atletinja, tekačica, atletika, tekaška steza Svet24.si

VIDEO: Beloruske oblasti v Tokiu "ugrabile" svojo ...

sveča Svet24.si

BiH ovita v črno: deklica izdihnila v zaklenjenem...

bilal - reuters Svet24.si

500 dni s svojimi telesi ščitile svojo reko pred...

jansa tonin pivec podobnik FB Reporter.si

Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

Tokio Odkrito.si

Kraji v Tokiu, kjer straši

Petra Kerčmar 1 Njena.si

Petra Kerčmar aktivna tudi na dopustu

Naravni recept po katerem boste klopom grozljivo smrdeli
| V. M.

Naravni recept po katerem boste klopom grozljivo smrdeli

Izdelajte si popolnoma naravno, doma narejeno zaščito pred klopi.,

Topli sončni žarki nas vabijo v naravo, kjer pa se potikajo tudi nadležni klopi, ki se vam bodo približali zaradi vonja, ki ga oddajate. Da zanje ne boste predstavljali slastnega zalogaja, se odenite v vonjave, ob katerih si vas ne bodo želeli pobliže spoznati.

Klopom ne godi suho in sončno podnebje, ljubše so jim vlažne in senčne travnate površine, še posebej radi se zadržujejo na listavcih. Gostitelja zaznajo po vonju, ki jim tudi olajša sledenje in približevanje. Da bi se pred njimi zaščitili, je dobro, da vemo, česa ti nevarni zajedavci ne marajo. Močno jim namreč smrdijo nekatera eterična olja, kar je tudi razlog, da klopov ne boste zasledili na iglavcih, saj slednji izločajo izrazito aromatično smolo. In če klopom ne godi okolje smrek, jelk, borov in ostalih aromatičnih rastlin, potem je lahko prav vonj orožje, s katerim se boste ubranili pred nadležnimi zajedavci.

Foto: Profimedia - Klopi se zlasti neprijetno počutijo ob aromatičnem vonju iglavcev.

Kateri vonji torej klopom tako močno smrdijo, da bodo raje pobrali šila in kopita in se vam izognili v velikem loju? Neprijetno se počutijo ob aromatičnem vonju iglavcev, citrusov, sivke, bazilike, limonske trave, cimeta, evkaliptusa, poprove mete, geranije in dalmatinskega bolhača. Prav iz eteričnih olj omenjenih rastlin si lahko kar sami pripravite naravne repelente.

Repelente iz eteričnih olj, ki vsebujejo koncentrirane rastlinske izvlečke omenjenih rastlin,  si lahko pripravite kar sami. Ob tem velja omeniti, da jih je potrebno nanašati pogosteje, na dve ali tri ure. Da bo domači repelent zares učinkovit, izberite kvalitetna eterična olja, pozorni bodite tudi na to, da bo olje 100 odstotno. Le tako bo vonj dovolj močan, sicer se zlahka pripeti, da se vam bo klop navkljub rahlo neprijetnemu vonju približal.

Foto: Profimedia - Repelente iz eteričnih olj, ki vsebujejo koncentrirane rastlinske izvlečke aromatičnih rastlin, si lahko pripravite kar sami.

Recept za naravni repelent

Potrebovali boste:
-    Eterično olje (Uporabite lahko eno eterično olje ali pa zmešate več različnih olj)
-    Alkohol ali beli vinski kis (Uporaba kisa ima še dodaten plus, saj vonj po kisu klope odganja)
-    Voda
-    Plastenka z razpršilom (100 ml)

Postopek:
V plastenko kanite 70 kapljic eteričnega olja, dodajte jušno žlico belega kisa ali alkohola, preostanek plastenke pa napolnite z vodo. Mešanico zaprite in dobro premešajte. To je vse, pripravili ste povsem naravno in neškodljivo sredstvo, ki bo poskrbelo, da boste klopom močno zaudarjali. Popršite se lahko po koži in po oblačilih.

Preberite si še: Pozor: Poglejte, kaj se zgodi, če klopa namažemo z oljem!