900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Hren kot čudežno zdravilo

31. 3. 2024; 01.00
Avtor: S.G./ revija Zarja
Hren
Pravijo, da je hren nujen v velikonočni košarici, ker spominja na žeblje, s katerimi so Kristusa pribili na križ, v resnici pa s svojo ostrino vpliva na prebavo in pomaga presnoviti ogromne količine pretežke hrane.

Preprečuje želodčne krče in slabost in je tudi sicer primeren za čiščenje organizma, ni pa čisto nedolžen, zato moramo z njim previdno ravnati. Tisti, ki imajo težave z ledvicami in mehurjem, naj ga jedo v majhnih količinah, če pa si delamo hrenove obloge, kožo najprej namažimo z olivnim oljem, ker se nam sicer lahko boleče vname. Svež hren lahko uporabljamo vse leto, zato sodi med najpriročnejša, pa tudi okusna zdravil, saj ga lahko mešamo s smetano, jabolki, krompirjem in še marsikaterim drugim živilom, ki ne uniči lastnosti hrena, izboljša pa njegov okus. Kaj lahko zdravimo s hrenom?

Če imamo čir na želodcu, nastrgamo pol korenine hrena, jo namočimo v liter belega vina in pustimo dober teden na toplem. Vmes večkrat pretresemo. Zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem si privoščimo po deciliter hrenovega napitka. Prehlad in sinuse zdravimo z nastrganim hrenom, ki ga pomešamo z vinskim kisom, malo pogrejemo in z brisačo čez glavo vdihavamo hlape. Ponavljamo zjutraj in zvečer do izboljšanja.

Želodčne krče ublažimo tako, da hren nastrgamo, prelijemo z vinskim kisom ali vinom in zavijemo v krpo. Oblogo si damo na želodec, pokrijemo s toplim šalom in ležimo vsaj pol ure, a največ dve.

Posebej uporaben je hren za lajšanje revme in bolečin v sklepih. Nastrgamo ga, damo na krpo in obložimo boleče mesto, ki smo ga prej namazali z olivnim oljem. Pritrdimo z obvezo. Ko začne koža ščemeti, obkladek snamemo. Ponovimo čim večkrat, vendar le toliko, kolikor prenese koža.

Pege in jetrna znamenja odstranjujemo z nastrganim hrenom, ki ga damo v steklenico do polovice, nato pa dotočimo čisti alkohol. Zapremo, damo v temno shrambo in pustimo pri miru dva tedna. Nato precedimo in dobro zaprto shranimo. S tekočino si čim večkrat na dan namažemo pege in druge kožne nečistoče, ki še posebej vznemirjajo porodnice, saj včasih kar nočejo izginiti.


Tudi pomladne očiščevalne kure niso učinkovite brez hrena – naribamo ga in pomešamo z nastrganim jabolkom, jemo ga čim večkrat, lahko pa ga namočimo v solatni kis.

prejšnji članek
Vrba je naravni aspirin, ki učinkovito lajša bolečine
Zdravje
Vrba je naravni aspirin, ki učinkovito lajša bolečine
naslednji članek
Alfi Nipič: Živeli smo dosti bolj revno kot zdaj
Svet slavnih
Alfi Nipič: Živeli smo dosti bolj revno kot zdaj