Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako lahko pomagate ježkom preživeti zimo?

29. 9. 2021; 03.00
Avtor: V.M.
ježek

Ježek foto: Profimedia

Ježki se morajo sedaj okrepiti, zato bodo zelo hvaležni, če jim boste tudi v jesenskih dneh nastavili vodo in hrano. V veliko pomoč jim bo tudi, če jim boste pomagali pripravili zimsko zavetje.

Ali v okolico vašega doma pogosto zaidejo ježki? Hvaležni vam bodo, če jim boste v mirne kotičke nastavili posodico z vodo in mačjo hrano, saj vse od septembra do decembra intenzivno iščejo hrano. Mladički in samice se morajo namreč še okrepiti, medtem ko se odrasli samci že oktobra odpravijo na zimsko spanje. Mimogrede, kot nemara že veste, je za ježke mleko zelo škodljivo, zato jim slednjega nikar ne ponujajte, saj je lahko uživanje laktoze zaradi prebavnih motenj zanje usodno.

Če sodite med tiste dobre duše, ki želijo ježkom olajšati zimovanje, jim lahko pomagate tudi s pripravo ustreznega življenjskega prostora. Običajno si zavetje poiščejo v kupu listja ali dračja, zelo ljuba pa so jim tudi drevesna debla. Tisti, ki imate vrt, lahko prikupnih gostom nastavite material za ustvarjanje zimskega zavetja. Na oddaljenem predelu vrta lahko denimo pustite pograbljeno listje in obrezane kose vej. Vse to jim bo pri gradnji prišlo še kako prav. V kolikor ste bolj ustvarjalni, pa jim seveda lahko priskočite na pomoč z izdelavo hiške, ki jo sestavite iz lesenih desk in dno obložite s časopisnim papirjem. Pri tem je pomembno, da v izdelavo vključite podaljšanj vhod v obliki rova, ki bo ježke zaščitil pred plenilci.

prejšnji članek
Opremite si domači fitnes
Zdravje
Opremite si domači fitnes
naslednji članek
Perfect meals: Začne se s hrano!
Svet slavnih
Perfect meals: Začne se s hrano!