stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

S soljo nad trdovratno umazanijo

22. 7. 2023; 03.00
Avtor: zf
SOL SAMPON
Če moramo izbirati med naravnimi sestavinami za čiščenje stanovanja, najpogosteje pomislimo na kis in sodo bikarbono. Nikakor pa to ni vse, preizkusite čiščenje s soljo.

Kuhinjske soli načeloma le redko zmanjka, zato bo to čistilo zmeraj pri roki. Rešilo nas bo iz zagate tudi takrat, ko ne bomo več vedeli, kako ukrepati. Morda ste za nekatere trike že slišali, verjamemo pa, da vam bodo nekateri močno olajšali čiščenje.

MADEŽI VINA

Nesreča nikoli ne počiva in med prijetnim klepetom s kozarcem vina v roki se zelo hitro zgodi, da nekaj kapljic ošvrkne del namiznega prta, srajce, morda celo preproge. Gre za običajno težavo, ki pa ni nerešljiva. Rešitev je v soli, toda ukrepati morate hitro. Madež čim prej posujte s soljo, še bolje bo, če boste sol pomešali s sodo bikarbono. Počakajte, da sol nase veže tekočino, nato pa območje madeža zdrgnite ali madež posesajte. Na preprogo ali namizni prt nato nanesite nekaj kapljic limoninega soka ali pa madež posujte s sodo bikarbono in popršite s kisom, da se speni.

UMAZANA LIKALNA PLOŠČA

Na vroči likalni plošči se lahko zaradi previsoke temperature ali nepravilnega likanja pojavijo lise. Te so velikokrat lepljive in preprečujejo nemoteno drsenje po tkanini, težko jih je tudi odstraniti. Pomagajte si s soljo. Na papirnato brisačo vsujte žličko soli, nato pa večkrat polikajte površino. Svetujemo vam, da izklopite izpuh pare, saj se bo sol v nasprotnem primeru oblikovala v kepe. Tako boste poskrbeli za hitro čiščenje likalne plošče, ob tem pa poskrbeli tudi, da se oblačila ne bodo sprijemala z likalno površino.

ODSTRANJEVANJE ŠMINKE

So na kozarcih in priboru kljub pranju z detergentom in vročo vodo še zmeraj sledi šminke? Pomagajte si s soljo. Včasih je madeže res težko odstraniti, zato jih nekoliko omočite in »posolite«. Potem pa nežno zdrgnite in navdušeni boste, kako hitro bodo madeži izginili. Preprosta, a sijajna metoda bo odlična tudi pri čiščenju šminke z bombažnih prtičkov. Prtičke z madeži nekoliko omočite, posujte s soljo in operite v pralnem stroju.

prejšnji članek
Kronični stres se pozna tudi v ustih
Zdravje
Kronični stres se pozna tudi v ustih
naslednji članek
Glivice odebelijo in razbarvajo nohte
Zdravje
Glivice odebelijo in razbarvajo nohte