Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Čudež v svetu diet: Sanjski recept za hujšanje

15. 12. 2018; 03.00
Avtor: ud
hujšanje

Kakouspešno topiti kilograme? foto: Revija Bodi zdrava

Gre za čudež v svetu diet, natančneje za dieto s formulo 5 : 2, pri kateri lahko dva dni v tednu zaužijete 500 kalorij, kar vas zagotovo pelje na pot do vitkosti.

Teden ima sedem dni, v petih od njih normalno jeste in pijete, v poljubnih dveh pa ne zaužijete več kot po 500 kalorij in uspešno izgubljate kilograme – kaj ni to sanjski recept za hujšanje? Ja, res je, vsaj tako menijo Britanci, ki se množično navdušujejo nad genialno pogruntavščino.

Sir lahko vsebuje vse od 118 do 417 kilokalorij na 100 gramov. Največ jih vsebuje ementaler, najmanj pa sveži beli sir. foto: profimedia

Kaj je dieta 5 : 2?

Dietni režim je sila preprost. V tednu si izberete dva dneva, ki si ne smeta slediti (recimo ponedeljek in sredo), in takrat omejite svoj kalorijski vnos na 500 kalorij. Če ste ženskega spola. Moški si lahko privoščite še 100 kalorij na dan več. Preostalih pet dni v tednu jeste normalno, kar pa ne pomeni, da se lahko brezglavo nažirate, ampak se držite zdravih smernic, ki ženskam predpisujejo 2000 kalorij na dan, moškim pa 2500 kalorij na dan.

Kako deluje?

Dieta je nekakšno intervalno postenje. Z njim naj bi prelisičili lastno telo, da ne bi v strahu pred stradanjem upočasnilo presnove (kar se zgodi pri popolnem postu), temveč bi uporabilo več energije za popravilo poškodovanih celic. Takrat presnova ne deluje »na rezervo«, ampak s polno močjo. Če se držite diete, bo vaša teža vsak teden pol kilograma manjša.

Kaj jesti v dnevih postenja?

Ali ste vedeli? – Da lahko namesto testenin nastrgate bučke, jih minuto kuhate na pari in zmešate s svojo najljubšo omako. 

Za dva dni v tednu je treba prehrano načrtovati do zadnje kalorije. Najbolje je izbrati živila, ki imajo manj kalorij, saj jih boste lahko zaužili več in ne boste trpeli lakote. Prava izbira so ribe, solata, fižol in zelenjava. Žejo je najbolje tešiti z vodo in toplimi napitki (nesladkani čaj in kava), ki prijetno napolnijo želodec.

Zlato pravilo zdravega življenja: več manjših obrokov na dan. foto: Thinkstock Photos

Kako začeti?

Dan je najbolje začeti z zajtrkom s 300 kalorijami in preostalih 200 kalorij zaužiti med poznim kosilom ali zgodnjo večerjo. Druga možnost so štirje manjši obroki na dan. Dobra novica je, da nobena hrana ni zapovedana ali prepovedana. Če je pred vami na dan postenja druženje s prijatelji, si lahko privoščite tudi kozarec vina ali piva.

Veliko okusa, malo kalorij

V dnevih postenja se izogibajte enostavnim ogljikovim hidratom. Za zajtrk si lahko privoščite sladki rogljiček, a kaj vam pomaga, če boste že ob enajstih medleli od lakote. Zelenjava, solata, pusto meso, ribe, jajca in tofu – vse to je lahko na krožniku tudi v postnih dneh. Bodite domiselni pri kuhi in uporabljajte začimbe - čili naj popestri juhe, zeliščni kis solate, sveža zelišča pa radodarno potresite po vseh jedeh.

Če boste pojedli za zajtrk rogljiček, boste v telo vnesli 249 kilokalorij.

Če boste pojedli za zajtrk rogljiček, boste v telo vnesli 249 kilokalorij. foto: profimedia

prejšnji članek
Brez katerega plašča to zimo ne moreš
Moda&Lepota
Brez katerega plašča to zimo ne moreš
naslednji članek
Imate te bolezni? Potem je mraz za vas nevaren!
Zdravje
Imate te bolezni? Potem je mraz za vas nevaren!