profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zakaj imate pogosto modrice?

8. 12. 2022; 02.00
Avtor: Revija Bodi Zdrava
modrice

Imate pogosto modrice? foto: Profimedia

Modrice so običajna posledica močnih udarcev. Pričakujemo jih, kadar se poškodujemo ali se po nesreči udarimo. Vendar pa se pogosto zgodi, da na svojem telesu opazimo modrice, za katere nismo povsem prepričani, kako so nastale.

Tanka koža


Nekateri ljudje imajo že po naravi tanjšo kožo. Nekaterim se to zgodi z leti. Koža ne premore več toliko kolagena. Z leti se zmanjša tudi vsebnost kolagena v naših tkivih in stenah krvnih žil. Zaradi tega tkiva in žile niso več tako prožni in čvrsti, kar pomeni, da se pod udarci veliko hitreje vdajo in popokajo. Zato lahko modrico staknemo že pri nekoliko bolj trdnem prijemu ali močnem pritisku. Podkožne krvavitve pa so prav tako zaradi pomanjkanja kolagena v koži veliko bolj vidne, kot bi bile sicer.

Posledice sonca
Čezmerno izpostavljanje UV-žarkom močno vpliva na staranje naše kože. Zaradi fotobioloških učinkov, ki jih ima UV-sevanje na molekule v vseh plasteh kože, od sonca poškodovana koža sčasoma izgubi odpornost in prožnost. Slabo odporna koža pa je seveda (tako kot postarana koža) veliko bolj dovzetna za poškodbe, kar posledično pripelje do bolj opaznih modric.

Zdravila
Za večji obseg in dolgotrajen videz modric so odgovorna predvsem tista, ki preprečujejo strjevanje krvi, torej aspirin, steroidi in preostala zdravila za redčenje krvi. Ker ta zdravila preprečujejo, da bi se vaša kri čezmerno strjevala, in vas tako varujejo pred nastankom krvnih strdkov, se ob udarcu podkožna krvavitev veliko počasneje ustavi. Krvavite dlje, kot bi sicer, če ne bi jemali omenjenih zdravil, zato pa so tudi vaše modrice nekoliko večje (ker se kri bolj razlije pod kožo) in vidne dlje časa.

prejšnji članek
Ne zadržujte solz: Jokanje je zdravo!
Zdravje
Ne zadržujte solz: Jokanje je zdravo!
naslednji članek
Exatlon: Razgaljenega Michaela v objektiv ujeli med savnanjem
Resničnostni šovi
Exatlon: Razgaljenega Michaela v objektiv ujeli med savnanjem