stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj nam povedo mozolji?

26. 2. 2023; 03.00
Avtor: revija Bodi zdrava
koža, mozolji, stres

Stres lahko povzroči mozolje. foto: Shutterstock

Mozolji in kožne nečistoče se ne pojavijo brez razloga. Področja, na katerih nastanejo kožne spremembe, razkrivajo, kaj se dogaja v našem telesu.

Brada, vrat, čeljust


Krivi so hormoni. Ko se poruši hormonsko ravnovesje, začne koža proizvajati več maščobe, ki zamaši pore in povzroči nastanek mozoljev. En teden pred menstruacijo začnite čiščenju kože posvečati še več časa. Uporabite tudi obrazne maske, ki kožo globinsko očistijo. Če imate pred menstruacijo hude težave s kožo, se posvetujte z ginekologom, ki vam lahko v takšnih primerih predpiše hormonsko terapijo.  

Na temenu in ob lasišču
Uporabljate preveč izdelkov. Mnogokrat se zgodi, da do mozoljev na teh področjih pride zaradi prepogoste in pretirane uporabe izdelkov za nego las, ki lahko zamašijo kožne pore, zato med čiščenjem kože poskrbite, da boste očistili tudi predel ob lasišču.

Okoli ust
Živila, ki vsebujejo veliko kisline, kot so limone in kis, lahko povzročijo vnetje kože, mastna hrana pa zamaši pore. Če se tovrstni hrani kljub temu ne želite odpovedati, si po jedi dobro obrišite usta.

mozolji, ogrci foto: dreamstime

Na licih
Za mozolje na licih so po navadi krive bakterije, ki do obraza pridejo z uporabo mobilnika oziroma prek rok. Kožnim težavam na tem območju se lahko izognete z rednim umivanjem rok, priporočljivo je tudi, da mobilnik kdaj pa kdaj obrišete z razkužilnim robčkom.

Na nosu in čelu
Glavni krivec je v tem primeru stres. Ko ste pod stresom, začne telo izločati adrenalin, zaradi katerega koža proizvaja več maščobe, kar povzroča nepravilnosti. Kadar veste, da vas čakajo težki dnevi, si preventivno privoščite očiščevalno masko.

prejšnji članek
Melani Mekicar se izogiba smučanju
Svet slavnih
Melani Mekicar se izogiba smučanju
naslednji članek
Na kaj lahko nakazujejo krči v nogah?
Zdravje
Na kaj lahko nakazujejo krči v nogah?