantni stoli - Darija zaenkrat imaš predogled fotko notri. 
Čeprav je bil okoli leta 1950 les še vedno priljubljen, je oblikovalec Henry Betoia oblikoval tako imenovane diamantne stole, narejene iz varjene žične mreže. 

Zgodovinsko gledano je šlo v modernizmu iz sredine 20. stoletja predvsem za preproste oblike in povezovanje z naravo, kar se je v arhitekturi kazalo v stavbah z velikimi okni in odprtimi tlorisi. Namen tega je bil predvsem odprt prostor, ki se je na ta način povezal z zunanjostjo. Pogosta je bila tudi uporaba takrat revolucionarne arhitekturne zasnove, ki je odpravljala zapletene podporne stene v korist sten, navidezno narejenih iz stekla. Že takrat pa so bili s svojimi industrijskimi rešitvami pri notranjem oblikovanju zelo priljubljeni Skandinavci, ki so svoj slog zasnovali na preprostosti, naravnih oblikah in demokratičnem oblikovanju. Ravno prvine notranjega oblikovanja iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja so med najbolj priljubljenimi slogi tudi danes. 

Novi materiali


Modernizem iz sredine 20. stoletja se je pri uporabi materialov začel odmikati od Bauhausa in je v svoja dela v veliki meri vpletel tudi plastiko. Ta je bila uporabljena predvsem zaradi svojih lastnosti in ne zgolj za posnemanje lesa. Običajno so sicer še vedno uporabljali tradicionalne materiale, kot je les, ter netradicionalne materiale, kot so kovina, steklo, pleksi steklo, vezan les ... Slog je postal poznan predvsem po elegantnih linijah, naravnih oblikah ter uporabi novih materialov in metod za ponovno predstavitev tradicionalnih kosov. Videz je postal bolj futurističen, vendar se ni popolnoma odmaknil od preteklosti. Šlo je predvsem za rekonstrukcijo kosov pohištva in opreme, ki so bili v uporabi že leta. Uporabljali so tudi bolj raznoliko paleto barv, od naravnih do drznih, v grafiki pa je bila pogosta uporaba črne in bele. 

Kako opremiti v tem slogu?

Skandinavski stoli foto: Dreamstime


Kosi, ki so nastali v tem obdobju, so še vedno zelo priljubljeni, ker še vedno živimo podoben življenjski slog kot pred šestdesetimi leti. Še vedno potrebujemo veliko prostora za shranjevanje, kose, ki jih lahko nosimo s sabo, in stole, v katerih smo lahko skoraj v ležečem položaju. Hkrati pa sloga še ni »premagal« noben drug slog, zato na neki način ostaja slog naše dobe, kar pomeni, da še ni šel iz mode. 
Kako torej opremiti? Ena izmed možnosti je zagotovo nakup starega pohištva, sicer pa so kosi zaradi priljubljenosti sloga zelo pogosti tudi v novih pohištvenih kolekcijah različnih ponudnikov. Uporabite lahko en večji, opaznejši kos, preostalo pohištvo pa prilagodite njemu. Pri tem se izogibajte različnim vzorcem in se držite enake barvne sheme, predvsem če opremljate z lesenimi kosi. Ne pozabite, slog je bil narejen na osnovi odprtih in praznih prostorov, zato ne pretiravajte. Izberite geometrijske elemente čistih linij, ki ponujajo udobje in funkcionalnost. Predvsem pa imejte v mislih vedno to, da stanovanja ni treba opremiti izključno v tem slogu, temveč vam ta lahko predstavlja zgolj navdih. 

prejšnji članek
Osvežite prostore vaše hiše ali stanovanja s cvetnimi vonjavami
Kulinarika
Osvežite prostore vaše hiše ali stanovanja s cvetnimi vonjavami
naslednji članek
Naravna kopel proti razmnoževanju glivic na nohtih
Svet slavnih
Naravna kopel proti razmnoževanju glivic na nohtih