stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hujšajte me spanjem!

14. 1. 2016; 04.50
Avtor: T.P.
uvodna

Več spite, manj se redite. foto: Shutterstock

Znanstveniki so odkrili, da obstaja povezava med daljšim spanjem in izgubljanjem kilogramov, zlasti pri tistih, ki so na dieti.

Šest let trajajoča raziskava je pokazala, da osebam, ki so pred dieto malo spale (manj od 6 ur dnevno), potem pa so spremenile spalne navade v prid daljšega spanca (od 7 do 8 ur dnevno), indeks telesne mase (ITM) ni zrasel, enako kot pri skupini vprašanih, ki že vse življenje spijo dalj časa. Pri skupini, ki je obdržala navado kratkega spanja, pa so opazili povečanje ITM-ja ter maščobnega tkiva.

Kratkotrajen spanec povečuje lakoto in spodbuja delo hormonov, ki aktivirajo občutek lakote. Potemtakem manj ur spanja pomeni več časa in možnosti za poseganje po hrani. Poleg tega je utrujenost oziroma neprespanost razlog za manjšo fizično aktivnost, s tem pa tudi za trošenje energije oziroma kalorij. Zanimivo je, da je obseg pasu pri ženskah, ki spijo pet ur, v povprečju za šest centimetrov večji od pasu tistih, ki spijo osem ur.

Sprememba slabih navad kratkotrajnega spanja v reden in kvaliteten osemurni počitek lahko opazno vpliva na zmanjšanje teže oziroma kopičenje maščobe. Raziskovalci so tudi ugotovili, da so slabo prespane noči pokazale 20 odstotkov slabše izgorevanje kalorij po zajtrku in povečan tek. 

Zdravo je spati vsaj 7 ur

Dieta z zmerno redukcijo kalorijskega vnosa od 600 do 700 kcal na dan pozitivno vpliva na zmanjšanje kilogramov, še več pa lahko shujšate, če spite dovolj časa, to pomeni od 7 do 8 ur spanja. Če spite manj kot 6 ur, spite premalo. 

prejšnji članek
Ljubljenje v hotelski sobi razplamti čute!
Odnosi
Ljubljenje v hotelski sobi razplamti čute!
naslednji članek
S tem moškega odpeljete naravnost v raj!
Odnosi
S tem moškega odpeljete naravnost v raj!