profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Pet uporabnih nasvetov: alkohol za plesen in pica za zajtrk

3. 3. 2018; 04.00
Avtor: M. H.
domingospodinjstvo vitamind

foto: Revija Zarja

Izbrali smo uporabne nasvete, ki vam bodo pomagali pri gospodinjskih opravilih ali pa pomagali pri bolj zdravi prehrani.

Zelo drugačen zajtrk

Pozabite smutije in sadne sklede – sedaj prihaja za zajtrk na krožnike pica. Seveda ni nadevana s šunko in sirom, temveč s sadjem. Naredite jo tako, da 280 g izkoščičenih datljev, 50 g kvinoje, 150 g kosmičev in dve žlički kokosovega olja zmešate v mešalniku, da dobite gosto pasto. To razporedite po okroglem pekaču za torte, približno centimeter in pol na debelo, ter postavite za pol ure v hladilnik, da se strdi. Nato premažete »oblat« z jogurtom in obložite s sadjem, kot so jagode, banane, borovnice. Po želji lahko še potresete s kosmiči ali semeni. Kos take pice za zajtrk vam po dal vso potrebno energijo za začetek dneva.

foto: Revija Zarja

Naravno odstranjevanje plesni

Ena izmed največjih nadlog v stanovanju je plesen, ki je tudi nevarna za zdravje. Na tržišču obstaja veliko pripravkov za njeno odstranjevanje, a vsi vsebujejo kemikalije. Če se želite nad plesen spraviti popolnoma naravno, uporabite medicinski alkohol etanol, ki se uporablja za razkuževanje ran. Naj bo 80-odstotni. Z vlažno krpo ga nanesite na plesnivo mesto, pustite nekaj časa učinkovati, nato pa obrišite. Če se je plesen že močno razvila, postopek nekajkrat ponovite.

Deset jogurtov za dovolj vitamina D

Britanski raziskovalci so ugotovili, da pomanjkanje vitamina D slabi naš imunski sistem. To je še posebno vidno pozimi, ko zaradi manj sonca telo proizvaja manj vitamina D. Zaradi tega smo lahko utrujeni, večja pa je tudi nevarnost, da zbolimo za prehladom ali gripo. Vitamin D lahko pozimi dobimo s hrano, najlažje z modrimi ribami, kot so sardele ali losos. Nekaj ga je tudi v mlečnih izdelkih in drugih živilih, a če bi želeli z njimi dobiti priporočen dnevni odmerek vitamina D, bi jih morali pojesti res veliko, denimo osem jogurtov, ali deset jajc, ali deset skledic žit, ali pa spiti tri kozarce sadnega soka.

foto: Revija Zarja

Na hitro odišavljeno stanovanje

Včasih je v stanovanju neprijeten vonj. Razlogov je lahko veliko, od mokrega hišnega ljubljenčka do zažgane hrane. Ponovno ga lahko odišavimo hitro in preprosto. V nizko kozico zlijemo skodelico vode, dodamo na kose narezano limono, rožmarin in sivko ter vse skupaj zavremo. Pustimo vreti vsaj deset minut, da bodo hlapi odišavili najprej kuhinjo, nato pa še druge prostore.

foto: Revija Zarja

Pokakana preproga

Vsakomur, ki ima doma hišnega ljubljenčka, se je že zgodilo, da se je pes ali mačka pokakal na preprogo. Pomembno je, da ta del preproge res dobro očistimo, zato da odstranimo bakterije in tudi vonj, ki bi ga žival lahko zaznala ter to mesto ponovno izbrala za stranišče. Najbolje je, da po tem, ko smo odstranili kakec, preprogo obrišemo z mokro krpo, namočeno v raztopino vode, sode bikarbone in razkužila. Ko se posuši, jo potresemo s sodo bikarbono in pustimo nekaj ur, nato pa res dobro posesamo. Naslednji dan isto mesto namažemo z nekaj kapljicami kisa. Če nas vonj kisa v stanovanju moti, v trgovini za živali kupimo poseben sprej za odganjanje živali.

Preberite tudi: Shramba in delovni kotiček - praktičen in lično urejen. Kliknite TUKAJ!

foto: Revija Zarja

prejšnji članek
Jerca Zajc Šušteršič: To, kar počnem, ni za vsako nosečnico
Svet slavnih
Jerca Zajc Šušteršič: To, kar počnem, ni za vsako nosečnico
naslednji članek
To bi moral imeti vsak otrok
Zdravje
To bi moral imeti vsak otrok