franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Obdarovanje: Letos izberite domače in ročno izdelano

16. 12. 2020; 12.30
Avtor: P.R.
Enisa-AniArt

Enisa Duraković, ki ustvarja pod imenom EniArt foto: TIC Radovljica

Praznično obdarovanje, tudi z najmanjšimi pozornostmi, poskrbi tudi za našo dušo. Letošnji december pa je zaradi celotnega dogajanja nekoliko drugače obarvan, zaradi omejitev pa so onemogočeni tudi dejanski nakupi pri ponudnikih. V teh časih, ko rokodelske stojnice samevajo, zaprta pa je tudi večina lokalnih trgovin, je idej, s čim in kako obdariti bližnje, malo.

Prav zato so se tudi v TIC Radovljica odločili podpreti domače rokodelce in skupaj z njimi pripravili ideje za letošnja izvirna božično-novoletna darila. S projektom Okusi Radol'ce, v katerem so povezali devet gostiln in restavracij ter njihove dobavitelje, so v Radovljici dokazali, da v turizmu največ šteje prav povezovanje.

Kot je dejala Nataša Mikelj, direktorica TIC Radovljica, je prav povezovanje v festival lokalnih menijev v novembru gostincem prineslo odlično poslovanje. »Ko smo razmišljali, koga vse lahko še povežemo poleg gostincev in njihovih dobaviteljev, smo prišli na idejo, da bi združili vse ustvarjalce, rokodelce in umetnike ter tako podprli radovljiško kreativnost pod novo blagovno znamko »Narejen v Radol'c«,« je povedala Mikeljeva.

Radol'ca je bila od nekdaj dežela ustvarjalnih ljudi, kar kaže število rokodelcev, ki tu živijo in ustvarjajo ter tradicijo ohranjajo še danes. In ker jim v mestu prazničnega sejma zaradi vseh ukrepov za zajezitev epidemije ni uspelo izpeljati, so se prilagodili ter priložnost izkoristili z virtualnim sejmom. In prav z izbiro in nakupom lokalnih izdelkov za decembrska darila, ki jih večina obrtnikov predstavlja in tudi prodaja po spletu, podprete lokalno radovljiško rokodelsko kreativnost. Izdelke najdete na spletni strani obrtnikov, veliko jih svoja dela deli tudi na Facebooku in Instagramu. Večina ustvarjalcev z veseljem naredi izdelke po naročilu v barvah in velikostih, kot jih želite sami, in tako darilo dobi še osebno noto.

Za ženske, ki iščejo majhne pozornosti

Čeprav se zdi enostavno obdariti prijateljico, dekle ali ženo, predstavlja to hkrati tudi veliko dilemo – sploh če ne želite iskati bližnjic in bi ji radi podarili nekaj res lepega, osebnega. Za organizirane ženske bo zagotovo popolno novoletno darilo kateri od izdelkov Laure Bolčina iz Kamne Gorice. Oblikovalka, ki ustvarja pod znamko Laurel, najpogosteje uporablja umetno usnje, iz katerega izdeluje stilsko dovršene obeske za ključe in pralne maske. Le katera od dam si ne bi želela neverjetno praktičnih polnilnih žepkov – če še ne veste, lahko z njihovo pomočjo od zdaj naprej mobilne telefone polnite preko katere koli vtičnice, modne so tudi elastike za lase in drobižnice (več na Shop-laurel.com).

Enisa Duraković, ki ustvarja pod imenom EniArt foto: TIC Radovljica

Čisto svoj, mladosten in igriv dizajn je v svoje kreacije vnesla Enisa Duraković, ki ustvarja pod imenom EniArt. Majhno delavnico si je ustvarila kar na zaprtem in predelanem balkonu hiše. S čevljarskim in profesionalnim šiviljskim strojem ustvarja torbe iz imitacije usnja, po naročilu jih izdela tudi iz filca ali bombaža. Morda pa izberete zgolj ličen obesek za ključe ali torbico. V tem prazničnem času ustvarjalka daje večji poudarek potiskom z bleščicami, vedno modne so tudi tople kape s cofki. Mamice pa zelo rade kupijo enako obleko ali majčko zase in za hčerko. Za »zmrznjene« noge pa boste na spletni strani oblikovalke našli tudi copate, narejene iz naravne volne, ki jih prav zaradi dizajna ne boste nikoli sezuli (več na Eniart.si).

Ker si vsaka ženska zasluži torbico ali nahrbtnik s svojim osebnim podpisom, Tanja Vogelnik z znamko Šikamina prisluhne željam. Če ste v dilemi, kaj ponuditi dami, ki ima rada šik in obožuje rdečo šminko, tako kot oblikovalka, ne morete zgrešiti s torbicami, nahrbtniki in denarnicami, saj so elegantne in priročne, po naročilu pa lahko dobite barvne kombinacije po vaših željah (več na Sikamina.com).

Povsem drugačen stil z izbrano eleganco pa boste našli v torbicah znamke Manus, ki že več kot 25 let nastajajo v Radovljici. Prepoznavni znak izdelkov iz pravega usnja, ki jih pod to znamko ustvarja Anemari Laureni, so ročno naslikani barvni detajli, ki zagotavljajo, da je vsak izdelek unikaten. Poleg ženskih in moških usnjenih torb so na voljo tudi moške in ženske denarnice, drobižnice ter pasovi. Z unikatno in ročno izdelano ovratnico pa boste navdušili tudi prijateljico z majhnim ali večjim psičkom (več na Manus.si).

Tudi Nina Pirnat Pjekni, ki ustvarja pod blagovno znamko Sweet CikCak, je za šivalni stroj ponovno sedla po rojstvu hčerke, ki je sledila dvema fantoma. Šiva za vse – za male škrate in seveda tudi mamice. Njen dizajn zaznamujejo krpanke, ki so ročno rezane, zato je vsak izdelek unikat in ga lahko prilagaja tudi želji stranke. Praznični kolekciji oblek, ki so lahko bombažne ali iz toplejših materialov, dodaja tudi bleščice, iskani so tudi udobni kompleti jopic in hlač ter daljše jakne softshell, ki jih okrasi z »mucko«, prišito okoli roba kapuce. Športno-elegantni so tudi torbice, nahrbtniki in modni dodatki za lase (več na Sweetcikcak.si).

Nikakor pa ne gre spregledati niti reciklirane mode ustvarjalke Tereze Kourilove. Z recikliranjem pa je mladost v svoje izdelke ujela tudi Nina Čuk, ki ustvarja pod znamko Nimid. Njene toaletne torbice, ki se ujemajo s trakovi za lase, so čudovito darilo za majhne in malo večje gospodične (FB/Nimid).

Ker je prav, da se sveti

Le katera predstavnica nežnejšega spola se ne razveseli unikatnega kosa nakita, ki ga ustvarja oblikovalka in slikarka Maja Zaplotnik? Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica najde v okolici Radovljice, kamor se je pred desetimi leti tudi preselila. Kot opravi ustvarjalka, je steklo večno, kot so lahko zgodbe in tradicija steklenega novoletnega okraska na jelki, ki je lepo, osebno darilo – sploh ker gre za unikaten kos, ki v času, ko smo obkroženi s cenenimi izdelki, dobi neprecenljivo vrednost (več na Maja-zaplotnik.si).

Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica Maja Zaplotnik najde v okolici Radovljice foto: TIC Radovljica

Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica Maja Zaplotnik najde v okolici Radovljice foto: TIC Radovljica

Navdih za čudovite ogrlice, obeske, uhane ter prstane iz stekla umetnica Maja Zaplotnik najde v okolici Radovljice foto: TIC Radovljica

Podarite izdelke za dom

Čeprav so kuhinjske police in steklene omare navadno polne, je lahko lepo darilo ročno narejena in zato unikatna keramična skodelica za kavo – prav taka, kot jih pod znamko 6thSenseArt ustvarja Mateja Legat s partnerjem Matejem. Kot povesta, veliko dela opravita ročno, zato so krožniki navadno različnih oblik. Tako je že cedilo samo po sebi dekorativna skleda, saj lahko oprano sadje ali svežo zelenjavo enostavno postavite na mizo. Tudi lonček za kavo ali čaj ter skodelica za kosmiče sta lahko osebno darilo, narejeno po naročilu. Tik pred prazniki sta si omislila tudi novoletno serijo izdelkov. Ti so v lepi zeleni barvi, ki se sveti na srebrni in rdeči, ki sta tudi primerni za ta čas. Z lepo smetanovo belo barvo z rjavimi pikicami pa lahko na praznični mizi ustvarimo čarobnost sneženih kep (več na 6thsensearts.com).

Na igriv način so izdelani tudi izdelki radovljiške keramičarke Vanje Bajt, ki je zadnje mesece veliko časa preživela v svoji delavnici in izdelovala krožnike, pa tudi manjše skodelice in posodice za otroke. Pri njej najdete tudi za umetnico značilne zaobljene in živobarvne okrasne figurice živali, ljudi v narodni noši, zvončke, angelčke in celo jaslice ter tri decembrske dobre može. Všečni in uporabni so tudi keramični liji za marmelado in prikupni milniki, ki bodo popestrili vsako kopalnico, rustikalni kuhinji pa se bodo izvrstno podali njeni podstavki za vročo posodo (več na vanjabajt.tk).

Nada P. Skalar pod imenom SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki foto: TIC Radovljica

Nada P. Skalar pod imenom SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki foto: TIC Radovljica

Nada P. Skalar pod imenom SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki foto: TIC Radovljica

Posebno zgodbo govorijo tudi kamenčki Nade P. Skalar, ki pod znamko SkalArt izdeluje prikupne slike, na katerih glavno vlogo odigrajo kamenčki. Te pobira med sprehodom ob Savi, vsako leto pa se s polnimi kanglicami vrne tudi s počitnic na Hvaru. Večina slik nastane po naročilu z osebnim sporočilom, a so med izdelki tudi takšni, ki bodo polepšali stene vsakega doma. Veliko je osebnih zgodb ter družinskih spominov, ujetih v sliko iz kamenčkov in z osebnim posvetilom, ki jih Nada Skalar ujame v svoja dela. Te dni nastaja po naročilu angelček iz kamenčkov, ki ga bo, kot pravi, kar težko dala iz rok (več na FB/Skalart - painted pebbles&stones).

prejšnji članek
Koronavirus - kdaj se lahko vrnem na delo?
Zdravje
Koronavirus - kdaj se lahko vrnem na delo?
naslednji članek
Luki Basiju v 12 urah uspelo nekaj neverjetnega
Svet slavnih
Luki Basiju v 12 urah uspelo nekaj neverjetnega