Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

SOS za alergije!

4. 3. 2016; 11.30
Avtor: Maša Rener/Bodi zdrava
Alergije

foto: Arhiv Bodi zdrava

Za veliko ljudi sta pomlad in začetek poletja sezona alergijskih obolenj, zato smo raziskali, kaj alergije pravzaprav sploh so in kako vse si je mogoče pomagati.

Ko se zunaj začnejo višje temperature, to s seboj za marsikoga prinese tudi kihanje, zamašen nos z izcedkom ali brez, srbeče ali rdeče oči, glavobol, smrčanje, utrujenost ter včasih tudi kašelj. Kar je pravzaprav posledica prevelike odzivnosti imunskega sistema na določene alergene, ki jih povzročajo trave, pleveli, drevesa ali cvetni prah. Če spadate v to skupino, smo za vas poiskali nekaj nasvetov, kako vsaj malo ublažiti alergijske reakcije.

1. Kadar ste športno aktivni, sta pospešena vaš srčni utrip in dihanje, kar pomeni, da bi v naravi vdihnili še več alergenov kot sicer. Zato se, če je le mogoče, zunanjih športnih dejavnosti lotite proti večeru, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku nekoliko manjša. Sprehode in športne dejavnosti pa si lahko brez skrbi privoščite tudi med ali po dežju.

2. Ker se cvetni prah prime tudi na oblačila, kožo in lase, vam zaradi tega svetujemo, da se doma vedno preoblečete v sveža oblačila ter po možnosti umijete obraz in lase, saj boste s tem preprečili, da bi alergene prenesli še kam. Iz enakega razloga je priporočljivo tudi, da opranega perila ne sušite zunaj, ampak raje v sušilnem stroju, kleti, na hodniku ali recimo zastekljenem balkonu. Pozorni bodite tudi, da perila ne perete pri prenizkih temperaturah.

foto: Thinkstock

3. Pred neprijetnostmi se lahko zaščitite tudi tako, da v svojem stanovanju redno čistite zavese, oblazinjeno pohištvo, preproge in si priskrbite vzmetnico, primerno za alergike. Negativno pa lahko na alergike vplivajo tudi nekatere lončnice, kot so recimo orhideje, palme, fikusi in drevo življenja. Pozorni bodite tudi na to, da sta tako vaš sesalnik kot avto opremljena s pelodnim filtrom. Tudi na okna stanovanja lahko namestite posebne mreže, ki ne prepuščajo pelodnih zrn, še posebno če imate radi pogosto odprta okna.

4. Nos je telesni filter, ki ga odeva sluznica z migetalkami in predstavlja vstopna vrata v dihala, saj se mora nenehno odzivati na lastnosti vdihanega zraka ter množico različnih snovi v njem. Pri tem lahko veliko naredite tudi sami z izpiranjem nosu s fiziološko raztopino, kar odpravi mnoge pogoste težave alergij.

5. Pri spomladanskih alergijah si lahko pomagate tudi z različnimi živili, ki pomagajo omiliti vaše težave. Med njimi so najbolj znani citrusi, rdeče grozdje, brokoli, ohrovt, oreščki, jabolka, ribe, čebula in česen.

foto: Arhiv Bodi zdrava

6. Zaradi alergij postanejo oči bolj občutljive na svetlobo, kar je tudi eden večjih vzrokov za solzenje in srbečico. Proti temu si lahko pomagate z izpiranjem obraza z mlačnim čajem ali obkladki iz kamiličnega in lipovega čaja. Težavo lahko precej omilite tudi tako, da pri nujnem gibanju zunaj, recimo sprehajanju hišnega ljubljenčka, vedno nosite sončna očala. Ob prihodu domov pa ne pozabite, da je treba tudi kužka vestno oprhati.

7. Ker se velikokrat alergenom ne morete povsem izogniti, lahko morda po zdravniškem nasvetu jemljete zdravila, ki zavirajo alergijsko vnetje, ali se odločite za imunoterapijo, ki jo vodi specialist alergolog. Poskusite lahko tudi s homeopatskimi zdravili, ajurvedo, akupunkturo ali bioresonanco, s katerimi dosegajo zelo dobre rezultate.

foto: Arhiv Bodi zdrava

8. Alergije močneje izbruhnejo, če ste podvrženi stresu, zato ga poskusite čim bolj omejiti. Izjemno pomembno je tudi, da prenehate kaditi oziroma se izogibate pasivnemu kajenju. Tudi alkohol lahko poslabša simptome alergij, zato se pitja alkoholnih pijač alergikom ne priporoča.

prejšnji članek
Slovenski voditeljici najprej prijazni, potem pa ...
Svet slavnih
Slovenski voditeljici najprej prijazni, potem pa ...
naslednji članek
Vas je sram pokazati nohte?
Zdravje
Vas je sram pokazati nohte?