Večni romantik Gašper Rifelj Odkrito.si

Ločitev zaznamovala Gašperja Riflja

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za petek, 25. maja

soči_stadion_nogomet Svet24.si

Navijači, pozor: opozarjajo pred ošpicami, ...

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Razkrivamo največje slovenske veleposestnike

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

poterbin 2 Njena.si

Dončićevo mamo označili za najlepšo na svetu

angelina jolie Njena.si

Angelino Jolie ločili od otrok

Normalna bolečina v trebuhu ali vzrok za preplah?
| K. Š./Bodi zdrava

Normalna bolečina v trebuhu ali vzrok za preplah?

Kadar se v vašem trebuhu pojavi bolečina ali nelagoden občutek, je to prvo opozorilo telesa, da se z njim nekaj dogaja. Če bolečina narašča, potem to vsekakor ni dober znak. Kdaj bi morali biti pozorni na bolečino in je ne popolnoma ignorirati? Takšnih primerov je več, kot si mislite.

Večina misli, da je to zaradi menstruacije
Bolečina in nelagoden občutek v spodnjem predelu trebuha se pogosto pojavljata pri ženskah, še posebno pred menstruacijo ali po njej. Zato tudi večina žensk misli, da je bolečina povezana ravno s tem. V večini primerov je namreč vzrok bolečine težje odkriti, zato je treba biti pozoren tudi na morebitne preostale znake.

Kaj so najpogostejši vzroki bolečine?
Najpogostejši vzroki bolečine v spodnjem predelu trebuha ali v predelu medenične votline so obolenje sečil (ledvic, mehurja), reproduktivnih organov (maternice, jajcevodov, jajčnikov) in črevesne težave, najdemo pa lahko še veliko drugih. Zato svojih bolečin in procesa, kako se bolečina razvija, nikar ne ignorirajte.

Bolečina v trebuhu zaradi obolenja sečil
Pri obolenjih zaradi sečil je značilen pekoč občutek pri uriniranju in potreba po pogostejšem uriniranju. Bolečina je prisotna v ledvenem predelu. Bolečina, ki se pojavi zaradi obolenja sečil, lahko nakazuje na vnetje mehurja ali samih ledvic ter na prisotnost ledvičnih kamnov. Če so vzrok ledvični kamni, je ta še izrazitejša. V urinu se lahko pojavi tudi kri, kar kaže na okužbo sečil, prisotnost ledvičnih kamnov ali celo tumorja ledvic oziroma mehurja.

Bolečina v trebuhu zaradi črevesnega obolenja
Poleg bolečine, ki se pojavlja v obliki krčev, lahko obolenje črevesja spremlja še vrsta drugih simptomov. Prisotna sta lahko napenjanje in otečen trebuh. Če krvavite iz zadnjika, je obisk pri zdravniku nujen.

Bolečina v trebuhu zaradi obolenja reproduktivnih organov
Bolečina, ki je značilna zaradi obolenja reproduktivnih organov, se navadno pojavi nad sramnim predelom. Če je prisotna samo na eni strani, gre verjetno za obolenje jajčnika. Bolečina in krči se lahko pojavijo tudi med menstruacijo, ki jo navadno spremljajo slabost, bruhanje, šibkost in driska, poleg tega pa tudi glavobol, omotičnost in razdražljivost.

Bolečina v trebuhu zaradi endometrioze
Bolečina je lahko tudi posledica endometrioze. Endometrioza je obolenje, pri katerem je normalno tkivo sluznice maternice na nenormalnem mestu, kot so potrebušnica, predel za maternico, jajčniki in jajcevod. Če so žarišča na jajčniku, se sčasoma razvije cistična struktura. Endometrioza lahko povzroča tudi bolečino med spolnim odnosom.
Endometrioza je torej razraščanje sluznice maternice v druge dele trebušne votline, na primer na potrebušnico, vezi maternice, na črevo in sečila, najpogosteje pa na jajčnike, kjer povzroča ciste.
A gre vseeno za slabo prepoznano bolezen, tudi ginekologi pogosto spregledajo osnovni simptom endometrioze – hudo kronično bolečino, ki se pojavlja v različnih delih ciklusa. Zato pot do diagnoze pri posameznih bolnicah traja tudi več kot deset let.
Endometrioza se lahko razraste tudi na sečilih ali črevesju. Pri endometriozi sečevodov imajo bolnice pogosto težave z odvajanjem vode, endometrioza mehurja pa poteka tiho, a lahko pripelje tudi do odpovedi ledvic. V takšnem primeru je najbolje obiskati ginekološko kliniko v Ljubljani, kjer imajo dnevni center za endometriozo.

Bolečina v trebuhu ob ovulaciji
Čeprav so nekatere bolečine, ki se pojavljajo ob ovulaciji, normalne, pa nenadna, zelo močna, zbadajoča ali izčrpavajoča bolečina ni normalna. Takšna bolečina je opozorilni znak, da je potrebna zdravniška obravnava. Zato je v takšnem primeru pogosto zaželena laparoskopija, saj se tako oceni stanje tudi v medenični votlini.
Če vas boli ob ovulaciji, so vzrok lahko ciste na jajčnikih. Ciste na jajčnikih so rezultat hormonskega neravnovesja, ki je pogosto povezano z inzulinsko rezistenco. Zmanjšanje uživanja sladkorja, pšenice in mlečnih izdelkov (vsi delujejo vnetno na telo) ima lahko koristne učinke.
Bolečine v trebuhu v času ovulacije pa lahko povzročijo tudi spolno prenosljive bolezni. Primer je klamidija, ki lahko povzroči tudi vnetje v jajcevodih, brazgotine in vnetje v medenici. Klamidija lahko povzroči tudi hidrosalpinks – stanje, ko se v jajcevodu nabira gnoj in ga zamaši. To prav tako povzroči bolečino.

Bolečina v spodnjem delu trebuha, in to le na eni strani
Po navadi takšna bolečina ni nič posebnega, še posebno če se pojavi na sredini mesečnega ciklusa in ne traja več kot dva dneva. Vzrok občutenja bolečine v tem času je najverjetneje to, da čutite sproščanje jajčeca med ovulacijo. Če se bolečina pojavlja čez ves mesec in jo spremljajo slabost, bruhanje in povišana telesna temperatura, pa gre lahko tudi za vnetje slepiča, zato bolečine nikar ne ignorirajte.