Zdravje
 

Nasveti za organizacijo shrambe

18. 7. 2024; 15.00
Avtor: Mare Koren
kozarci za vlaganje

/ foto: Profimedia

Če se vam zdi, da je prostor prenatrpan, in želite znova vzpostaviti red, je čas, da zavihate rokave. Za vas imamo nekaj nasvetov ...

V shrambi se poleg živil pogosto znajde še kaj drugega, kar tja niti ne spada. Ker gre za majhen prostor, se ta hitro zapolni in nekoč uporabne stvari lahko tam hitro postanejo krama.

Čas je za organizacijo

Ko ste iz shrambe odstranili vse in so ostale zgolj gole stene, razmislite, kaj je treba storiti, da bo postala bolj funkcionalna. Pomembno je, da prostor, ki je namenjen shranjevanju, kar najbolje izkoristimo. Zato naj police segajo od tal do stropa, po možnosti jih namestite tako, da lahko prilagajate njihovo velikost. Primerna razdalja od tal do prve police je od 40 do 50 centimetrov. Tja boste shranili predmete, ki jih ne potrebujete pogosto, oziroma tiste, ki potrebujejo nekoliko nižjo temperaturo. Na osrednje police pa postavite živila, ki jih uporabljate najpogosteje.

Kaj k tlom, kaj na sredino in kaj na vrh?

Ker v shrambi shranjujemo različne tipe živil, jih je treba pravilno sortirati. Svetujemo vam, da domače dobrote in pridelke shranjujete čim bolj pri tleh, kjer je temperatura najnižja. Tja torej postavite krompir, čebulo, česen in drugo zelenjavo. Shranite jih v plastične zabojnike ali platnene vreče. Čebulo in krompir je dobro shraniti v čim temnejšo embalažo, sicer rada klijeta. Nikar ne shranjujte skupaj krompirja in jabolk, saj bodo jabolka povzročila prehitro gnitje oziroma zorenje. Suha živila, kot so riž, testenine in razna druga žita, shranite na osrednje police. Svetujemo vam, da jih shranite v steklene kozarce s pokrovi, ki jih lično okrasite z nalepkami ali pa pobarvate, in tako boste že na daleč prepoznali, kaj vsebuje kateri od kozarcev. Na višje police shranite konzervirano hrano in ozimnico. Za boljšo preglednost si naredite razdelke, posebej za zelenjavo, sadje, marmelade, džeme, prikuhe … 

Kozarci

Steklene kozarce uporabite za shranjevanje suhih živil, različnih žit, testenin, oreščkov in drugih živil, ki jih radi napadejo glodavci in razne žuželke. Nanje nalepite lične nalepke ali pobarvajte pokrovčke, da jih boste lažje ločili med seboj.

Škatle in košare

Izkoristite jih na spodnjih policah, kamor boste shranili krompir, čebulo, česen, sadje. Primerne so tudi za hrambo gospodinjskih pripomočkov, posod, porcelana. 

prejšnji članek
7 napak, ki jih naredimo ob prvem srečanju
Zdravje
7 napak, ki jih naredimo ob prvem srečanju
naslednji članek
Ste tudi vi predstavniki empatov?
Zdravje
Ste tudi vi predstavniki empatov?

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.