stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Da bo pogovor uspešen, izberite pravi trenutek

18. 11. 2023; 04.00
Avtor: M.K.
par, prepir, pogovor

par, prepir, pogovor foto: Dreamstime

Vsak med nami pozna koga, ki slovi po trmi. Trmasti ljudje so moteči, povzročajo stres in vas lahko spravljajo ob pamet, naj bo to kakšen sodelavec ali pa partner.

A ko se enkrat naučite, kako jih »obvladovati«, boste ugotovili, da so pravzaprav močni, odločni in pametni ljudje, zato je v njihovi družbi tudi lepo. Na svoj odnos s trmasto osebo lahko gledate kot na priložnost, da postanete boljši. Saj veste, spremenite lahko samo sebe, drugih nikoli. Tu je torej vaša priložnost – spremenite pogled na to osebo in za oba bo lažje.

Čas za premor

Uprite se želji, da bi imeli takoj pripravljen odgovor. Nadzorovanje lastnih impulzov je značajska lastnost, ki vam bo pomagala marsikdaj v življenju. Ne zavzemajte takoj obrambne drže, ampak zapustite prostor, ko vas trmasta oseba spravlja ob živce. Pojdite na primer v kopalnico, kjer lahko rahlo zakričite, se nadihate ter se nato s svežo močjo in trezno glavo soočite z »nasprotnikom«.

Igrajte ustni šah

Strateško načrtujte komunikacijo s trmasto osebo. Prava poteza skupaj s pravimi besedami vas bo namesto do prepira vodila do pozitivnega rezultata. Izogibajte se besedam, kot so: »Ne, nimaš prav.« Svoj protiargument predstavite spoštljivo in dostojanstveno, brez žaljenja.

Pripravite sogovornika do poslušanja

Sedite in ne govorite z njim, dokler je v drugem prostoru. Ko se vrne, se soočite z njim na štiri oči in poskušajte pogovor voditi kot v službi. Poslušajte ton svojega glasu in sogovorniku iz srca, a vljudno povejte, kaj vas moti in kako bosta poskušala to popraviti. Trmast človek vas velikokrat ne bo zmogel ali hotel slišati, zato mu drugačno mnenje predstavite v majhnih odmerkih, ki jih bo lažje sprejel in »prebavil«.

Pravi čas

Počakajte na pravi čas, da boste povedali, kar mislite. Pred pogovorom preverite razpoloženje osebe. Če je v stresu in slabovoljna, počakajte s pogovorom. Izbira pravega časa je ključ do uspeha.

Pri pogovoru je zelo pomembna poslušalčeva odprtost. foto: Dreamstime

Postavite se v njegovo kožo

Poskušajte biti sočutni. To je včasih težko storiti ob trmoglavi osebi, a poskušajte razumeti, kako stvari vidi sogovornik. Ne poskušajte ga prehitro prepričati o nasprotnem, vztrajnost je lepa čednost in trma je bližnji sorodnik vztrajnosti. Zato je med trmastimi ljudmi veliko pametnih, dobrih v poslu in odličnih pri odločanju.

Vzemite stvari v svoje roke

Ne zapletajte se v njegove besede in vztrajanje pri stvareh, ki se vam zdijo nepomembne. Poglejte skozi to, sicer vzemite slišano na znanje, a situacijo uredite po svoje. Poskušajte razumeti njegov pogled na stvar in mu obzirno predstavite svoje stališče. Prosite, naj tudi on poskuša razumeti vaš pogled.

Uživajte v tem, da ste zdaj bolj izkušen sogovornik

Ko boste obvladali opisane veščine, boste pravi kralj oziroma kraljica pogovora. Lotevali se ga boste mirneje, pametneje in postali boste močnejši sogovornik. Ko boste večkrat poskusili drugače, kot ste bili vajeni, vam bo prešlo v navado. S trmastimi ljudmi ni lahko, a tudi trma je dobro orožje za uspeh, prav tako kot odločenost in vztrajnost. Ko se boste z njimi nehali boriti, temveč boste znali iti naokoli, jim boste za to, da ste postali boljša oseba, lahko hvaležni.

prejšnji članek
Špela Močnik na romantičnem pobegu v Parizu
Svet slavnih
Špela Močnik na romantičnem pobegu v Parizu
naslednji članek
Zoper prehlad in slabost ter za zdravo kri in srce!
Zdravje
Zoper prehlad in slabost ter za zdravo kri in srce!