vodičar Odkrito.si

Usodni da Mihe Vodičarja, prišla tudi bivša

helena blagne Svet24.si

Helena, Salome, Desa in Zvezdana o menopavzi

Harlequin ichthyosis, luske Svet24.si

VIDEO: Mati svojega enoletnega sinčka dvakrat na ...

Luka Mesec Svet24.si

Koalicijske igrice in zviti načrti Luke Mesca

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

angelska števila Petisvet

Angelska števila: kaj vam sporočajo angeli?

kolsek natalija 16_1 100 Njena.si

Natalijo Kolšek ujeli policistki

Zakaj se nekateri rodijo z luknjico ob ušesu?
| V. M.

Zakaj se nekateri rodijo z luknjico ob ušesu?

Ne, to niso sledi prebadanja, gre za redko dedno deformacijo, zaradi katere imajo imetniki pogosto težave z infekcijami.

Prirojena deformacija se imenuje preaurikularni sinus, pojavi pa se lahko v obliki drobne luknjice, vozliča ali vdolbinice v katerem koli delu zunanjega ušesa, najpogosteje pa ob stičišču ušesa in obraza. Motnja se oblikuje že v zgodnjem razvoju zarodka, nekateri jo imajo na enem ušesu (najpogosteje gre za levo uho), pri drugih se razvije na obeh.

Luknjico imajo le redki

Nič nenavadnega ni, če za vdolbinico še niste slišali. Gre namreč za zelo redko deformacijo, ki jo najpogosteje zasledimo med afriškim in azijskim prebivalstvom. V Britaniji se denimo z omenjeno luknjico rodi zgolj odstotek prebivalstva, v Ameriki je odstotek še manjši, medtem ko se v Afriki in Aziji razmerje giblje od štiri pa vse do deset odstotkov.

Luknjica ostanek škrg?

Vzrok za nastanek vdolbinice ni znan, sta jo pa podrobneje preučevala znanstvenik Van Heusinger ter paleontolog in evolucijski biolog Neil Shubin. Prvi je svoje izsledke dokumentiral leta 1964, drugi pa v nedavni raziskavi, tekom katere je zapisal, da bi lahko bila vdolbinica evolucijski ostanek škrg.