Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kumare za zdravje, žejo in hitro kosilo

25. 7. 2020; 01.00
Avtor: Zoran Franc
košara kumar

košara kumar foto: dreamstime

Te dni je kumar na vrtu v izobilju. Verjetno toliko, da jih le s težavo sproti trgamo in jemo. A nikar ne dovolite, da bi zgnile! Preizkusite naslednje recepte!

Lahko bi celo rekli, da so kumare idealno poletno živilo, saj njihov največji delež predstavlja voda. Vsebujejo pa tudi ogromno drugih koristnih snovi, med katerimi kraljujejo skupina vitaminov B ter vitamina C in K in številni minerali, med drugim magnezij, fosfor, železo in cink.

PREPREČITE DEHIDRACIJO, RAZSTRUPITE ORGANIZEM

Kumare bodo v poletnih mesecih poskrbele, da boste hitro nadomestili tekočino, ki jo izgubite ob povečanem znojenju. Koristne pa so tudi zato, ker pomagajo iz telesa odstranjevati škodljive snovi. Še močnejši razstrupljevalni učinek boste dosegli, če jih pomešate z limono in meto.

RAZSTRUPLJEVALNA LIMONADA

Ta limonada je polna antioksidantov in na telo deluje bazično, zato jo je dobro piti predvsem po obilnih obrokih. V dneh, ko imamo težave z želodcem in se počutimo slabotne in brez energije. Za pripravo enega litra napitka potrebujete eno večjo kumaro, eno limono, vejico mete in centimeter veliko korenino ingverja. Priprava: Kumaro operite in narežite na kolobarje. Iz limone iztisnite sok. Lističe mete posmukajte z vejice in jih operite, koreninico ingverja pa narežite na manjše koščke. Vse sestavine vsujte v vrč, prelijte z vodo in dobro premešajte. Postavite v hladilnik in pustite čez noč.

razstrupljevalna limonada foto: dreamstime


HLADNA KUMARIČNA JUHA

Juha je kot nalašč za vroče popoldneve, ko se vam po napornem delovniku ne da več sukati po kuhinji.
Za 4 osebe potrebujete: 5 kumar, pest lističev mete, 250 ml navadnega jogurta, 250 ml grškega jogurta, 1 limono, vodo, sol, poper. Priprava: Kumare operite in prerežite po dolžini. Z žličko odstranite semena. Narežite na manjše kocke in skupaj z lističi mete, ki ste jih osmukali z vejice in oprali, zmeljite v kuhinjskem mešalniku. Zmes vsujte v večjo posodo, dodajte oba jogurta, limonin sok, sol in poper. Dobro premešajte. Dolijte toliko vode, da dobite primerno gosto juho. Za eno uro shranite v hladilniku, nato postrezite. Po želji lahko vodo zamenjate z ohlajeno jušno osnovo.

kumaričina hladna juha foto: dreamstime

prejšnji članek
Katero bolezen razkriva vonj vaše kože?
Zdravje
Katero bolezen razkriva vonj vaše kože?
naslednji članek
Nekdanja novinarka Pop Ina noseča
Svet slavnih
Nekdanja novinarka Pop Ina noseča
#nasazenazenska
nasazenazenska