nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Slovenki, ki sta si za delo izbrali džunglo

4. 1. 2021; 04.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Tilyen in Tjaša

Tilyen in Tjaša, osebi, ki se skrivata za spletno slovensko Džunglo. foto: Matej Nahtigal

Tilyen in Tjaša sta dokaz, da so posledice nekaterih negativnih stvari v življenju, kot je bil tudi prvi val korone v začetku leta, v resnici zelo pozitivne. Takrat se jima je namreč porodila ideja o spletni Džungli, spletni trgovini sobnih rastlin. Razočarani nad ponudbo v vrtnih centrih sta namreč prišli na idejo, da bi ustvarili svoj posel. Mesec in pol po ideji pa je njuna Džungla tudi ugledala luč sveta. Z njima smo se pogovarjali o tem, kako sta prišli na to zanimivo poslovno idejo, o željah Slovencev in o tem, kaj sobne rastline predstavljajo v njunem domu.

Se lahko na kratko predstavita, kdo sta in kakšne so vajine naloge v Džungli?
Jaz, Tilyen sem diplomirana fotografinja in se ukvarjam predvsem z botanično fotografijo. V Džungli skrbim predvsem za razvoj in izbiro izdelkov, vsebino in vizualno podobo. 
Jaz Tjaša, pa sem diplomirana komunikologinja in sem zadnje čase preživela in delala predvsem v različnih startup okoljih na različnih koncih sveta. V Džungli skrbim predvsem za strateški in operativni del. Obe sva že dolgoletni prijateljici in si deliva zanimanje za opremljanje prostorov z rastlinami, ljubezen do posebnih vrst sobnih rastlin in željo po novih izkušnjah in znanju na tem področju. 

Kdaj sta se zaljubili v sobne rastline? Imata raje zelene rastline, ki so pretežno na voljo tudi v vajini spletni trgovini, ali je ljubezen do rastlin širša? 
Tilyen: Pri meni se je vse začelo že v otroštvu, ko mi je mami predstavila herbarij. Tako sem nabirala travniške cvetlice, jih spreminjala v šopke in polnila herbarije. Kasneje sem v dar od očeta dobila prvo sobno rastlino (nolino) in tako se je kopičenje lončnic začelo. 
Tjaša: Pri meni se je rodila šele pred dvema letoma, ko sem se vrnila iz tujine in si zaželela ustvariti prijeten nov dom, v katerem se lahko zares ugnezdim.

Načeloma imava raje rastline brez cvetov, a radi poseževa tudi po kakšni bolj posebni, ki ima na listih prisotne še druge barve in vzorce. Včasih pa dava priložnost tudi kakšni cvetoči, ki naju začara. Ena takšnih je recimo Kala 'Frozen queen', ki jo imava tudi v ponudbi.

Tilyen najraje ostaja v tropskem izboru zelenih rastlin z velikimi listi, Tjaša pa trenutno obožuje kokosovo palmo. foto: Tilyen

Monstera Deliciosa je eksotična rastlina, ki je v Sloveniji že dobro poznana in sprejeta. foto: Tilyen


Od kod ideja za spletno trgovino sobnih rastlin? Kako izbirata rastline in kako poskrbita, da je ponudba čim bolj zanimiva?
Tilyen: Ideja se je porodila med prvim valom korone, ko je Tjaša v vrtnem centru iskala sadike solate za svoj balkon in si zaželela še posebne lončnice za v dnevno sobo. Ker je bila nad izbiro razočarana, me je poklicala in mi predstavila idejo. Sama sem o njej že razmišljala, a se je nekako nisem upala lotiti sama. Ko pa sva se skupaj pogovarjali o tem, sva takoj vedeli, da je to to. Spomnim se, da prvo noč nobena od naju ni dobra spala od vsega vznemirjenja. Tako da sva se naslednje jutro že lotili dela. In mesec in pol za tem je Džungla tudi ugledala svet.
Tjaša: Pri grajenju Džungle poskušava biti čim bolj v stiku s tem, kaj si ljudje v resnici želijo. In kaj se nama zdi kul seveda:) Seveda vsega ni mogoče vedno uresničiti, se pa nenehno trudiva širiti ponudbo.

Usmeritve, kje najti navodila in nasvete, priloživa v vsak paket, načeloma pa imava pri vsaki rastlini na spletni strani napisana tudi podrobna navodila za skrb in nego.

Kaj vama je pri vzpostavitvi spletne trgovine predstavljajo največji izziv?
V bistvu so nama največ časa in živcev pobrale stvari, za katere pred tem sploh vedeli nisva. To so vse tehnične malenkosti, organizacija poteka nakupa prek spletne strani, uporabniška izkušnja ... Idejno zasnovo sva imeli že v samem začetku. Največji izziv je bil rešiti določene malenkosti na koncu. A vse skupaj je vseeno teklo zelo hitro in tekoče, zahvala predvsem čudovitim ljudem, ki sva jih imeli naokoli in so nama pomagali, ko je bilo potrebno.

Rastline torej dostavite na dom – kako poskrbite, da je dostava varna, da se rastline ne poškodujejo, in predvsem, ali kupec prejme tudi navodila za uporabo?
Največ časa posvetiva skrbnemu pakiranju rastlin, pri čemer uporabljava ekološke materiale (največkrat recikliran papir). Vsako lončnico tako najprej zaščitiva s papirnatimi brisačkami po površini zemlje, da ta ne pada ven. Nato jo zavijeva v trši papir in dodava rastlinski potni list. Vse rastline nato romajo v škatlo, obloženo s papirnim polnilom, na katero prilepiva tudi nalepko, ki kaže, katera stran škatle mora biti obrnjena navzgor. 

Usmeritve, kje najti navodila in nasvete, priloživa v vsak paket, načeloma pa imava pri vsaki rastlini na spletni strani napisana tudi podrobna navodila za skrb in nego. Na Facebooku sva ustvarili tudi skupino »Džungla – naj bo zeleno«, kjer si ljubitelji sobnih rastlin delimo mnenja in nasvete, veliko informacij o tej tematiki pa deliva tudi na najinem kanalu na YouTubu, na spletni strani pod zavihkom Nasveti ter po najinih družbenih omrežjih. Kadarkoli pa se lahko na naju kupec obrne tudi osebno, saj rade volje odgovoriva na kakršnokoli vprašanje. 

V Džungli so trenutno najbolj prodajane Begonije Maculate (na fotografiji), Monstere Adansonii in Kalateje. foto: Tilyen

String of Pearls, sukulenta z dolgimi poganjki, njena stebla krasijo mesnati listki v obliki biserov. foto: Tilyen

Kakšne so želje Slovencev, želimo bolj eksotične rastline ali raje posegamo po poznanih in »varnih« rastlinah?


Veliko eksotičnega je že prešlo v domeno poznanega – ena takšnih je recimo najbolj znana predstavnica Monstera Deliciosa. Rekli bi, da je večina kupcev na strani trendnih rastlin (ki se zelo hitro menja), nekaj pa jih še vedno prisega na klasiko (razne palme, taščini jeziki, potosi ...).

Katera rastlina pa je najbolj priljubljena? Morda tudi po izkušnjah, ki sta jih pridobili zaradi spletne trgovine?
Najbolj prodajane so Begonije Maculate (zaradi zanimivega pikčastega vzorca), Monstere Adansonii (gre za malo drugačno in manjšo različico navadne Monstere) in pa Kalateje, saj prepričajo s svojimi barvami in vzorci. Tu bi omenili še Monstero Variegato, gensko spremenjeno rastlino, ki jo poleg zelene krasijo še naključne bele lise in zaradi težke dobavljivosti sodi med dražje rastline. Nekaj potaknjencev sva že imeli v ponudbi (razprodani so bili v dveh minutah), nekaj pa jih je trenutno še v postopku ukoreninjanja in bodo kmalu zopet na voljo.

Kako vidve gledata na rastline kot del opreme sodobnega doma? So zgolj dekoracija, popestritev, ali lahko predstavljajo samostojen »kos opreme« vsakega prostora?
Tjaša: Pri nama doma so kar v vseh naštetih kombinacijah (smeh). 
Tilyen: Meni se zdijo nujen del vsakega doma, tistega pravega, srčnega, toplega in domačega. V življenju sem se kar nekajkrat selila in vedno sem bila zopet doma, ko sem v novo stanovanje preselila svoje rastline. 

Tilyen in Tjaša pravita, da se rastline podajo kamorkoli, kjer so razmere zanje primerne. foto: Tilyen

V Džungli najdete tako zahtevne rastline kot tudi takšne, ki so primerne za začetnike. foto: Tilyen

Tilyen in Tjaša sta v ponudbo vključili tudi okrasne lonce, zalivalke, epruvete za potaknjence. foto: Tilyen

Izboljšujejo tudi kvaliteto bivanja v domu?
Tilyen: Pri meni definitivno, saj v dom vnesejo poseben čar, ki se vseskozi spreminja s tem, ko raste. Poleg tega z njimi v dom vnesemo nekaj naravnega, živega, svežega. Sama si brez njih v bistvu ne znam več predstavljati svojega doma. 

Za katere prostore doma pa so sobne rastline primerne – tudi za kopalnico? 
Primerne so za kamorkoli, kjer so razmere primerne. Če je v kopalnici svetlobe dovolj, pa priporočava rastline, ki imajo rade višjo zračno vlago, glavne predstavnice so praproti. V kuhinjo lahko damo katerokoli, zopet če imamo zanje ustrezne razmere. V hladnejših mesecih lahko tja recimo prestavimo kakšno tropsko rastlino, ki ima rada toplejše ozračje, saj je kuhinja zaradi kuhanja velikokrat toplejša kot drugi prostori v stanovanju. 

Ideja se je porodila med prvim valom korone, ko je Tjaša v vrtnem centru iskala sadike solate za svoj balkon in si zaželela še posebne lončnice za v dnevno sobo. Ker je bila nad izbiro razočarana, me je poklicala in mi predstavila idejo.

Kaj pa rastline predstavljajo v vajinem domu, so del vajinih prostorov ali je »služba služba« in dela ne nosita s sabo domov?
Vsekakor delo nosiva domov, in to z največjim veseljem! Najtežji del tukaj predstavlja ogromna izbira in omejen domači prostor, zato se začnejo kalkulacije, za katere imava še prostor in za katere ne, hehe. Je pa res, da se je pred Džunglo zgodilo, da sva domače rastline kdaj tudi preveč zalili, in takšnih problemov zdaj ni več, saj skrb za veliko število rastlin v Džungli včasih terja tudi pomanjkanje časa za ukvarjanje s tistimi doma. Ampak vseeno meniva, da rastlin ni nikoli preveč.

Monstera Variegata, gensko spremenjena rastlina, ki jo poleg zelene krasijo še naključne bele lise in zaradi težke dobavljivosti sodi med dražje rastline. foto: Tilyen

Monstera Variegata, gensko spremenjena rastlina, ki jo poleg zelene krasijo še naključne bele lise in zaradi težke dobavljivosti sodi med dražje rastline. foto: Tilyen

Najljubša sobna rastlina in zakaj?
Tilyen: Pri meni se menjajo kot letni časi, saj jih je enostavno preveč in čisto vsaka je po svoje posebna in unikatna, da me začara. Vseeno pa najraje ostajam v tropskem izboru zelenih rastlin z velikimi listi in najbolje se ujamem z vrstami filodendronov. Všeč so mi tudi vse vrste plezavih rastlin, saj me fascinira njihova rast in prilagajanje prostoru, kako kar vedno znova najdejo pot, kamor bodo rasle (čisto po svoje). 
Tjaša: Moja zmagovalka je trenutno kokosova palma. Zaradi njene višine in elegantnosti se je kar ne morem nagledati. Sem si jo zato postavila kar v spalnico pred posteljo:).

Pri grajenju Džungle poskušata biti čim bolj v stiku s tem, kaj si ljudje v resnici želijo.

Pri grajenju Džungle poskušata biti čim bolj v stiku s tem, kaj si ljudje v resnici želijo. foto: Tilyen

Džungla plants

Džungla plants foto: Tilyen

Džungla plants

Džungla plants foto: Tilyen

Džungla plants

Džungla plants foto: Tilyen

Džungla plants

Džungla plants foto: Tilyen

prejšnji članek
Boleč križ ima lahko izvor v pomanjkanju vitamina D
Zdravje
Boleč križ ima lahko izvor v pomanjkanju vitamina D
naslednji članek
206 kosti v telesu kliče na pomoč
Zdravje
206 kosti v telesu kliče na pomoč